LANGUAGE/ ЕЗИК

 

Здравей, Денис! Много съм щастлив да те видя. Срещата ми с теб е детска мечта.

Благодаря ти много.

Все още си спомням, когато бях пети или шести клас, че притежавах яке със значки и нашивки като бях изписал името ти на него, но по грешен начин.

Какво? Как си могъл?

Да! По-големите деца реагираха по същия начин.

Наистина?

Да, спукваха ме от подигравки. Така, че в момента ми се сбъдва една мечта и съм доста притеснен, за което искам да ме извиниш.

Не, спокойно. Добре си!

Това интервю ще бъде публикувано за българския фен клуб на Iron Maiden.

Супер.

И повечето въпроси ще бъдат свързани с времето, когато си бил част от Iron Maiden

dennis_stratton_pic01

ОК.

В момента правиш турне The Iron Maiden Years...

Не, за сега е само този фестивал.

О, така ли? В такъв случай ние сме късметлии да те видим сега и, ако не се бъркам това не ти е първо посещение в България?

Не, преди две години бях кум на сватбата на мой приятел в Стара Загора и се влюбих в това място. Докато бях тук дадох няколко радио интервюта и ме попитаха дали някога ще свиря тук и им отговорих, че бих го направил с най-голямо удоволствие. Причината поради, която правим сета, съставен от албума Iron Maiden, тук е, че в последните четири години свирих в Италия и други европейски държави по разни фестивали и Iron Maiden трибют концерти и работих с една италианска група, която се казва The Clairvoyants.

Заедно с Gabriele Bernasconi?

О, да и Gabrielle ще е на сцената с нас днес. Той е тук.

Страхотно!

dennis_stratton_pic05

В Италия групата искаше да участвам като специален гост и всички харесаха идеята. Новото поколение фенове на Iron Maiden никога не са ме виждали да свиря първия албум, така че така започна всичко – преди четири години в Италия. Преди две години бяхме поканени да изпълним сета от първия албум в Южна Африка. Така, че казах на групата, с която свиря в Лондон, че ще ходим до Южна Африка и те разучиха сета.

Днес тук ще бъде един мой приятел от Холандия, който те е гледал с Iron Maiden през 1980. Доста е развълнуван, че ще те види отново след 30 години.

Удивително! Бих искал да се срещна с него!

Ще бъде уредено. Как се чувстваш да свириш тези песни 30 години по-късно?

Добрата страна е, че свиря тези песни в последните четири години в Италия с The Clairvoyants, което е голям плюс, защото те са страхотна група. А за децата, които идват на концертите и ме гледат да изпълнявам Iron Maiden сета е нещо много специално, защото групата вече почти не изпълнява песни от първия албум.

dennis_stratton_pic04

Говорейки за фестивала, какво мислиш за лайн-ъпа? Как се чувстваш да си на една сцена с останалите банди като Praying Mantis, X-UFO, Weapon, OD Saxon. Като среща с добри приятели ли е?

Аз свирих с Praying Mantis 15 години като все още сме добри приятели и се срещаме в Англия. Но това беше моя идея. Направихме фестивал в Англия с OD Saxon и Praying Mantis. И когато промоутърът ми се обади и ми каза:„Искам да свириш в Стара Загора", аз му казах: „А ако вземем Praying Mantis и OD Saxon?" Причината за всичко това е, че ние се разбираме много добре. Няма никакъв проблем между нас, всички сме приятели. Rocky Newton и Clive Edwards от X-UFO бяха в Lionheart и сме добри приятели, но не сме виждали от много години.

Преди една година Paul Di'Anno беше в София и имах възможността да проведа интервю с него и, ако трябва да съм честен, ми се стори доста странен. Попитах го за теб и Clive Burr като той дори не искаше да говори за теб, а само за Clive. Какво можеш да кажеш за това?

Нищо... този човек е глупак. Той е идиот!

Той беше в затвора на скоро и ...

Добре...

... Значи не си го виждал скоро?

Не. Не искам да го познавам.

