LANGUAGE/ ЕЗИК

 

DSC_0111

Име: Rasmus
Възраст: 36 годишен
Държава: Дания


Здравей, първо искам да кажа, че е голяма чест за мен да проведа това интервю.

Щастлив съм, че мога да помогна.

Когато за пръв път разбрах за теб, беше когато ни адна във Myspace. Единственото нещо, което можах да кажа след като разгледах снимките ти беше УААААААУ. Имаш доста голяма Iron Maiden колекция. Моля те опиши ни малко по-подробно какво точно колекционираш.

Колекционирам всякакви неща свързани с Iron Maiden, но много харесвам неща които мога да сложа на стената в бара си. Хубаво е да има неща, които да се гледат, а не просто някой нов диск от друга държава. Затова много харесвам разни рекламни материали и сценични неща, и други които просто изглеждат яко.

Нека обясним за хората, които още не са виждали снимки. (ще имат възможността в това интервю) . Така значи ти имаш собстствен Iron Maiden Музей, който същевременно е Бар. Прав ли съм? Това е сбъдната мечта за всеки един Maiden фен. Моля те, разкажи малко повече за този Бар-Музей.

Ами всичко започна, когато ми хрумна идеята да имам нещо като хард рок кафе, но само с неща на Maiden. Имах голяма колекция .. и от там се тръгна. Когато аз и приятелката ми си взехме къща, искахме да имаме голямо мазе за барът-музей. Това беше най-лесната част. След това трябваше да намерим рамки за всички неща. Така построихме този бар и го нарекохме Rasmus bar, и се надяваме някои ден да е истински Eddie's Bar. Сега имам над 500 артикула поставени в рамка и още много повече, за които нямам място. Цялата ми колекция в момента заема 100 кв. м от къщата.

DSC_0022Предполагам имаш нещо в колекцията ти, което е много ценно какво е то?

Имам оригиналната картина на Derek Riggs, която е направил за Fear of the Dark, но Maiden не са удобрили. Харесва ми да я гледам и да си мисля как Maiden са направили голяма грешка. Въпреки че и сегашната е хубава мисля, че Derek е свършил по-добра работа. За мен това е най-ценното нещо което имам. Също така имам и оригиналните скици на Derek за Somewhere In Time, както и Еди – Айсберг от декора на турнето за Seventh Son. Както и разни скици за декорите на турнетата от 1990 и 1992 . Имам много яки неща ще е готино да дойдете да ги видите с очите си и да ви разкажа някои истории за тях.

Имам един приятел, който казва, че Maiden са като пиърсингите, татуировките и наркотиците. Веднъж почнеш ли, няма спиране. Сега той купува всичко с логото на Iron Maiden. Така ли е и при теб?

Аз съм точно така. Купувам всичко свързано с Maiden. Не защото трябва, а защото ми харесва да го правя. Трябва да се внимава все пак, че може наистина да се отнесеш, както при наркотиците . За мен всичко започна когато си купих първият албум на Мaiden. Видях обложката, а музиката направи останалото.

_DSC9265  DSC_0020

А коя е най-скъпата вещ свързана с Maiden, която имаш?

Мисля че... Флипер играта ми на Maiden e най-скъпа, защото трябваше да пътувам до друга държава за да я купя и да наема кола, която да може да я натовари. Също така и разноски за хотели, храна, път и.т.н... Но пък беше забавно!..

l_b68e3d1d1fd6767e3d73e288fa1c8546  DSC_0023

Има ли нещо което нямаш, но искаш много?

Разбира се търся много неща. Като например ранните сценични маски на EDDIE и промоционална запалка на Ed Hunter, която изглежда като пистолет. Има толкова много неща и не мога да имам всичко ... но поне мога да се опитам ха ха ха!

Колко дълго си фен на групата всъщност?

От 8 годишен, от 10 годишен колекционирам. Мисля че никога няма да прикючи!

_DSC9296

Колко пъти си гледал Maiden на живо?

Над 100 пъти . Стотният беше миналата година в Лос Анджелис и от тогава спрях да ги броя, но мисля, че до момента са около 115 пъти.
Опитвам се на всяко турне да гледам Maiden в нова държава но специално последното беше супер, защото успях да посетя много яки държави като Australia,Russia,Brazil,Chile,Peru,Argentina,Finland,Sweden,USA,Dubai и беше супер да купонясвам с фенове от цял свят. Много искам да видя Maiden в Африка и се надявам да включат ЮАР и Китай в следващото си турне. Би било чудесно.

_DSC9294

Всички знаем, че не е евтино да си фен особено на Iron Maiden. Какви пари харчиш за своята фенщина?

