LANGUAGE/ ЕЗИК

dance of death banner

Поредното добро по стандартите на Maiden откриващо парче. Сигнатурата на Smith е лесно различима и ни посреща с ослепително силно соло. Като цяло, не може да се каже нищо особено за тази песен. Предназначена е за сингъл с текст, подобен на този на ‘Wasted Years’ (друга композиция на Adrian Smith), напомняща ни, че животът е кратък и няма време за губене, а вместо това можем да се позабавляваме. Според някои слухове песента също така е и отражение на Steve Harris по времето на развода му.
Особеното при песента е, че фактически представлява първото парче от албума, разкрито на публиката по време на турнето 'Gimme Ed… 'Til I'm Dead', а Bruce по това време отправи предупреждения към присъстващите, че не го е грижа дали парчето ще бъде дигитално записано и пуснато в mp3 вариант по Интернет в последствие, ако все пак хората закупят албума в деня на официалната му поява на музикалния пазар. Това бележи новото отношение към разпространението на музикални файлове в Мрежата, доста по-различно от това на Metallica, довело до съдебни процеси по времето на недотам известния “Napster инцидент”, с цел повече популярност.

Iron Maiden разбират добре, че mp3 файловете, които всеки може да свали от Мрежата, лесно могат да бъдат превърнати в ордьовър, преди официалната поява на албума или с цел по-добро запознанство с музиката от самия албум преди закупуването му. Хората, които свалят музика от Интернет без да купят в последствие албума извършват ежедневни престъпления – “кражби”, за да бъдем максимално точни – и това представлява обида към системата, позволяваща прослушването на албума преди поръчката. Steve направи много точно изказване преди няколко години, заявявайки, че заради подобно електронно разпространение на музика, ще трябва да преосмислят начина, по който да се работи занапред, което именно и се случи в последствие. Никаква следа от албума не можеше да се намери из киберпространството до самото официално излизане на Dance Of Death, а ‘Wildest Dreams’ бе известно единствено благодарение на записите, направени с лошо качество по време на турнето. Тази маневра всъщност подпали още повече интереса на феновете и се превърна в доста добър маркетингов трик. Maiden се възползваха умело от нелегалното разпространение на музикални файлове, обръщайки нещата в своя полза, като същевременно подкладоха интереса към предстоящия албум повече от всякога.

Едно последно нещо, което трябва да се добави към ‘Wildest Dreams’: албумът не започва веднага с музиката, а с отброяването на темпото от Nicko. В повечето албуми Nicko може да бъде чут да говори в края на едно или друго парче, но положението тук е специално, защото "лудият McBrain" е първият, който се чува в целия албум, още преди самата музика. Nicko също може да бъде чут преди ‘King Of Twilight’, втората страна на сингъла Aces High, както и по време на 'Justice Of The Peace', съответно от сингъла Man On The Edge, а също така и в началото на 'Losfer Words', инструменталът, включен към албума Powerslave. Каква обаче е причината за това? Може би е просто заради едното забавление...