Добре, може ли да ми кажеш каква е историята между вас двамата. Какво всъщност...

Не, не искам изобщо да говоря за Paul Di'Anno! Съжалявам.

ОК. А нещо за Clive Burr? Мисля, че през 1985 сте свирили заедно.

Да, в Япония! Clive винаги ми е бил близък приятел, дори преди да се присъедени към Iron Maiden. Той беше част от
малка група от източен Лондон и аз го взех на прослушване в Iron Maiden. Винаги сме били добри приятели, но след раздялата ми с Iron Maiden не съм го виждал от доста години. Все още сме приятели, но заради заболяването му вече не го виждам.

dennis_stratton_pic03

Имаше някои организирани събития за него - The MS Trust Fund, Clive Aid като той се появи на някои от тях.

Да. Когато и да има подобно събитие аз ще свиря на него.

ОК. Какво точно правиш в момента? Концерти, записи?


В момента работя с една група в Англия. Също така изнасям много трибют концерти в Италия с The Clairvoyants. Върша и разни работи покрай подобни събития в Англия като свиря заедно с няколко британски групи. В общи линии съм доста зает.

Кажи нещо за Iron Maiden в момента. Сега са на съвсем различно ниво.

О, да. Това е така от много години. Те винаги са били много голяма група и винаги ще бъдат. Никога нямаше да достигнат това ниво, ако Paul пееше, защото те се нуждаеха от някого с по-висок глас.

Интересно е, че той каза същото нещо.

Разбира се. Аз му казах това. Те се нуждаеха от по-добър вокалист като Bruce върши превъзходна работа. Не може да обвинявате Iron Maiden за това, което са направили. Те са най-голямата група в света.

Дори и, знаеш, макар, че те уволниха от групата?

О, да. Те винаги ще бъдат много големи.

dennis_stratton_pic02

Знам, че мениджмънта на Iron Maiden е отговорен за твоето напускане.

Да, но това не е важно. Steve имаше ясна визия. Мечта. Това е важното и Iron Maiden ще бъдат големи, независимо кой ги менажира. Те са просто колосални и според мен това ще се запази още дълги години. Бях в студиото на Steve миналата седмица да миксирам някои записи за нашия лайв албум. Те ще свирят скоро в O2 Arena в Лондон и Tony Newton (най-добрият приятел на Steve) ми каза, че Steve иска задължително да пием по бира, когато дойде да свири в O2 . Така, че ще пием по бира с Steve. Аз нямам никакви проблеми с него.

Предполагам знаеш какво се случи с българските фенове на Iron Maiden преди няколко седмици.


Случката със Sonisphere? Дочух, че е отменен, но не знам нищо друго по въпроса.

Имаше доста разочаровани фенове и мисля, че те ще бъдат тук тази вечер.

Надявам се.

Какво можеш да им обещаеш?

Ами, те определено ще си прекарат страхотно с нас, Praying Mantis, OD Saxon, X-UFO, Weapon и Perfect Stranger. Познаваш Ангел – китаристът на Perfect Stranger. Един от най-добрите китаристи, които съм виждал през моя живот. О, те започват да свирят в момента.

Какво очакваш от тазвечершното шоу?

Ами, не знам. Искам да бъде много добро. Искам да бъде страхотно, защото искам да се върна догодина и да го направим отново.

Отново в Стара Загора или може би в София?

Не ми пука. Просто искам да свиря в България.

В края на интервюто би ли отправил някакво послание не само към феновете на Iron Maiden, но и към всички рок фенове в България.

Това, което мога да кажа е, че всички фенове по света са страхотни хора, истински фенове, които ще те следват навсякъде. И ние като музиканти се нуждаем от тях, защото без тях ние сме никои.

dennis_stratton_pic06

Благодаря ти много за това интервю!

И аз благодаря!

Интервю и снимки: Никола Петрас (Dragontear)
Превод: Илиян Ковачев (Dr.Feelgood)

PLAY

seventh-son-eddie.gif

Members Login