LANGUAGE/ ЕЗИК

a matter o life and death banner

По познатия ни от 'Paschendale' начин тази фантастична военна епопея се занимава с операция Нептун, десантът в Нормандия, представляващ първата стъпка на кампания за спечелване на стабилни позиции в континентална Европа с кодово име операция Overlord(споменато в песента). Музиката, заедно с фантастичните вокали на Bruce, описва ясно настъплението на десантните сили към бреговете и адския сблъсък на инвазията. Стилът на пеене на Bruce перфектно ни води до кулминацията, където екплоадиращите строфи предизвикват визуализацията на битките по бреговете. Други части на песента, главно припева, също пресъздават бавния прогрес на войниците и слушателят може почти да види тези мъже да влачат краката си в пясъка в болезнена и смъртоносна офанзива срещу вражеските сили.

Все пак, за разлика от 'Paschendale', 'The Longest Day' съдържа и някои победни и изпълнени с надежда мелодии, преплитащи се с harsh рифовката, напомняща за напредъка на войниците. И наистина, десантът в Нормандия, въпреки ужасяващите човешки загуби, е първата стъпка към победата над отвратителен строй, който е трябвало да бъде унищожен за добро, за разлика от битката в Passchendaele, която е била безсмислена кървава баня, от която никой е нямал полза. Освен тази значителна разлика в настроението на мелодиите и целта на битките, и двете песни са еднакво грандиозни и типични епични песни на Iron Maiden.

Атмосферните условия са били решаващ фактор за десанта и тъй като времето през май е било хубаво в началото на юни не са били оптимални условията, което е принудило Съюзническата войска да почака, докато „формиращата се буря затихне”("the gathering storm abates"). Също е било необходимо и пълнолуние, както за осветяване, така и за прилива, който да облекчи десанта. Сред много други, немското командване прави и грешката да вярва, че такава атака не би била възможна поради преобладаващо лошото време през този период. Войниците са тренирали за десанта не през цялото лято, както твърди песента("all summer's long"), а по време на много пролетни седмици, и отлагането му с още един месец би се отразило сериозно на духа им, защото те са били в пълна бойна готовност за широкомащабна атака на бреговете на окупитаната от Германия Франция.

След първоначалния подход на десантните сили с товара на „окаяни повръщащи души, тресящи се от страх”( "wretched souls puking, shaking fear") се формират петте брегови плацдарма на Съюзниците. Канадците пристигат в Juno Beach и претърпяват значителни човешки загуби по време на първата вълна. Британците кацат в Sword и Gold, вторият също място на тежки загуби, и американците в Utah и Omaha, последната свидетел на най-многото убити войници в целия десант. Определен брой полски и свободни френски войскови части също се включват в битката след първоначалната и фаза, както и контингенти от Белгия, Чехословакия, Гърция, Холандия и Норвегия. Въпреки че не са спомената в песента, парашутните отряди също допринасят значително за успеха на операция Нептун.

С оглед на фразата “хълмовете избухват в пламъци”( "the cliffs erupt in flames"), песента може би описва действията в Gold Beach, но сценарият е бил почти същия във всяка десантна точка и безпощадните шрапнели са валяли навсякъде. Съюзническите войски са се опитвали да спечелят позиции на земята. Текстът, вокалните хармонии, както и самата музика, силно напомнят на ужасяващата – и както някои биха казали ненужно дълга – сцена от началото на филма от 1998 „Спасяването на редник Раян” и обрисува ярки образи на състоялото се клане. През трите месеца след D-Day почти 72,000 съюзнически и 200,000 германски живота са загубени. Кампанията е успешна, макар и скъпо струваща, стъпка към падането на един презрян режим.

PLAY

seventh-son-eddie.gif

Members Login