LANGUAGE/ ЕЗИК

piece banner

metalattack00_83Интервю на Philippe Cuisset Източник: списание Metal Attack (Франция) –Номер 3

От основаването на Iron Maiden, пристигането на вокалът Брус Дикинсън не е единствената промяна в състава, а има множество след 1977!
Оригиналната четворка, Дейв Мъри (китара), Стив Харис (бас), Дъг Сампсън (барабани) и вокал Паул Марио Дей (в момента с Wildfire след престой в More), който бързо е заменен с Паул Ди'Ано, групата бързо става петорка с пристигането на втори китарист, Тони Парсънс. Заради музикални различия, Сампсън и Парсънс са заменени от Клив Бър (който също е свирил със Samson) и от Денис Стратън. След издаването на първия албум, Стратън – пак заради музикални различия е заменен от Ейдриън Смит, който е свирил в Evil Ways и Urchin, с китарист наречен... Дейв Мъри. Нов албум, Killers, и нова промяна на състава: този път Ди'Ано е заменен заради проблеми с гласа си, от Брус Дикинсън (бивш-Speed, Shots и... Samson). Нов албум е излязъл и ето, този път нов барабанист Клив Бър е вън и заменен с Нико Мак'Брейн, свежо пристигнал от Trust. И това е историята за сега...
Въпреки всичките промени и непрекъснато растящия успех, Iron Maiden никога не са се отклонили от своя музикален стил и запазват тази силна музикална сила, която е там още от самото начало. Американското турне току що приключи, с различни банди като Saxon, Coney Hatch, Quiet Riot или Axe. Но групата никога не е било толкова обединена и Брус Дикинсън изглежда наистина щастлив по време на интервюто, което ми даде. И той трябва да е, като фронтмен на групата която затвърждава ден след ден, че е на върха на Хеви Метъла по света.

metalattack01_83

metalattack03_83

И така, обратно в Лондон вече? metalattack02_83

Да, ние току що приключихме турнето и то беше наистина успешно. Това беше първия път когато сме хедлайнери в Щатите и 20-25 дати бяха разпродадени напълно, незабравим, фантастичен концерт в Медисън Скуер Гардън в Ню Йорк пред 18 000 души. Но ние бяхме на път за последните 18 месеца и това е изтощително. Още повече, като хедлайнери, концертите продължаваха близо 2 часа, беше много физически натоварващо и много интензивно..

Успехът от турнето не е ли резултат от успехът на последния албум?

Несъмнено. Както Number Of The Beast така и Piece Of Mind са вече златни в Щатите, мисля че последния албум ще стане платинен (300 000 копия продадени) преди края на годината, което е доста добре за чист хеви метъл запис (смее се). Дори е още по-приятно, защото при американската публика е най-трудно да пробиеш.

Но този успех не е толкова внушителен колкото този на Def Leppard.

Това е сигурно, но този успех не е „компромисен" по начина, ние имаме наше си звучене и няма нищо да направим за "FM" звученето на хард рока което се излъчва по американското радио. Ние завладяваме повече публиката с нашите концерти отколкото с радио ефира. Но ние оставаме принципно „европейска" група и аз не искам да сменя този стил. Каквото и да стане, европейската сцена е много по-важна от американската.

Какво да мислим за слуховете казващи, че Дейв Мъри може да си замине?

Това са пълни глупости. Обаче, такива слухове имаше, и по време на американския етап от турнето, трябваше да отидем в телевизията, да отречем всички тези твърдения. Никой не мисли за напускане и групата никога не е била толкова единна.

metalattack04_83

Връщайки се към концертите, каква им е ролята за теб?

Те са начин да комуникирам с хората: да предам нашите намерения, да предам чувствата зад текстовете. Веднъж получих писмо от френски фен казващ, че не разбира текстовете на песните, но че може да разбере почти всичко само гледайки лицето ми и в очите ми. Това е което наричам успех. Моят стремеж е да поддържам комуникацията с публиката, но това е възможно само ако всеки един член на групата е щастлив на сцената, какъвто е случая.

Не мислиш ли, че хеви метълът става един вид „индустрия" (записи, книги, фланелки, значки, т.н.)?

Мисля, че всичко идва от публиката и желанията на децата. Аз съм фен на Deep Purple, и когато бях по-млад, събирах всичко свързано с групата. Същото е феновете на Iron Maiden. Но тъй като сме – с цялата скромност (смее се) – голяма група, ние трябва да осигурим, че всичко което се продава с нашето име е от най-добро качество; че фланелките не се разпадат след няколко дена, че снимките в книгите са с добро качество и така нататък...

Какво мислиш за спийд метъла, сатанинския метъл и други подобни?

