LANGUAGE/ ЕЗИК

donington live banner

93_live_at_donington maiden92
 
Live album, EMI Records

 Disc 1
1. Be Quick Or Be Dead 03:53
2. The Number Of The Beast 04:54
3. Wrathchild 02:54
4. From Here To Eternity 04:44
5. Can I Play With Madness 03:33
6. Wasting Love 05:37
7. Tailgunner 04:07
8. The Evil That Men Do 07:58
9. Afraid to Shoot Strangers 06:53
10. Fear Of The Dark 07:11
11. Bring Your Daughter...To The Slaughter 06:16
 

Disc 2
1. The Clairvoyant 04:23
2. Heaven Can Wait 07:20
3. Run To The Hills 03:56
4. 2 Minutes To Midnight 05:38
5. Iron Maiden 08:14
6. Hallowed Be Thy Name 07:28
7. The Trooper 03:53
8. Sanctuary 05:18
9. Running Free 07:54

Total playing time 01:52:04
 

Този албум е записан на Donington Monsters of Rock festival на 22 Август 1992.

Всички песни Миксирани от Steve Harris, режисирани от Mick McKenna.

Обложката на реамастерираната версия е по-различна от оригинала от 1993. Тази реиздадена версия от 1998 съдържа специална мултимедиина секция с клипове галерии, биографии, интернет връзки и луксозна книжка с 24 страници с пълни текстове илюстрации на Eddie и снимки..

Траклиста показан по-дулу е от оригиналното издание. ремастерираната версия има 14 песни на диск 1 и 6 на диск 2.
Bruce Dickinson - Vocals
Steve Harris - Bass
Dave Murray - Lead & Rhythm Guitar
Adrian Smith - Lead & Rhythm Guitar
Nicko McBrain - Drums

Този концерт е записан на 22 Август 1992 г. По време на Fear Of The Dark Tour на фествала в Castle Donington пред публика от повече от 70 000 души. Това е втория път когато Maiden са основна група на този фестивал и видео материал от концерта също е достъпен. Концерта се предавал директно по радиото и това го прави доста пиратски разпространяван до момента в който излиза оригиналното издание. Той първоначално е издаден като лимитирано изданиe и се оказал доста рядък, затова е преиздаден през Септември 1998. Един забележителен момент е при последната песен Running Free kogato Adrian Smith се присъединява към дружките си за тази песен. Това е първия път когато тои излиза на сцена с тях от 1990 когато напуска, и последния до 1999 когато се събират отново.

tourpic_fotd

Въпреки че не може да се сравнява със безсмъртния Live After Death качеството на звука е прилично. По някакъв начин то е по добро от A real Live Оne същевременно не е и цял концерт. Закачките на Bruce с публиката и представянето на песните са включени и основното предимство на албума е че е издаден на 2CD. Оригиналното издание на Live at Donigton ( с бяла обложка ) е много рядко в северна Америка защото там албумът така и не е бил издаден официално. Така че ако го видите по добре се сдобиите с него или ще трябва да гп поръчате отвън.

384

Забележете, че на преиздаdeната версия от 1998 някои от песнитe от диск 2 са преместетни в диск 1 за да може да се освободи място за мултимедия. На оригиналната версия Fear Of The Dark е пследна песен на диск 1

Mick Wall's Commentary on Live at Donington

cdband01frОригинално издаден в Англия като лимитирано издание "Live At Donington" ставава достъпен едва през Ноември 1993. Tова станало повоd за радост за повечето почитатели на групата, които знаели и за редкия запис, а от тях много малко имали удоволствито да притежават копие.

Саундтракът към невероятния концерт със същото име, който групата издали бил доста рядък. Всеки един, който не се добрал до редките 5000 бройки троен винил(повечето от нас) бил принуден да прави домашно копие от самото видео или при краен случай да се сдобие с пиратско копие от някой по запален и познат

cdband02fr

cdband03frБасистът , основателя и режисьора на целия концерт обяснява:

„Първоначално искахме да издадем концерта само на видео, а албума да бъде специален сувенир за хората, които бяха там на този ден ....
През последните 5 години откакто се появи албума, получавахме толкова много молби от фенове искащи да направим албума достъпен отново. Накрая просто решихме че трябва да го направим. Имаше твърде много фенове на Maiden, които бяха ощетявани като получаваха евтини некачествени копия на албума , а ние не искахме това."

Велика музика от велик момент , колкото и малко да ни предлага Iron Maiden – "Live At Donington" е велик концерт с целия сет на групата от тяхното легендарно изпълнение на "Monsters Of Rock Festival" в замъка Donington на 22 август 1992 в Англия пред 75000 ентусиазирани фенове.

cdband05fr

cdband04frТова е едно от наи престижните рок събития на годината, което се провежда на открито и е втория път когато Maiden го оглавяват (Първия път е през 1988). Като Dave Murray споделя за концерта:

„... Всъщност смятам, че беше доста по-добро изпълнение от предишния път. Не ме разбирайте погрешно Donington '88 беше фантастичен но трябваше да изсвирим половината си сет-лист за да се по успокоим и да почнем да свирим като хората. Всъщност беше съвсем различно преживяване. Пак бяхме много притеснени , но го бяхме правили и преди и знаехме какво да очакваме. Свикнахме бързо още от самото начало. Слушайки албума сега съм удивен колко стабилно и сигурно звучи"

