LANGUAGE/ ЕЗИК

brave new world banner

single33a_wickerman1_a_small

8 Май 2000

1.         The Wicker Man (Smith, Harris, Dickinson)
2.         Futureal (live) (Harris, Bayley)
3.         Man On The Edge (live) (Bayley, Gers)
—        The Wicker Man (видеo) (Smith, Harris, Dickinson)

Това е първия сингъл, който излиза преди албума “Brave New World”, който отбелязва завръщането на Bruce Dickinson и Adrian Smith в Iron Maiden.Обложката е фотография на Dean Karr на наскоро събралата се група, с Bruce който държи факла с която вероятно ще запали на гигантският “wicker man” , който можеда се забележи на фона.Задната обложка показва фотография на “wicker man”, който изгаря в нощта.

Интересна подробност на този сингъл, е че Европейското издание съдържа подложка за чаша ...можете ли да повярвате?Аз невиждам смисъл да се слага този отделен вид артикул на сингъла. Аз съм любител на бирата, но аз никога не бих използвал тази много специална подложка ,бих се страхувал да не я повредя.Все пак е колекционерски предмет и трябва да се отнася към него с грижата, която заслужава.(Също така има и кондоми Iron Maiden и аз не бих ги използвал и тях също).На едната страна на подложката има илюстрация на Mark Wilkinson, който е правил и обложката на лайв албума Donington '92.Също така той е правил и обложките на много други групи включително Judas Priest и Marillion.Илюстрацията сама по себе си изобразява горящ wicker man, Eddie няколко фута висок, който е в предната част на публиката, носейки  животинска маска, както във филма и изобразява древна езическа церемония по изгарянето на wicker man.Противоположната страна показва жълто smiley-looking лице на Eddie, което може да бъде видяно в официалния сайт на групата по онова време.

The Wicker Man (Smith, Harris, Dickinson)
Това е същата версия като в албума “Brave New World”

Futureal (live) (Harris, Bayley)
Записана по време на турнето Ed Hunter,това е първият записан лайф на тази песен с Bruce Dickinson.Някои биха спорили, че това определено е начина да се избавят от Blaze Bayley и да го изтрият от спомените си.Това може да се възприеме като обида към Blaze, понеже той е написал песента.Тези, които мислят тази безумица бъркат жестоко. Blaze и Iron Maiden са били част от един приятелкски период и аз смятам,че това е един вид трибют от групата към техният бивш вокалист.За сингъла са подбрани две песни,в които Blaze участва в написването, които в последствие са изпяни на концерт от Bruce. Групата нямат неприязън към способния Blaze – в противен случай те нямаше да сложат линк в сайта си към неговия сайт.сама по себеси песента на живо е много добра,но намирам за странно да чувам гласа на Bruce вместо този на Blaze. Въпреки,че Bruce се справя чудесно, аз съм свикнал с мрачното пеене на Blaze.

Man On The Edge (live) (Bayley, Gers)
Тази версия на Man On The Edge също е записана по време на Ed Hunter Tour и е включена в сингъла, по мое мнение като трибют към Blaze Bayley. Като изключим вокалите на Bruce звучи като в оргиналния студиеен албум и показва възхитителната енергия на музикантите.

The Wicker Man (video) (Smith, Harris, Dickinson)
Този клип е направен от Dean Karr , който е известен с клиповете които прави и за Marilyn Manson. В него се показва костюмиран мъж (Политик, адвокат или банкер) чиято кола е спряна от 8 метрово Еди, докато преминава през пустинен път. Еди сякъш му прави някаква магия и той зарязва колата за до го последва до малък концерт на групата след известни падания и спъвания. Публиката не изглежда много доволна от присъствието му и изведнъж всички се превръщат в Еди.
След това те завличат мъжа в един Wicker Man и в последствие го запалват. Клипът завършва с кадър как Еди си тръгва с колата на мъжа , или това е самия костюмар, но превърнат в Еди след този ритуал. В крайна сметка това е много прилично видео.