LANGUAGE/ ЕЗИК

no prayer banner

hardforce00_90Source: Hard Force Magazine (France) – Numero 33 Interviewed by Henry Dumatray

Iron Maiden най-накрая се завърнаха от дълга почивка и скоро ще издадат No Prayer For The Dying, албум, който несъмнено ще изненада тези, които си мислеха, че групата никога повече няма да покаже същата енергия, както в началото на кариерата си. Затова Steve Harris лично се зае да ни представи новия албум като се отнесе много сериозно с това

 

Какво може да ни кажеш за новия албум на Iron Maiden?

Беше записан в периода януари - април 1990 в моето местенце, в частното ми звукозаписно студио. Първоначално, записите бяха планирани да започнат през април в Battery Studios of London. Но, при положение, че новите песни бяха написани бързо, ние започнахме по-рано работа в моето студио, за да може да качим, колкото се може по-бързо всичко на лента. Като записвахме материала, използвахме хамбара за репетиционно студио и всички ние бяхме доста спокойни, без да усещаме някакво външно напрежение, което се отрази за доста "живия" звук в албума

По-щастлив ли си с този нов албум, отколкото си бил с предишните два?

Много харесвам Seventh Son..., но мисля, че No Prayer For The Dying показва една по-агресивна страна на Iron Maiden. Казвайки това, доста ми е трудно да имам обективно мнение за новия албум. Може да приемем, че се връщаме към ценностите ни от ранните години.

И това не е концептуален албум, нали?

Не искахме да направим "Seventh Son... Част 2", Seventh Son... беше ново ниво в кариерата ни, но това не означава, че няма да направим друг албум в същия стил. Нямам си идея, никой не може да предскаже бъдещето или да предвиди какво ще е вдъхновението ни.

Каква е характерната черта на No Prayer For The Dying?

Като цяло е по-агресивен от предишните албуми като си мисля, че част от феновете ни бяха разочаровани от музикалната насока, по която поехме напоследък. Така че, мисля, че те ще останат доволни да видят, че се връщаме към по-агресивен и мощен стил. Все още го има огъня в групата.

Кой е любимият ти Iron Maiden албум?

Много ми е трудно да отговоря на подобен въпрос, но ще кажа, че много харесвам Piece Of Mind, както и Seventh Son Of A Seventh Son. Колкото до последния, не мога да кажа нищо в този момент, защото е прекалено свеж в съзнанието ми и не е минало достатъчно време, за да преценя, че наистина си струва.

А любимата ти Iron Maiden песен?

Ще посоча 'Hallowed be thy name', която е наистина превъзходна при изпълнение на живо.

Какво да очакваме от следващите концерти?

Ще свирим доста песни от последния албум, но няма да пренебрегнем по-старите неща, при положение, че публиката все още ги обожава. Освен това, все още се наслаждаваме да свирим стари песни като 'The Number Of The Beast'.

Колко време възнамерявате да сте на турне?

Световното турне ще се проточи осем месеца като това не ни притеснява, при положение, че отдавна не сме свирили на сцена. Наистина нямаме търпение да се завърнем към концертите и да се забавляваме. Много сме развълнувани и нетърпеливи като група деца.

Трябва ли да открием нова мотивация у вас?

Абсолютно! Не сме стъпвали на сцена малко повечко време за моите възприятия и това обяснява защо изпитваме такъв сценичен глад. Освен това, ние сме още по-мотивирани, защото имаме нов китарист (Janick Gers), както и нов албум за представяне.

Каква е точната роля на Janick в Iron Maiden?

Познаваме го от известно време и мисля, че е много приятен човек, което също е причина да го привлечем към нас. Виждали сме го да свири с Ian Gillan, докато беше в неговата група и по тази причина разбрахме, че е добър китарист. Трябваше да разберем дали стила му ще пасне с този на Iron Maiden. Помолих ме го да научи няколко наши песни и прослушването мина наистина добре.

Имахме наблюдения за него, когато свиреше с Bruce в неговия соло проект. Парижкият концерт показа един много енергичен китарист, който се движи много...

Да, Janick се движи много повече от Adrian, но не знам дали ще може да се движи толкова като е на сцена с Maiden, при положение, че нашите песни са доста технични. А и аз също обичам да се движа много, така че ще трябва да сме внимателни, да не се блъскаме един друг! (смее се) Възможно е да е леко притеснен в началото, но мисля, че ще го преодолее.

Той написа ли някоя песен от No Prayer...?

Той не написа нищо, понеже песните бяха вече написани, преди да се присъедини към нас. Неговата задача беше просто да се присъедини към нас и да научи нашите неща, което не беше проблем, защото е чудесен музикант. Но той също така може и да пише песни, както го е доказал преди, когато направи това за Bruce и за Fish. Със сигурност ще бъде много ценна придобивка за Iron Maiden.

Имаше доста промени в Iron Maiden. Как би обяснил това?

