LANGUAGE/ ЕЗИК

brave new world banner

Тази бърза песен е музикално равносилна на “Aces High” е идеална за откриването на албума и за начало на концерти. Началния риф и прецизните удари на Nicko са знак, че Iron Maiden от златните години са се върнали. Песента сама по себе си е с бързо темпо, тежки части и промени в ритъма типични за Maiden. Adrian Smith прави невероятно соло.

Текста разкрива проблемите на нашето модерно общество. Както егоистичната незаинтересованост към това което става със света, докато нещо не се случи със самите нас.
Фразата “Watching the world explode every night” [...Гледайки как света експлодира всяка вечер..] вероятно се отнася към тези, които всяка вечер гледат новините и са се нагледали на войни и страдание и същевременно са станали незаинтересовани и безчовечни.

Този егоизъм се разкрива и по натам при отказа на героя да плати на “Лодкаря” (The Ferryman) най вероятно Charon. Той според гръцката митология е пренасял душите на починалите през реката Acheron , а не Styx от земята на живите към земята на мъртвите. По случайност Styx е първата група на Bruce (нищо общо с известната американска група). Този образ показва, че модерния свят е населен все повече със “зомбита” , чиито чувства са умрели или умират.

Тази фигура на извисяващия се “плетен от сухи клони човек” е символ на паганизъм и вероятно символизира, че се завръщаме към древните си “зли” корени.  Плетения човек е изгарян със затворени живи същества в него. Този ритуал някога е изпълняван за плодородие. Главно домашни животни , а понякога и хора са изгаряни и пепелта им е разпилявана по земята за плодородие. Теоретично тази система е добра, защото това снаBruce Dickinsonява почвата с много благородни съставки, като азот от телата на животните.
В наши дни има далеч по-хуманни и ефективни начини за това.

Филмът The Wickerman от 1973 с участието на Christopher Lee и Edward Woodward трябва да бъде посочен, като извор на идеята за песента и клипа.  Този филм е заснет в различни версии, но и до ден днешен си остава култов за почитателите на този жанр.

PLAY

piece-of-mind-eddie.gif

Members Login