Реших да отворя една тема по един въпрос, който се дискутира в официалния форум
Изглежда, че Maiden са решили да разкарат Bootleg колекторите или поне да размътят водите там
Всичко идва от следното интервю на саунд инжинера на групата който казва следното нещо
Групата от 2010 насам записва всяко свое шоу доста качествено и с мениджмънта са обсъждали да направят така, че записите да са достъпни за "продажба" още на следващия ден след шоуто
Това може да има и добри и лоши страни .. лошата е именно думата "продажба" а добрата е, че поне ще има достъпни много качествени записи от концертите
Незнам какво е станало с тази идея защото това интервю е от 2010 но искам да знам вашето мнение по въпроса .. ще направя и малка опциика за гласуване
Only The Good Die Young... All the evil seems to live forever...
Доста тъпо... Последните няколко години, започнах доста да събирам буутлези, и сега да решат да се плащат...
Да наистина, качеството ще е перфектно, ама пък се губи онзи "чар" на записвания буут от някой фен. Ако стане реалност, ще продължа да събирам, но само определени шоута...
I'm an FC member!
04.06.07(BG)...02.08.08(GR)...10.02.09(SRB)...14.08.10(HU)...15.08.10(RO)...16.06.14(BG)...30.07.16(RO)...24.04.17(DE)...20.07.18(GR)...22.07.18(BG)... 10/11.08.18(UK)...22.05.22(CRO)...24.05.22(SRB)...02.07.22(DE)...13.07.22(BG)...
Metallica имат практика да продават концертите си така от няколко години насам. В крайна сметка пак можеш да ги намериш в торентите след това.
Трябва да правим внимателно разграничение между дигитален и физически бутлег. През 80-те и 90-те бутлезите бяха само на физически носители- плочи и дискове. Беше почти невъзможно да се докопаш до нещо такова в България. За мен значеше много да чуя любимата си група на концерт, който не е претърпял никаква допълнителна обработка, овърдъбинг и т.н. Например, ако чуете концерта на Donington 92, предаван на живо от ВВС, който качих на съответното място тук, ще станете свидетели на бруталната грешка, която Брус прави в текста на The Evil That Men Do, просто започва припева по-рано. Нищо такова няма на официалния лайв.
По темата- дигиталните бутлези се обменят между феновете и не виждам нищо лошо в това, стига някой да не иска пари. За физически такива пари аз лично не давам, защото не колекционирам неофициални издания. Принцип. Някой прави пари от нещо,което не е негово. Свалям торент, поръчвам 200 бройки винил в някоя полска фабрика, принтвам обложки и правя кинти. Не подкрепям това.
Вкъщи имам няколко стари бутлег плочи- It's Time To Rock (986), Live In London (1985) и един от 2000 г. Другите ми неофициални грехове са руските издания 2 в 1. Тези съм ги плащал, но концертите са ми любими и съм направил компромис.
Дигитални бутлези имам стотици, но никога не бих дал пари за тях.
[COLOR="DarkRed"]There are more things in heaven and earth, than are dreamt of in your philosophy.
Hamlet, Act I, Scene V[/COLOR]
И аз мисля че е малко гадно да изкарват пари по този начин но .. после пък като се замисля би било яко да се събудя сутринта след първия концерт от турнето и да има вече линк да изтеглиш аудио срещу някакаква скрома сума (3-4$ или нещо от сорта Аз лично ако бях на мястото на Maiden щях да пусна приходите да отиват за Clive Aid или такива фондове... или пък както беше за Япония
Only The Good Die Young... All the evil seems to live forever...
Да, яко ще е вечерта да си бил на концерт, пък на другия ден вече да можеш да го имаш с перфектно качество. Това определено е положителна страна. Ако, тръгнат да ги продават, би било наистина хубаво, да се направи така, че тези пари да вървят за кампании, като Clive Aid, Япония (както каза Нико, Нова Зеландия (нали и там ги удари земетресение миналата година и т.н..... Металика продават песните от концертите за 99 цента 1-та, което за 1 нормален концерт ти стъпва около 16-17-18 долара, а за буут, бил той и с перфектно качество, ми се вижда малко множко....
Иначе по темата, физически буутлези не притежавам, но имам доста дигитални
I'm an FC member!
04.06.07(BG)...02.08.08(GR)...10.02.09(SRB)...14.08.10(HU)...15.08.10(RO)...16.06.14(BG)...30.07.16(RO)...24.04.17(DE)...20.07.18(GR)...22.07.18(BG)... 10/11.08.18(UK)...22.05.22(CRO)...24.05.22(SRB)...02.07.22(DE)...13.07.22(BG)...
Аз съм фен на суровия материал, а не на клишираните обработки било то дигитални и т.н. или да ме лъже някой визуално и звуково. Все едно някой да спре човек да си снима свободно каквото си желае. Няма как да стане и няма да стане докато съществуваме. Всеки ще си качва каквото и колкото си поиска, това трябва да е ясно на всеки. Познавам трима шведи които ходят на концерти за да снимат и докато са живи ще го правят. Лично аз ще си платя за някое друго шоу, но винаги ще си търся суровата истина (bootleg). Офицалното е задължително, а неофицялното е наложително. Това разбира се е мое мнение и не ангажирам никой с него:edtroop:
Лично аз съм малко капризен в това отношение.Слушам само бутлези с хубаво качество на звука.Не виждам смисъл да слушам някакъв порутен бутлег на Мейдън записван от 30 метра с глух звук и чуващо се повече крясъците на тези около човека записващ в момента, отколкото музиката, от която не мога да различа солото или коя песен е.Виж има и хубави бутлези,но те са рядкост. Аз имам на физически носител- матричен компактдиск -Night of the living dead в Паладиум Ню Йорк-1982 и Maiden Japan 1981 digipak само за японски фенове.Според мен това са бутлези,които си заслужава да се купят.Саунда и е перфектен и ми е кеф да ги слушам.Остана да си намеря само Killing time и Milwaukee -1981.
maidenfen Wrote:Виж има и хубави бутлези,но те са рядкост. Аз имам на физически носител- матричен компактдиск -Night of the living dead в Паладиум Ню Йорк-1982 .
Това е култов концерт- има го на плочи и дискове под още минимум две имена- live USA и Lay Down And Die Goodbye. В последния по някаква причина са набутали и три песни от donington 1988.
[COLOR="DarkRed"]There are more things in heaven and earth, than are dreamt of in your philosophy.
Hamlet, Act I, Scene V[/COLOR]