LANGUAGE/ ЕЗИК

piece banner

Тя е вероятно една най-известните и най-лесно разпознаваемите песни на Iron Maiden, заедно с " Run to the Hills" . Тя описва атаките на британската кавалерия срещу руската армия по време на Кримската война (1853–1856) при Балаклава на 25-ти октомври 1854 година. Тази стъпка е много голяма тактическа грешка в цялата Кримска война, която води до ненужни кръвопролития, тема, която присъства и в песента "Paschendale" от албума Dance of Death, както и в песента на Thin Lizzy "Massacre", на която Maiden правят кавър в сингъла си от 1988 " Can I play with madness".

Атаката на Леката бригада е водена от Лорд Кардигън. Руснаците предварително са били в готовност със стражева охрана и редути – тежковъоръжени , добре защитени, стратегически разположени, използвайки същите бордови оръдия и муниции, които са били използвани още при окупациите на тези редути от турците(тогава съюзници на британците). Загубата на огнестрелни оръжия била сигурен знак за поражение според Лорд Раглан, отговорен за сектора, но той не можел да позволи такова поражение. Когато той вижда какво правят руснаците, дава нареждания за обратно превземане на оръжията. Оказва се обаче, че нарежданията са много неясни и набързо нахвърляни, без да бъде споменато за какви оръжия става въпрос и откъде те да бъдат превзети. Въпреки, че Раглан, имайки птичи поглед на района, вижда ясно къде се намират, британците, разположени в долината не могат да видят руснаците с британските бордови оръдия, защото последните са разположени по върховете на планинските вериги. Това води до осуетяване в редиците на войските: единствените оръдия, които могат да видят са тези пред Севастопол на 2 мили разстояние, където навсякъде са разположени картечни гнезда по продължение на цялата долина.

На основата на Кримската война; британците срещу руснаците. Встъплението се опитва да пресъздаде препускане на конете на Леката Бригада. Атмосферична песен е.

Steve Harris

Кардиган решава, че неговата бригада трябва да завземе оръдията на края на долината. Никой командир не трябва да заповядва на кавалерията си да напада тежка артилерия. Въпреки всичко, подчинение на заповедите има. Леката Бригада, състояща се от 670 човека, се спуска надолу в долината, препускайки в галоп като Кардигън е с 50 ярда напред. Когато пратеникът, който е дал заповедта, разбира, че Кардигън е тръгнал в грешната посока, се опитва да го спре, но Кардигън просто не желае да чуе. Войниците в първите Руски батареи не вярват на очите си и затова не започват стрелба в първия момент. Но в следващия започва масовото избиване. Когато приключва атаката, живи остават 195 човека. Кардигън излиза невредим и оставя хората си да си намерят пътя обратно сами. Щурмът е груба грешка и донася непоправими загуби – голяма част от леката кавалерия я няма.

Освен в " The Trooper", смелостта на хората и безумието на някои офицери е "обезсмъртено" в поемата на Lord Tennyson " The Charge of the light Brigade". Тя е една от най-популярните по време на Викторианската ера. "Поемата притежава онази вълнуваща частичка енергия,на която всички измерения на разсъдъка и чувствата се възхищават еднакво.". А това твърдение се отнася също така и за самата песен, която е един прекрасен пример за този типичен стил на Harris , базиран на рифове. Силата и емоцията й я правят ненадмината класика, а и една от най-великите песни на Iron Maiden .