LANGUAGE/ ЕЗИК

 marcel01Представи се с няколко думи.

Казвам се Марсел Фенс. Роден съм и съм израстнал в Холандия. Цял живот съм бил метъл фен , защото имам брат, който е с 11 години по-голям от мен. Естесвено той направи така, че неговото малко братче да слуша хеви рок през 70-те. И един интересен детайл, казва се Еди!

Кога беше първия ти досег с Maiden ?

5 Октомври 1980 година в 20:00 часа. в Groenoordhal, Leiden

Видял си групата през далечната 1980! Тогава те бяха все още с Пол Ди'Ано. Какво е било усещането?

Имаше концерт на KISS, а аз бях огромен техен фен (без пари). Еди беше купил два билета и три месеца ми беше много нервно. Съпорт група беше Iron Maiden (това не беше упоменато на билетите) и аз си мислех, че ще бъде певец с името Iron (като Иън) Maiden. Бях на тринайсет и английският ми хич не беше добър.

Бях тотално поразен когато ги видях и чух да свирят. Беше невероятно! Никога не бях чувал до тогава такава музика.
На следващия ден (Понеделник, 6 октомври) взех пари от баща ми и купих всичко, което успях да намеря. Купих Iron Maiden, Sanctuary макси сингъл, с черната корица и реклама на концерта от предходната вечер. Все още си пазя тези плочи.

Кои са любимите ти албуми на Iron Maiden?

Двата албума с Пол Ди'Ано, a Piece Of Mind ми е любимия с Брус.

Имаш ли любим цитат от песен на Iron Maiden?

See the ladies flashing. All their legs and lashes. I've just got to find my way. -- Prowler

Коя е любимата ти обложка, на издание, на Iron Maiden?

Определено Killers! Когато излезе и я видях, бях шокиран. Между другото, купих си албума в деня на излизането му.

Кое е най-приятното ти преживяване свързано с групата?

Това е труден въпрос. Но съм виждал старта на турнето на Number of the Beast, тогава те бяха съпорт група на Scorpions, много съм горд от това. Така, че бих избрал това като най-якото преживяване.

marcel-ticket

Кой е най-разочароващият ти момент свързaн с групата?

Когато изгониха Пол. Разбира се, сега не може да си ги представиш без Брус, но през 1981 (когато бях 14 годишен луд фен на групата) това за мен и за моите приятели беше унищожително.

На колко концерта на Iron Maiden си присъствал?

9 концерта от 8 различни турнета.

Знам, че си бил малко разочарован когато Bruce Dickinson се е присъединил към групата. Защо? Разкажи ни историята.

Моят „герой" беше изритан от групата. И на всичкото отгоре, за да се влошат още повече нещата, видях снимка в метъл списание (не си спомям точно кое беше, май беше „Aardschok magazine") с новия вокал Брус Брус от Samson. Той носеше карате костюм и беше застанал в една странна поза. Беше с огромна брада (по това време не беше модерно) и си казах : Леле, човече, какъв загубеняк! Искаме си Пол, искаме си Пол!

Кой е любимият ти концерт на групата?

Съжалявам момчета, но ще си остана на първия от 1980. Имаше огромно влияние върху мен, така че ме разберете.

marcel03

Колекционираш ли артикули на групата?

Бях през 80-те, но много от нещата ги продадох

Каза, че си бил колекционер и си продал много от нещата си, но ти си един от малкото хора, които притежават "The sound House Тapes"! Как се сдоби с него?

Купих го в Лондон през 1982. По това време всичко беше на разпродажба в Лондон – меката на метълите.

През 80-те си свирил в група наречена SHOCKWAVE и си се срещнал с Metallica. Разкажи ни историята.

