LANGUAGE/ ЕЗИК

 

gabe_picДобре дошъл!

Благодаря!

За втори път си в България?

Да, точно така.

Как се чувстваш?

Имам толкова хубави спомени от предишното ми идване, когато свирихме в София, така че да се върна тук беше, една дългоочаквана мечта. Тук сме на голям фестивал с много банди и хора, перфектна организация, така че мечтата ми става реалност.

Супер, но забравяме най-важната част – представи се

Хаха. Ок, казвам се Gabriele Bernasconi– вокалист на The Clairvoyants. Ние сме италианска Iron Maiden трибют банда, но също така започнахме да пишем и наши собствени песни. В момента записваме втория си албум, така че сме на ръба между 2 неща.

Искаш да кажеш, че Maiden са в основата на цялата банда?

Абсолютно! Започнахме, като тяхна трибют банда през 2001г., но през 2008 започнахме да пишем собствен материал, защото станахме доста популярни в Италия и околностите, че си казахме „О.К. може би, трябва да напишем и нещо наше". Запазихме трибют бандата за изпълнения на живо, и записахме първият ни албум „Word to the Wise" през 2009г. Направихме  кратко турне към албума като съпорт банда на Gotthard и Doro. Сега записваме вторият ни албум.

На какво можеш да оприличиш музиката ви? Има ли нещо общо с Maiden или....?

Според мен няма много общо с Maiden. Просто класически хеви метъл, но без британско влияние и просто малко по-модерен. Музиката ни е микс от всички влияния, които сме попили от любимите си банди. Най-вероятно ще забележите, че харесваме Maiden, Bruce Dickinson и Nevermore.

Казa, че записвате нов албум.. По-различен ли ще е от първия?

Не, това е същия онзи хеви метъл, но според мен песните са малко по-зрели. С първия албум малко прибързахме, така че някои песни не се получиха така, както желаехме. Сега имаме много повече време и всичко става точно, както искаме.

О.К., как ще се казва?

Все още работим по този въпрос,не сме решили. Имам някаква идея, но все още не мога да кажа.

О.К., както каза, имаш страхотни спомени от предишното ти идване в България. Как беше – както очакваше или много повече от очакваното?

Ами, не съм бил преди това в България и просто не знаех какво да очаквам. Има части в Италия, където хеви метъла не е чак толкова популярен и не бях сигурен, дали и тук ще е същото. Когато излязохме на сцената и видях подивялата публика осъзнах, че това е много над най-смелите ми очаквания, беше просто страхотно.

Трябва да отбележа факта, че в Италия има много трибют банди на Maiden, но в България няма нито една...

Нито една???

Да. Има банди, които правят кавъри, но няма такива трибют банди. Италия има много от тях, до колкото аз съм запознат с 2 трибют банди на Maiden - Clairvoyants and Children of the Damned ...

Да, тези двете са най-популярните, не съм сигурен, но мисля че има над 10 трибют банди на Maiden.

Gabe1

Е, защо тогава е това голямо различие? В България също има много истински фенове и музиканти.

Не знам, може би е нещо свързано с ъндърграунд сцената. Имам впредвид, че когато започнахме нямаше толкова трибют банди. Беше същото, имаше много банди правещи кавъри, но самите трибют банди не бяха толкова популярни. Но през последните 5г. стават все по-популярни. И сега е трудно да откриеш кавър банда, но на почти всяка голяма група има трибют банда.

Трудно ли е създаването на трибют банда?

Е, зависи от начина ти на подход. Ние никога не сме се опитвали да копираме Maiden, в начина им на държание на сцената или в облеклото.

Да, има и такива банди.

Да,да, въобще не ги харесвам. Е може би, ако си добър артист и публиката се радва, но аз не се чувствам добре в този образ. Bruce Dickinson си е Bruce Dickinson и това е! Аз просто пея песните му по мой начин, с моя глас, с моите дрехи, с моето държание на сцента и публиката ме приема, така че това е моя трибют към Bruce и Maiden.

Избрал си този начин на почит.

Да, но има толкова много банди, които се обличат по същия начин и дори репликите между песните са наизустени,и публиката пак го харесва. Така че, просто трябва да откриеш правилните хора. Това е най-важното нещо за да създадеш група, дори преди нивото на свирене. Човекът, с когото ще творите трябва да вярва в това, което правите, иначе след 1-2 години групата ще се раздели и всеки ще продължи по пътя си.

Има ли някоя Maiden ера, на която се кефиш най-много?

Да, определено на „Златната епоха" между "The Number Of The Beast" и "Seventh Son". По мое мнение лириките, музиката, записите, всичко това е на върхово ниво през този период.

Какво ще кажеш за ерата с Blaze Bayley?... Знам, че е трудно за отговор, но някой хора я обичат, други я мразят, а трети пък я смятат за специална?

Gabe2

Да знам, ами свирили сме няколко пъти с Blaze. По моя преценка той не се е чувствал комфортно от това, което са искали той да бъде. Мисля, че са го насилвали да пее песни, които просто не са за него. Фен съм му на всички албуми преди Maiden, с Wolfsbane и по-късно с групата Blaze Bayley. Знаеш ли, групата Blaze Bayley са просто убийствени, велики. Гласът му е перфектен за такъв тип музика. Не знам защо Maiden са го насилвали да пее песни като "The Trooper" и "Wasted Years", тези песни са изключително трудни за неговия тип глас. Не ме разбирай погрешно, той има прекрасен глас, адски добър певец е, но гласът му друг тип!