Steve допълва: "Музикално Donington '92 е по-добър от първия. Мисля, че всичко беше по-добро, не само ние, но и самата публика. Те бяха фантастични! Защото когато излязохме не знаехме какво да очакваме, ако трябва да бъда честен.
Първият Donington влезна в историята като най-масовия и предполагам, че всички очакваха да видят дали ще можем надминем това. Ние бяхме доста по-отпуснати и всичко тръгна като хората от самото начало. Просто започна добре и продължи да става по-добре. В момента си мислих, че това е най-добрия концерт който е правила групата в този си състав."

cdband10fr

cdband07frДумите на Steve определят концерта изцяло, но Dinington 92 се оказва и последната възможност на британските феновете да присъстват на голям концерт на групата със Bruce Dickinson като вокалист. Шест месеца по-късно то обявява решението си да напусне групата за да се съсредоточи върху соловата си кариера.
Разбира се имало няколко концерта за „Сбогуване" преди той да напусне окончателно през 1993. Donington '92 е всъщност момента когато Bruce се покланя за сбогуване поне на британските си фенове.

Bruce споделя: "Може и така де е. Но не забравяйте, че това беше преди да реша да напускам и тогава в този ден изобщо не мислих за такова нещо . Ще се съглася с другите, че тогава се представихме по-добре отколкото през 1988. Всичките бяхме по-свободни и помня, че наистина се забавлявах много на сцената през онзи ден. Но все пак, ако си англичанин Donington винаги ще е специален, а ако си Iron Maiden –това вече е връхна точка . Прав ли съм ?"

Действително както ще чуете и ще видите Maiden в действително свирят с пълна сила на този ден. Разбираемо песните основно са от албума им излязал тогава Fear Of The Dark, който достига 1-во място в британските чартове 3 месеца преди това. Четвърт от 20 парчета в този сетлист са от този албум. "Be Quick Or Be Dead", която достига 2-ро място в британските класации и е издадена като сингъл преди албума и разбира се открива концерта с блицове от светлини и експлозии. "From Here To Eternity" , която също влиза в чартовете за сингли преди Donington. "Wasting Love" – Песента на Bruce и Janick свързана с неволята. "Afraid To Shoot Strangers" – чувствителната елегия на Steve свързана с войната в Залива и разбира се чудовищната "Fear Of The Dark"

cdband08frСамо маниакалната "Tailgunner" и невероятната криворазбрана "Bring Your Daughter To The Slaughter", която е първият сингъл No1 на Maiden са песните изпълнени от албума "No Prayer For The Dying" от 1990. Но от предишния албум – концептуалната класика "Seventh Son Of A Seventh Son", можем да чуем три от четирите песни от албума, които са влезли в челната десетка на англииските класации. И това са невероятните изпълнения на "Can I Play With Madness?", "The Evil That Men Do" и "The Clairvoyant".

За съжаление е включена само 1 песен от "Somwhere In Time "(1986) и това е феноменалнтата "Heaven Can Wait", която до ден днешен не е изпълнявана по-добре и не е звучала толкова мощно колкото през 1992 на Donington. Както може да се види на сцената излизат хора от Skid Row, Thunder, Slayer и Sepultura за да изпеят небезизвестното „who-oh-oh" в средата на песента.Само по eдна песен са включени и от албумите "Powerslave "(1984) и "Piece Of Mind" (1983) и това са хитовете "2 Minutes Tо Midnight" и "The Trooper".
За сметка на това от албума "The Number Of The Beast" са включени 3 хитови песни като едноименната "The Number Of The Beast" от албума включваща интрото със зловещия глас, експлоадиращата епична "Hallowed Be Thy Name" и "Run To The Hills" която е първия сингъл появил се на пазара с Bruce като вокалист.

cdband09frОстаналите песни са от периода на първия вокалист Paul Dianno и по точно албумите "The Iron Maiden" и "Killers". В началото на концерта прозвучава "Wrathchild", която първоначално е една от 2-те песни на Maiden, които са включени в компилацията "Metal For Muthas" още преди да бъде включена в втория им албум "Killers" от 1981.

Последните 3 песни, които са и бис на концерта, са изцяло от албума "The Iron Maiden" (1980) . "The Iron Maiden" техния Химн, без която не минава никой концерт, "Running Free" – Най-първия им сингъл и "Sanctuary" – която е втори сингъл от 1980, но не е включена към никой албум до излизането на бест компилацията "Best Of The Beast".

Като говорим за бисовете гледайте внимателното за появяването на Adrian Smith като гост на "Running Free". Странен факт, е че Adrian за пръв път вижда Maiden да свирят на живо от както напуска през 1990 и признава ,че е изненадан колко са добри. "Бяха толкова добри, че дори ми стана неприятно, ако ме разбирате какво има предвид" – признава той след това.

 

 

cdband06frКакто Adrian казва: "Част от мен ще е винаги с групата. Най-важното, е че качвайки се онзи ден на сцената на Donington 92 с групата получих възможността да се сбогувам с феновете както подобава. Преди това нямах тази възможност."

Специален ден във всички аспекти!... ..."Live At Donington"... заслужава специално място в историята на Maiden. Както Steve съвсем точно го определя: "Това е един от тези моменти във времето, които не могат да се повторят. Много съм доволен, че успхме да запишем всичко".

 

 

 

 

 

 

Още снимки от World slavery tour :

cdtour01fr cdtour02fr

cdtour08fr cdtour06fr

cdtour07fr cdtour03rf

cdtour04fr cdtour09fr

cdtour10fr

Информацията е взета от Iron Maiden Commentary

Превод: Никола Петрас (Dragontear)

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login