ЕЗИК / LANGUAGE

Dance of Death World Tour

May 2003 – February 2004

tourbook13_dod tourpic_dod

Турнето през 2003/2004 е било малко странно заради разделението му на две части, делението става по време на реазлизирането на албума “Dance Of Death”.Първата част била смешно наречена “Give Me Ed... 'Til I'm Dead”.Тя напомняла на “Ed Hunter Reunion Tour” като сетлиста бил с едно изключение- бил изцяло от стари песни,някои от които не  са били свирени от много години. Bruce коментирал,че:”Това турне е изцяло за забавление,както и името предполага” и официалното обяснение за това било, че е като подхрана за предстощия албум.Това,което идва на ум,е че албума “Dance Of Death” може би е очакван да бъде реализиран по-рано,но поради неочаквани проблеми,е бил  излязъл по магазините през септември ,когато вече концертите зали са били анагажирани от мениджъра на групата.Но това разбира се е предположение.Само “Wildest Dreams” от предстоящия албум,била свирена на живо и показвала как ще звучи албума. Bruce Dickinson обяснил,че тази песен  може да бъде записана като mp3 и да бъде разпространена в интернет.Точните му думи били:

Албума не е излязъл още,но моля ви извадете башите малки дигитални записвачки,
mp3 плейъри,мобилни телефони или просто каквото има те.Пуснете я в интернет и я разпространете из целият свят.Но при едно условие:Когато чуете новият албум,и акйо го харесате отделете пари равностойни на три бири и си купете албума от магазина.А ако не харесвате албума,просто забравете”

Bruce Dickinson,Осло, Норвегия – 2 Юли 2003

Той дори споменал “Ние не сме като Metallica” за да отсече,че тези,които за открито срещу MP3 губят битката. Iron Maiden имат напълно нормална и значителна позиция по отношение на развиващата се технология и те осъзнали позитивният му потенциал. MP3s би трябвало да бъдат мостра за музиката и тогава като чуеш, ако ти хареса албума да си го купиш,това не е кражба от някоя интелектуална собственост. Просто това е искал да каже Bruce.

Концертите от часта на  “Give Me Ed…” е била абсолютно фантастична,със завръщането на Bruce,който способно комуникирал с публиката.Той говорил,шегувал се както правил през 80-те години и това било освежаващо след празнодумството и ненужните клевети за “Brave New World Tour”. Това било просто страхотно “старият” Bruce се завърнал!

“Dance Of Death World Tour” бил малко различен.Лошата страна, е че Bruce не говорил много на публиката,всякаш е бил на автопилот,преминаващ през някакво рутинно шоу репетирано над 100 пъти.От друга страна концерта е бил с артистични ефекти и това го правило абсоолютно брилянтен.От маската, която носил на “Dance Of Death” до бойното поле на “Paschendale”всичко било перфектно до толкова колкото могло.

Няколко концерта,а имено тези в Ротърдам, Wroclaw и Хелзинки са били отменени и пренасочени поради болест на Bruce, който “боледувал от грип и тежък ларингит”.Така било оповестено в официалният им сайт.Странно,но тези дати се дублират с датите,в които Nicko трябвало да се яви в Ню Йорк-ския съд за да уреди едно дело заради един инцидент,който възникнал по време на тяхното турне на "Give Me Ed..." в Северна Америка.Без да навлизаме в подробности това не е просто приумица на клкарски вестник!-инцидета включва разярен Nicko,упорит паркиращ и черен Jaguar.На кой е била грешката незнам,не съм човека,който ще съди, всеки ден инцидентът бил просто потулван от американската съдебна систем,която позволява всеки да съди всеки за всяка една причина.Струва ми се,че  това е било просто начин, по който “потърпевшия” да изкара лесни пари от “рок звезда”,който по общо мнение може да си го позволи.Във всеки случай боледуването на Bruce било щастливо съвпадение-или не е било?- и Iron Maiden група,която не позволява да се провали,просто са пренасочили датите, както вече сторили веднъж,когато Janick се наранил по време на предишното турне.

“Dance Of Death World Tour” не включвало традиционалните масиви  на Северна Америка и свирили само на две места заедно с  Quebec,провинция в Канада.Това накарало доста североно американски фенове да бъдат нещастни,но трябва да се каже,че групата не са вече 20 годишни и изтощителни турнета като ” World Slavery Tour” не могат да се правят.Нека просто да се задоволим с това,че Iron Maiden продължават да пътуват и да се грижат за рекламирането и съществуването на най-хубавата музика.

Подгряващи групи били: Stray, Murderdolls, Arch Enemy, Funeral For A Friend, Dio и Motorhead

Сет Лист

Intro
Wildest Dreams
Wrathchild
Can I Play With Madness
The Trooper
Dance Of Death
Rainmaker
Brave New World
Paschendale
Lord Of The Flies
No More Lies
Hallowed Be Thy Name
Fear Of The Dark
Iron Maiden
Journeyman
The Number Of The Beast
Run To The Hills

ТУРНЕТО

DATE VENUE LOCATION INFO
Friday, 23 May 2003 Sports Palace La Coruna, Spain

Support: Stray

Sunday, 08 February 2004 Saitama Arena Tokyo, Japan

Support: Sonata Arctica, Arch Enemy

Members Login