Хеви метълът е жанр, където можеш да намериш много крайности. В едната е много бързия хеви метъл, много близо до пънк метъла и в който текстовете не са много важни. В другата има по-бавен тип хеви метъл, където текстовете са основно сатанински, обвързани с ада, проклятия и не знам какво още. Аз го намирам малко смешно, защото хваща окото за няколко минути, след това бързо става отегчително. Това е защо ние се опитваме да не бъдем прекалено сериозни, да не се затваряме в определен стил. Ние редуваме крайностите, с кратки и много бързи песни, докато друго са по-дълги и по-сложни.

Но това не е ли проблем за подновяването на стиловете?

Ние щяхме да имаме проблеми, ако бяхме заседнали в само един музикален стил. Но както пишем текстове, който повечето са свързани с фантазия, отколкото с политически теми или други, ние сме свободни да правим каквото си поискаме. Както, ще е по-трудно за нас да напишем друг албум като Killers отколкото един като Number Of The Beast. Песен като 'Run To The Hills' също е по-лесно да се напише отколкото нещо като 'Where Eagles Dare'. И това е защото за мен Piece Of Mind е най-трудния за слушане албум сред другите четири, който сме записали. Но всички мислим, че това е най-добрият ни досега.

Нямахте ли проблеми в Щатите, заради двусмислието в някои песни??

Да. Американците нямат същото чувство за хумор като англичаните или французите и някои от тях гледат много сериозно на някои текстове със сатанински оттенък. Някои религиозни лобитата изискват стикер да бъде прилаган към албума Number Of The Beast, предупреждаващ хората за така наречения сатанински аспект на текстовете! Много смятат Еди, нашият "талисман", като опасен субект, дори гибелен. А като реакция към корицата на последния ни албум и картината с мозъка, това е доста близко до Маккартизмът. Повечето такива лобита са много богати и имат реклами по телевизията срещу рока, осъждайки всички тези чийто коси не са къси, от друга страна всичко това не е толкова сериозно.

Какво означава обърнатото съобщение в началото на 'Still Life'?

Записахме го, за да уплашим всички тези фанатици, които са ограничени и толкова враждебни към рока. Аз мога да ви кажа, защото не мисля че много от тях четат Metal Attack. То основно означава: "Не се бъркайте в неща, който не разбирате". Това Нико (MакБрейн) го говори, но той беше напълно пиян и имаше такъв акцент, че дори да го слушаш по нормален начин, никой не може да разбере това съобщение

Вярно ли е, че сте имали проблеми с Франк Хърбърт, авторът на Дюн, заради песента 'To Tame A Land' в новия албум?

Точно така. Ние първо искахме да наречем песента 'Dune' (Дюн), като книгата, но той ни заплаши, че ще забрани албума. Това е тъпо, защото той вече ни беше продал правата на много висока цена. Както и да е, ние останахме верни на книгата. Ако знаеше колко успешен е албума и каква популярност щеше да е това за него...

Поддържаш ли връзка с бившите членове на Iron Maiden?

Повече или по-малко. Отнасяйки се за Пол Ди'Ано не знам какво прави той с групата си Lonewolf, но това което прави няма много общо с метъла. Докато Клив Бър, след кратък ангажимент с Trust по техния последен албум, той прекара няколко месеца с групата на Грахам Бонет, и изглежда сега ще започва нова група със бивши членове на Praying Mantis

metalattack0693\

Ами за бъдещето на Iron Maiden?

Ами, в близко бъдеще, ще има турне с Майкъл Шенкер, отварящ за нас.

Не е ли учудващо група като MSG да бъде отваряща вместо хедлайнер?

Мисля че за Майкъл Шенкер, това турне предимно тестово след всички промени последвали след пристигането на Дерек Холм, който преди свиреше с Тед Нъджънт. Но смятам, че и двете групи са допълващи се, с Майкъл свирещ предимно хард рок и ние с хеви метъл страната. И имайки MSG като откриваща група е чест за нас. А и ние сме нямали никога проблем с друга група по време на предишните турнета, затова не виждам защо това трябва да се променя.

И така, без почивка на хоризонта?

О, не! Турнето свършва чак в края на годината след 8 месечно пътуване по света. През януари, започваме писането на новия албум и записването ще започне някъде през лятото. Стив Харис сигурно ще напише половината от песните, както направи в последните два албума. Всичко това е доста изморяващо: турнета, записи през годините. Има и други начини да забогатееш и покриеш със слава, но живота не е ли по-интересен, когато се постоянно изпитваш себе си?

metalattack05_83

Това интервю е взето от The Iron Maiden Commentary
Преведено от Димитър Тодоров (Morgoth)

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login