Почакай, не е имало промяна на състава от 1983! Напускането на Adrian бе продиктувано от факта, че той се захвана много сериозно със соловия си проект и свиренето с Maiden вече не му беше толкова интересно.

Мислиш ли, че Iron Maiden може все още да се развива като група, дори и с такава дълга кариера?

Да, още имаме добри идеи, така че непрестанно прогресираме.

Повече се развиваш като текстописец или като музикант?

Мисля, че като текстописец. Доста съм щастлив от песните от новия албум. Всеки път, когато записваме албум сме малко притеснени за крайния резултат, но определено съм на мнение, че парчетата от No Prayer... са добри.

Кои според теб са основните етапи в кариерата на Iron Maiden?

Не мисля, че ние съзнателно се опитваме да преминаваме през различни етапи, всичко се случва от само себе си. Като музикант ти не обръщаш внимание на тези неща, свириш пред различни публики, музиката ти се развива, но ти не се занимаваш с различните фази на кариерата ти.

Дори и сега, макар малко позакъсняло, не можеш ли да различиш различните стъпки, през които минахте?

Не, не съвсем. Ние дори не говорим за това. Просто се опитваме да даваме най-доброто, на което сме способни във всяко наше начинание.

Запознат ли си с влиянието, което указахте върху рок музиката през 80те?

Да, предимно, когато други групи идват да ни видят и казват, че Iron Maiden им е повлияла, мисля, че е страхотен комплимент. Прекрасно е да знаеш, че можем да подействаме на толкова много хора!

Кой е най-големия комплимент, който могат да ти окажат?

Да свирят някоя от нашите песни. Имал съм възможността да гледам на живо доста групи, които правят наши кавъри. В повечето случаи съм си мислел, че ги изпълняват много добре. Почти не променят оригиналните версии.

Какво ти е мнението за британската музикална сцена тези дни?

Появяват се нови групи като The Almighty, които ги намирам за превъзходни, убеден съм, че могат да постигнат нещо много голямо. Също така ги има Wolfsbane, които откриваха за нас във Великобритания, които също са много добри. Little Angels са доста стабилни също така, въпреки че са малко по-комерсиални... Вече има няколко много добри групи и се надявам да има още за в бъдеще.

Какво мислиш за американските групи?

Лично аз не харесвам техния имидж. Всичко, което произлиза от сцената в LA не е по моя вкус, дори и по някога музиката да е добра. Трябва да признаеш, че повечето от тях са доста посредствени.

Повечето групи, които са изградили някакво сериозно име в историята на рока са британски. Как си го обясняваш?

Нямам идея... Има някои наистина добри американски групи като Van Halen, Aerosmith и още няколко. Щастлив съм, че британските групи белязаха историята на рока, но не мога да обясня защо. Мисля, че е лесно за американските групи да направят пари свирейки "кавъри". Различно е при британските банди. Те трябва да пишат оригинален материал, за да бъдат признати и те изграждат своята идентичност като свирят собствените си песни.

Следователно, мислиш ли, че е по-лесно да станеш голям в Щатите, от колкото във Великобритания?

Да, това е очевидно. Също така, според мен е по-трудно да получиш участия във Великобритания, защото възможностите са ограничени, а не ти плащат добре. Понякога дори не ти се плаща. Много е трудно за една група да се справя добре във Великобритания.

Мислиш ли, че 80те бяха добри за рок музиката?

Да, не мога да се оплача. Наистина добри групи се появиха през този период и си мисля, че дори повече ще се появят, които ще бъдат специални в бъдеще.

Кои бяха групите, които ти служиха за вдъхновение, когато се захвана с музика?

Ние имахме доста разнородни влияния, докато повечето банди днес се съсредоточават само върху едно или две имена. Аз лично много обичам Pink Floyd, ранните Genesis, Jethro Tull, Deep Purple, Led Zeppelin, Free, Wishbone Ash и Golden Earring. Когато повече групи са ти указали някакво влияние, това ти позволява да задълбаваш доста в собствената си музика.

Кои банди слушаш в момента?

Повече или по-малко същите, както преди, доста музика от младежките ми години. Измежду новите харесвам The Almighty, Queensryche, които вероятно са едни от майсторите на метала.

Мислиш ли, че Iron Maiden могат да бъдат толкова популярни през 90те, колкото през изминалото десетилетие?

Да, не виждам защо не. Все още имаме много верни фенове и мисля, че ще сме способни да продължим по същия начин, до тогава, до когато те са доволни. Имаме нови привърженици, които тепърва се запознават с групата, както и по-стари, които просто няма да ни предадат като това според мен е много добре за нас. Персонално мисля, че продължаваме да сме изобретателни.

Изглежда, че има смяна на посоката с No Prayer For The Dying и това е доста очевидно с песен като 'Mother Russia'...