Всъщност, създадох първата си група през 1984. Казваше се Maniac и свирихме спийд метъл. Свирил съм бас в точно 10 групи, последната беше SHOCKWAVE. Направихме албум за ArtCon продъкшън лейбъл (притежаваше го соул звездата Arthur Conley) и направихме голямо турне в Холандия, за да го промотираме. След това спряхме, това беше достатъчно!

marcel-bass
marcel-shockwave

Metallica са друга история. Исках да създам фен клуб на групата в Холандия и успях да убедя организатора да пусне мен и двама мои приятели в бекстеджа през февруари 1984. Много си говорих с Lars и Cliff за това, но те не можеха да ми помогнат. По-късно, през същата година, отново ги срещнах в един хотел в Амстердам. Година по-късно ги срещнах за трети път в Лондон.

marcel-metallica-1984

Кое е най-абсурдното нещо, което си чувал за Maiden?

Нищо не ми идва на ум.

Има ли нещо, с което да те е подразнила в групата?

„The Trooper" беше започнала да ме вбесява, този риф ми предизвикваше главоболие и бях загубил интерес за кратко. „Somewhere in time" беше тяхното завръщане за мен! Сега съм ок с песента, стига да не я чувам повече от два пъти годишно.

Какво би променил в групата, ако имаш тази възможност?

Не ме питай, няма да коментирам!

От кога си член на фен клуб Iron Maiden Bulgaria?

От април 2012, преди това винаги съм се чувставл като специален гост. Благодаря ви!

Какво те накара да се запишеш във фен клуба?

Беше нещо спонтанно.

marcel-dennis

Кой е най-приятният ти спомен свързан с фен клуба?

Ако трябва да бъда честен не мога да посоча един единствен. Всеки път когато правим огромно парти винаги сме като кръвни братя. Пък и три дена в автобус без да се скараме, пробвайте това с автобус пълен с футболни фенове.

Разкажи интересна случка с фен клуба.

Тридневното пътуване, което споменах по-горе. Беше невероятно и страхотно преживяване. За пръв (и единствен) път видях два концерта от едно и също турне. Аз и други познати имахме разтройство и се редувахме в една тоалетна в една кръчма в Будапеща. Незабравимо!

Какво те кара да се гордееш с фен клуба?

Най-якият фен клуб в целия свят с най-истинските blood brothers (и сестри разбира се!)

macel-stiff

Какво би те отказало от Iron Maiden?

Казах ти - "The Trooper", хахаха, шегувам се. Това беше отдавна, сега нищо не би ме накарало да се откажа.

И все пак защо Maiden?

Когато става въпрос за NWOBHM, Maiden и Judas Priest са ми любимите групи, но Priest не са започнали като такава, затова Maiden победителите.

Ако някога имаш възможност да излезнеш и да пийнеш в някой бар с някой от групата, кой би избрал и за какво бихте си говорили?

Steve Harris! Но ще бъде кратък разговор със закачки, човекът заслужава почивка. Може би бих го питал за неговата колекция, защото до колкото знам, той притежава най-голямата колекция от Iron Maiden бутлези.

marcel04

Знам, че си огромен фен на Van Halen. Как се зароди тази любов?

Може ли допълнителни страници, защото е дълго? Еди купи техният дебютен албум през 1978. Чух го и бях буквално пометен. Трябваше да го слушам отново и отново, особено китарното соло на „Eruption". Не можех да повярвам, че това беше само едно китарно соло. Купих си албума няколко седмици по-късно, все още го имам! До ден днешен смятам Eddy Van Halen за най-добрия и ненадминат китарист в света!

Ти си и фотограф, кое е най-любимото ти нещо за снимане?

Моята любима и красива приятелка, Весела. Не е нещо, но ако трябва да съм честен, не успявам да й направя толкова снимки, колкото искам, но има достатъчно време.

Също така си запален много и по историята. Maiden имат песни посветени на историята, те исторически правилни ли са?

Любимата ми историческа личност е Александър Велики. Чел съм много, ама много книги за него и знам всичко. Според мен, Maiden са се справили блестящо с тази задачка. Аз обаче никога не бих казал че древното кралство Македония, е част от древна Гърция...

Кажи нещо за себе си, което не знаем или което забравихме да те питаме?

Имам две написани и публикувани книги за Римската Империя, и двете са на холандски език. След Eddy имам още двама по-големи братя: Robby (65) и Jos (67). Майка ми е на 92, но все още я бива. Тя е най-възрастният клиент в The Black Lodge!