Какво ще кажеш за ерата след завръщането на Bruce Dickinson?

Ау, това е още по-дълга тема за разсъждаване, понеже много обичам "Brave New World". Още си спомням  как след като го чух за първи път си казах : „ О боже!..Те се завърнаха!!". Относно останалите албуми харесвам ги,слушам ги дори повече от старите, защото дори в сърцето си ги знам до най-малкия детайл. Според мен обаче в момента тръгват малко надолу, но те могат да си го позволят. Те могат да правят каквото си искат, могат да се качат на сцената и да изпълнят цял един албум, който искат, и знаят, че ще го направят без проблеми. Мисля, че бяха достигнали до най-високото си ниво още преди години.

Но все още са велики, нали?

Да, да,  все още са велики! Слушам цялата дискография с голямо удоволствие, но смятам че са загубили нещо от златните си години.

ОК, разбрахме, че ти харесва най-много златната ера, но като банда коя ера предпочитете да свирите? И в коя песен се вписваш най-добре?

Ами, за десет години сме свирили почти всичко. Но песента, която обичам и която предпочитам да изпълняваме е „Hallowed Be Thy Name". Като песен, като усещане, като мое изпълнение, като реакция на публиката, мисля че тази песен е номер едно. Може би е най-добрата песен, която Maiden са писали. Обичам също така и суровата енергия от първите 2 албума. Не харесвам Paul Di'Anno като певец, но песните са като удар в лицето.

Тази вечер, ще изпълните именно някой от тези песни?

Да, от първия албум и няколко от втория.

Gabe4

От Killers? Наистина ли?

Да, защото Dennis ни каза, че някои от песните в Killers са писани още преди записването на първия албум. Когато Dennis дойде в Италия да свири с Тhe Clairvoyant's, направихме същия сет и винаги е голямо удоволствие да го изпълняваш. Мога да допълня, и че когато той стъпи на сцената нещо се променя. Неговата енергия, неговата отдаденост, начинът му на свирене са уникални. В днешно време няма вече такива китаристи като него. Той все още свири така, сякаш е в 80-те и може да го усетиш.

О.К., излючваме Bruce Dickinson. Кой ти е вторият любим член на бандата?

Вокал или по принцип?

Няма значение.

Ами, харесвам Steve Harris.  Той е човекът зад всичко и той е човекът създал всичко. Той е вдъхновение за толкова много музиканти. Харесвам също и Nicko McBrain, този човек е велик барабанист. До днес не съм виждал друг да свири като него, просто е уникално да гледаш как този човек държи темпото, сменя го и т.н.

Gabe3

Gabriele, ти си вокалист на известна трибют банда, свирил си с известни банди, с бивши членове на Maiden. Има ли още нещо за което мечтаеш?

Разбира се! Пишеме собствена музика и текстове, и искаме да станем известни с тях. В Италия е доста трудно, защото хеви метъла е популярен, само ако идва от големи групи. Знаеш, че когато Maiden дойдат в Италия правят 3-4 шоута пред около 20 000 души и всичките са разпродадени. Но не толкова известните банди свирят пред публика от няколко хиляди, дори няколко стотин. Например, когато "Praying Mantis" дойдоха в Италия където имат много фенове, събраха много малка публика. Разбира се това не е по тяхна вина, в Италия има толкова много стилове музика, че е става едно пренатрупване.
Когато ние свирихме парчетата от първият ни албум извън Италия, например в България, Германия, Австрия, Франция, беше голям успех. Станахме по-известни навън, отколкото в Италия.

Някой ден, дори може да сте съпорт на Maiden.

А, това ще е велико, сбъдната мечта. Но се опасявам от факта, че докато станем толкова добри, че да сме съпорт на Мейдън, те няма да свирят вече. Надявам се това да не е така, но никога не знаеш!

Gabe5

Имаш ли нещо да кажеш на българските фенове? Предполагам знаеш, че тази година не гледахме Мейдън, заради шибан промоъутър. Всички фенове са много разочаровани. Какво е твоето послание?.

Да, разбрах за това. Това, което искам да кажа е, че такива неща се случват! Тъжно е и в повечето случаи не е по вина на бандата. Не се ядосвайте на Iron Maiden, защото почти е сигурно, че вината не е тяхна. Посланието ми към българските фенове е, че като слушаме Maiden, ние слушаме почти всяка хеви метъл банда създадена след тях. И ако имате група опитайте да направите нещо ново, развивайте и надграждайте това, което те са изградили за нас.

Благодаря много за това интервю, надявам се да се видим пак в България!

Определено, ако този фестивал (Aero Rock Starz) го има и през следващите години, ще се радвам да свирим с The Clairvoyants.

Благодаря ти! Надявам се да се видим скоро!

Превод: Кръстьо Гешев (mickthomson)
Снимки: Никола Петрас (Dragontear)

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login