LANGUAGE/ ЕЗИК

piece banner

Интервю на Kevin Thompson за Artist Magazine
Източник: www.losferwords.org/JoyZine

joyzine01Това интервю беше записано в Кливланд Охайо с Брус Дикинсън и Ейдриън Смит преди турнето на групата World Piece и е публикувано първо в Artist Magazine, Сан Франциско.

Брус, ти се присъедини към Iron Maiden през септември 81, точно след Killers турнето...

Bruce: Да, беше след като Пол Ди'Ано напусна групата. Останалата част от групата ме посрещна като ме заключи в репетиционната, така че да науча сета и след това заминахме за Италия през октомври за моето първо живо изпълнение с Iron Maiden.

Каква беше първата група в която беше?

Bruce: Може да се приеме, че първата беше докато бях в училище. Имах чифт тъпани. Ние правихме "Smoke on the Water," и аз удрях тези неща правейки шум, защото нямахме барабани. Групата разбра, че певецът не можеше да пее, затова аз приех работата (главно да спра шума от тъпаните)! Ние свирехме в нашите спални притеснявайки майките и бащите си.

Как се стигна да се присъединиш към Samson?

Bruce: Видях обява в местния вестник за певец за записване. Заедно написахме песен наречена "Dracula" и нарекохме групата Shots. Тогава работех като социален секретар в колежа и Manfred Mann's Earth Band щеше да свири, за това записах и Shots да свирият, и тогава момчетата от Samson ме чуха да пея.

Кое предпочиташ, турнета или записване?

Dave: Аз обичам и двете, но турнетата са малко по-забавни и се чуствам по-доре когато съм пред публика..

Чух, че една от китарите ти е принадлежала на Пол Косов. Как се сдоби с нея?

Dave: Аз я купих чрез обява във вестника. [Други освен тази, имам] аз взех на това турне три Fender Stratocasters и Ibanez Destroyer.

Коя е твоята любима китара?

Adrian: Mоята Les Paul.

А любима песен на Maiden?

Steve: "Phantom of the Opera" и "Murders in the Rue Morgue".

Ами не-Maiden парче?

Steve: "Love to Love" на UFO.

Кое е мястото където обичате да свирите най-много?

Steve: Всяка промишлена зона в Британия.

Изглежда, че групата няма толкова много „звучене" - "Iron Maiden звучене" – за разлика от стил, който се развива като всеки член започва да се чувства по-комфортно в неговата роля. В новият албум, Piece of Mind, изглежда, че има по-голям акцент от всеки член индивидуално.joyzine03

Steve: Ами, в албума Killers, Ейдриън беше нов и това беше докато не беше с групата година, година и половина преди да се почувства пълноправен член. Той винаги е бил, но изглежда отказа да приеме, какво ставаше. [Може би] защото той идваше от местна група в Източен Лондон в Iron Maiden, което по това време беше доста голямо събитие. Отне му известно време да се установи и също така отне дълго време на него и Дейв да постигнат правилното китарено звучене. Дори на последното турне, което беше второто световно турне, все още сменяха оборудването на различни интервали за да получат звука, който искаха... защото и двамата са перфекционисти когато става въпрос за звук. Тогава, Брус дойде и той наистина направи чудесни неща за групата. В прогреса на турнето последната година, ние просто успяваме като група се повече и повече. И мисля че този албум, защото Брус е с групата от известно време и като се включи в писането, е много по-спокоен. А вокалното представяне е страхотно. Той е толкова бърз в студиото, защото негово ухо за височината на тона е толкова добро; той просто става и бам, запазва страхотно живо усещане. Другата голяма разлика е новия барабанист, Нико, защото неговото свирене е едно от най-доброто рок, което има. Негово чувство е магия. Нико обикаляше с нас когато свири в френската група Trust през 1981 и '82. Тъй че той е бил с нас на път. Trust и Iron Maiden винаги са били големи приятели все пак и индивидуалността не беше проблем. Той всъщност е роден на миля и половина от мен и е само няколко години по-стар от мен. Неговото звучене, мисля че ни даде различен аспект. По-твърдо е и неговия ритъм е перфектен. Той е абсолютен рок барабанист; той има страхотно чувство и удря наистина твърдо. Така цялостно нещата се подобриха. Всеки албум е подобряване както в смисъл на продукт така и в музикално отношение. Мисля че в момента става, точно всичко затова което е Iron Maiden, и ние очакваме да се развие още повече от тук.

Какво влияние има продуцентът Мартин Бърч върху Maiden?

joyzine04Steve: Причината да използваме Мартин е че постигна звука, който искахме, напредъкът ни хареса. И мисля, първите три албума са водещи в това отношение на качество. Като цяло, групите им се предоставя продуценти, които правят музиката за тях и в някои случай стават съавтори. С Мартин, не е такъв случая изобщо и никога не е бил. Това което Мартин добавя винаги е било е неговата опитност в студиото и невероятна способност да записва нашето звучене. Ние чак сега стигнахме до този момент, където звука на барабаните и китарите е изключителен; просто сме колектив израстващ заедно. Мартин също е наясно, очевидно, и опитът от работата му с нас, от начина, по който ние искаме да продължим. Идеите и от двете страни са добре разбрани, така че Мартин е част от групата в студио..

С турнето World Piece на път, какво остава още?

Adrian: След САЩ, ние приключваме в Канада на 16-ти октомври, след това заминаваме за Франция, Германия, Швейцария, Испания, Португалия, Италия, Австрия и Югославия. Ние сме решение да продължим да идваме и правим турнета, защото това е което вършим с най-много удоволствие. Не можеш да направиш 180 концерта за година навсякъде по света освен ако не харесваш концертите и пътуването.

Това интервю е взето от The Iron Maiden Commentary
Превод: Димитър Тодоров (Morgoth)

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login