O! Ха ха ха огромни суми, но да си призная не съжалявам за нито една похарчена стотинка. В интерес на истината Япония е една от най-скъпите държави за екскурзия, но пък е една от най-яките, в които можеш да гледаш Maiden. И определено искам да ходя пак там.

Какво работиш?

Сапьор съм в армията. Добре е, защото имам достатъчно време да гледам Maiden и плащат добре за да мога да си позволя да харча толкова пари.

l_4a372bfabf84485a0b485eb035a8eece  BUDOKAN_1_japan

Приемаш ли гости в твоя бар-музей. Може някой ден да те посетя за да изпием по някоя друга бира?

Разбира се! Хора от цял свят идват при мен. Даже в момента при мен е отседнало едно момиче, с което се запознах в Перу докато гледах групата там. Идвали са хора от САЩ, Япония, Швейцария, Германия, Норвегия, Швеция, Финландия и Англия, за да видят бара.

Има много слухове, че Maiden ще прекратят концертната си кариера през 2013 какво мислиш за това?

Не ме интересува. Да си го кажем направо, никой не знае кога точно Maiden ще спрат, дори те самите. Да видим дали няма да станат като Rolling Stones. Сигурен съм, че те не могат просто ей така да спрат. Но нека видим.

DSC_0021  DSC_0028

Как си представяш краят?

Никога няма да има край на Iron Maiden, дори те да спрат да свирят ще има още много фенове, срещи , кавър концерти, на които ще присъства групата и колекционерите ще продължават да си колекционират. Просто вижте всичките фенове на Elvis, които все още са луди по него. С Maiden ще е същото Никога няма да свърши.

Срещал ли си някои от групата? Кой и кога?

Късметлия съм, че съм успял да се видя с всичките по няколко пъти. Дори се сдобих със СФП (Супер фенски пропуск) за едно турне, който ми даде възможността да присъствам на всеки един от концертите на едно от турнетата без да купувам билети. Когато присъстваш на толкова много концерти е неизбежно да не ги видиш на бекстейджа, в хотела , баровете или летището.
Пробвах дори полетите на Bruce много пъти и това е един много готин начин да се срещнеш с него.
Най-яката среща беше в Чили, когато бяхме отседнали в един и същ хотел и се мотаех по баровете с групата и екипа, защото момчетата от екипа имат много яки истории за разказване. Пък е малко досадно да питаш групата за едни и същи неща. Най-невероятното нещо е да си на сцената с тях. Аз имах честта два пъти – през 1996 с Блейз и миналата година в Дания. Това е нещо което пожелавам на всеки един фен на групата да изпита.

85 89 Bruce

DSC_0002_retouch DSC_0004_retouch DSC_0009

6  nyt

Какво представляват Iron Maiden за теб?

За мен Maiden са чисто и неподправено щастие ... в цялото му величие.

Какво очакваш от следващят албум?

Не очаквам нищо...знам че ще ни подлуди. Maiden винаги са надминавали себе си и знам, че следвашят албум ще е като миналия, и по миналия – НАЙ-ДОБРИЯТ!

Кой е любимият ти албум и защо?

Ще кажа Piece Of Mind . Всички песни от всички албуми са ми любими, но този обичам най-много и го слушам най-често.

_DSC9256  DSC_0026

Ако можеш да се върнеш някъде назад във времето, в кой период на групата би искал да присъстваш?

Определено края на 70-те. Да се мотая по клубовете и да гледам как тези младежи шокират публиката със суровата си музика. Сигурно е било нвероятно да се гледаш и слушаш тогава.

Коя е любимата ти илюстрация за обложка на Maiden?

Това е сложен въпрос имайки предвид всичките гениални илюстрации на Дерек Ригс ,... но избирам Seventh Son. За мен това е картината, която описва най-подробно албума и се вписва перфектно в тематиката

DSC02049  DSC_0059  DSC_0284

Какво мислиш за нашият сайт?

Много е готин и адски ми допада идеята за тези интервюта с различни фенове. Аз също така работя за датския фенклуб www.maidendenmark.dk и знам колко много работа стои зад такъв сайт. Чудесна работа вършите продължавайте в същият дух

Би ли казал няколко думи за българските фенове?

Разбира се!

Здравйте момчета и момичета от България. Надявам се Maiden скоро да дойдат и да свирят в прекрасната ви държава, и ако дойдат, аз ще съм там за да куфея с вас. Ако ме видите, елате и кажете едно "Здрасти". Винаги ми е приятно да се запознавам с фенове от рзлини държави, а ще знам, че вие ще сте най-истинските.
Останете верни

Rasmus

_DSC9268

Провел и превел: Никола Петрас (Dragontear)
Снимки: Личен архив на Rasmus и MySpace