LANGUAGE/ ЕЗИК

fear of the darkr banner

' Fear of The Dark' се превръща моментално в класика на Maiden и определено се нарежда сред фаворитите, изпълнявани на концертите им. Започва и приключва леко и злокобно, с мелодия, която смътно напомня за ' No Prayer For The Dying'. Основните моменти на песента са бързи и вълнуващи – и доста луди – подсилващи чувството на страха, прерастващ в паника, с може би най-присъщата на Maiden тоналност и припев от времето на ' The Trooper'. Лайв изпълненията на песента включват интересни допълнения от самата тълпа по време на инструменталната част и са се превърнали в част от сетлиста още от издаването на албума. Всичко, отнасящо се до тази песен е невероятно, и тя вероятно е най-добрата в целия албум.

Според Bruce Dickinson, самият Steve – който пише текста – всъщност изпитва страх от тъмното. Дали това е истина, или не, не е важно, тъй като той успешно използва по гениален начин детинския страх от това да останеш сам през нощта в тъмното – един много разпространен страх, какъвто повечето от нас са изпитвали в годините на своето детство – и превръща тази неоправдана фобия в зряла метафора. Всъщност става дума за страха при загубата на контрол и отклонението по пътя на лудостта, които на практика заплашват всички по един или друг начин през цялото време.

Както Mick Wall припомня в коментара си от преиздаването на албума от 1998 година: "Става дума за това как изпитваш страх, но без да знаеш от какво точно," а Steve по това време обяснява: "Казват, че всички изпитват таен страх от нещо, но просто не осъзнават на какво точно се дължи този страх – докато не стане твърде късно," добавя загадъчно той.

PLAY

piece-of-mind-eddie.gif

Members Login