Да, мисля, че 'Mother Russia' е продължение на някои определени теми, които се зародиха в Seventh Son..., но още веднъж заявявам, че не е минало достатъчно време за да говоря обективно за новия албум. Това, което знам е, че ние винаги даваме най-доброто от себе си, когато записваме.

Как изглежда обложката на албума?

Eddie е все още там, никога не ще се отървем от него. Изглежда доста свиреп този път! Не искам да разкривам повече, за да може феновете да са изненадани, когато намерят албума в магазините...

Как ще изглежда сцената?

И за това не искам да издавам много, за да не разваля изненадата за феновете, когато дойдат на наш концерт. Това, което мога да кажа е, че ще бъде "по-груба" в сравнение с предишните турнета, защото се фокусирахме повече върху светлините и фона. Не може да направим нещо повече от това, което направихме по време на последните четири турнета, докато сценичното оборудване е замесено. Този път ще използваме нещо по-обикновено.

Има няколко синт партии в No Prayer... Как ще ги изпълнявате?

По време на последното турне, моят техник свиреше такива откъси, той също така изпълнява клавирите в албума. Така че, мисля, че отново той ще свири по време на концертите ни.

Имате ли чувството, че френската публика се харесва на Iron Maiden?

О да, абсолютно. Най-добрите концерти, които имахме по време на последните две турнета бяха в Холандия, Лисабон и Париж. Нямаме търпение да свирим отново там, защото Maiden винаги сме били топло приемани в твоята страна. Сигурен съм, че нашите фенове ще са всички на концерта ни в Zenith.

Anthrax ще откриват вашите концерти като те свирят доста различен стил от вашия. Това обмислен избор ли е?

Вече свирихме с Anthrax по време на фестивала Monsters Of Rock. Доста добре се спогаждаме с тях. На мнение съм, че добрите чувства между бандите са от съществено значение за успешно световно турне.

Bruce, говорейки на френски, е ценно предимство в очите на публиката...

Да, това е добре за нас, нали? Bruce дава най-доброто от себе си, за да говори на публиката на френски и мисля, че това е важен момент. В повечето страни, които посещаваме, хората разбират английски, но е добре да е способен да комуникира с тях на майчиния им език.

Iron Maiden винаги е била група близка до феновете си, защото вие никога не сте имали това отношение на "рок звезди"...

Не, вярно е, че ние никога не сме се взимали прекалено на сериозно. Всичко, което искам да правим е просто да сме на сцената и да свирим, това е най-важният аспект за нас. Когато пишем песните, винаги се опитваме да си представим как ще звучат на живо.

Какво ти е мнението за групите, които се мислят за звезди, само заради факта, че току що са издали първия си албум?

Музикалният бизнес е много сурова среда. Даже бих казал, че е напълно различен свят.

Чувстваш ли се удобно в тази среда?

Да, разбира се, защото съм част от нея достатъчно дълго време. Както споменах, не бива да се взимаш прекалено на сериозно и трябва да го раздаваш по-спокойно. Единствената разлика с нашия старт е, че спечелихме значително количество пари. По този начин напрежението не е толкова голямо и може да продължим да свирим музиката, която харесваме, без да се налага да питаме който и да е, каквото и да е. И така, ние винаги сме правили това, което искаме, това беше и все още е, нещо много важно за нас.

Под по-малко напрежение ли сте сега, когато няма какво повече да доказвате?

Все още има няколко неща, които трябва да докажем на самите себе си, искаме да продължим да сътворяваме добри песни и да ги изпълняваме по най-добрия начин. На нито един етап от кариерата си не сме усетили някакъв сериозен външен натиск. Напрежението е най-силно, когато започваме да пишем материал за нов албум, защото публиката веднъж разбрала, че песните са добри, когато излезе албума, тогава напрежението преди концертите се равнява на малка сценична треска. Малко безпокойство, но това наистина е напълно нормално в такъв момент. Когато съм на турне, не усещам никакво напрежение, всъщност е точно обратното, изкарвам си много добре.

Съвсем наскоро издадохте box-set, съдържащ всички ваши сингли от първите десет години на вашата кариера. Какво мислиш за него?

Всъщност ние го издадохме поради няколко причини. Първите ни сингли са трудно откриваеми напоследък и някои хора дори плащат по ?40 за един от тях, което намирам за нелепо. Освен това, те никога не са били издадени като CD. И последно, беше страхотна възможност да отпразнуваме десетата ни годишнина професионализъм и да предложим на нашите фенове този box-set.

Готови ли сте да издадете още един след десет години?

Да, защо не? Нашите фенове ще решат, докато продължаваме да пишем страхотни песни и те ни подкрепят, ние ще продължаваме напред. Междувременно се надявам да имаме много възможности да ги срещаме на нашите концерти. Ценя доста френската публика, понеже винаги е била превъзходна. Ще се видим през ноември!

Това интервю е взето от The Iron Maiden Commentary
Превод: Илиян Ковачев (Dr.Feelgood)

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login