LANGUAGE/ ЕЗИК

piece banner

" Flight of Icarus " се базира на Древногръцкия мит за Дедал, който е задържан в плен от цар Минос от Крит. Той и неговия син Икар правят крила от произволни пера и восък и така успяват да се измъкнат, но Икар при полета си прекалено много се доближава до Слънцето, поради което восъкът се разтопява и пада в морето, което води до смъртта му.

Пуристите в Гръцката митология винаги са недолюбвали тази песен. Естествено, в автентичната приказка няма "група", "хор", тъй като Дедал и Икар дискретно се измъкват от лабиринта, където са задържани ( който по ирония на съдбата е построен именно от Дедал). Освен това, не само Икар лети с импровизираните крила: баща му лети до него и го предупреждава за опасността от това да лети в близост до Слънцето. ( което в днешно време се смята за тотална безмислица, защото знаем, че топлината намалява с увеличаване на височината, но нека да не забравяме, че това е древен мит и всъщност, една притча).

Много хубава песен е, но и нея предпочитаме на живо. Имаме навика да я свирим малко по-бързо. Сега като се замисляме, виждаме, че е можело да я изсвирим по-бързо и в албума. Това й дава повечко живот, както и солото на Dave.

Steve Harris

Още нещо ме интересува във връзка с куплета : "Now he knows his father betrayed", дали наистина баща му го предава, а той не се предава сам, един вид. Този въпрос общо-взето е отворен към интерпретации, защото и двете гледни точки са еднакво правдоподобни. В първия случай, това би могло да значи, че бащата подготвя крилата на сина си с чужда помощ и съответно помощниците му го предават, което води до смъртта на Икар. Другата интерпретация загатва, че Икар смята, че баща му го предава сам (въпреки че какъв баща ще предаде сина си) като вижда, че крилата му се развалят и пада. Много млади хора не желаят съвети от родителите си, но ги обвиняват когато направят грешка. Това никак не е необикновено и странно. Просто си помислих, че трябва да спомена тази очевидна двусмислица и да дам възможност на читателя да се замисли върху нея.

В сингъла Flight of Icarus Bruce признава, че малко попроменя оригиналния вариант на приказката, за да направи една препратка към тийнеджърската непримиримост спрямо родителите, непримиримост, която в случая на Икар води до катастрофа! Тук всеки има възможността да прочете историята и да разбере сюжета й, междувременно да радва на песента и да свърже общо-взето странния текст с артистичността й.

Лесно запомнящата се мелодия на песента и, респективно, на припева, я причислява към класиките на групата, въпреки че можеше да има по-голяма инструментална част, а не само тези кратки китарни сола.

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login