LANGUAGE/ ЕЗИК

powerslave banner

Източник: Списание Metal Attack (Франция) Брой: 13

metalattack011Iron Maiden променят облика си! Aлбумът "Powerslave", който ще излезне през Септември, Steve Harris и групата му се завръщат към тежките си корени и техния чудовищен талисман Eddie е доста забележително остарял. Новата обложка го показва като гигантска статуя на главния вход на древен египетски храм. Новото турне озаглавено "World Slavery Tour" започва тези дни в Полша. Целият артистичен аспект на групата е преработен за случая. Очакват ни изненади. Открих Bruce в хотелската му стая след поредната фотосесия. Той се усмихваше и аз започнах разговора съвсем нормално по темата за новия албум.

metalattack021Е, какво ново около Maiden?

Новият ни албум се казва "Powerslave".След последното турне, което приключи в края на миналата година ,си взехме няколко седмици почивка . През Февруари започнахме писането на нов материал, и през Март и Април влезнахме в студио. През май приключихме с миксирането. През последните няколко месеца се подготвяхме за турнето което започва през Август в Полша.

"Powerslave" сходен ли е с "Piece Of Mind"?

Има много разлики между двата албума.
"Powerslave" наподобява повече на "The Number Of The Beast", който сам по себе си е подобен на първия албум. "Piece Of Mind" има много общи черти с "Killers". Те са по технични албуми и има повече мисли вложени в тях.Не бива да се заключваме в един тип музика и да повтаряма едно и също, това не би било добре за групата. Честно мисля че новия албум е по-добър от предишния. Включихме най-доброто в него , като се опитвахме да надминем "The Number Of The Beast" и като резултат получихме един албум на много високо ниво, от артистична гледна точка разбира се!

metalattack0323До колкото разбирам значи следващия албум ще е подобен на "Piece Of Mind".

Ха-ха-ха-ха!.. Следващия албум ще е концертен запис. И ще бъде двоен албум. Чакахме докато състава ни е пълен Имам предвид, че най-накрая записахме 2 поредни албума без да сменяме член на групата. Ще запишем албума със същия състав.. е поне се надявам!

Ще издадете ли сингъл?

Да разбира се. "Two Minutes To Midnight" – 2-рата песен от албума

Предишното ви турне имаше голям успех навсякъде по света. Ще бъде ли така и с "Powerslave"

Разбира се! Това ще бъде най голямото турне, което някога сме предприемали! То ще продължи 12 месеца и ще обиколим всичките 5 континента. Повече дати , повече концерти...

Разбрах, че ще свирите в Полша, Югославия и Унгария. Това просто начин за вас да прескочите „желязната завеса" ли е, или искате да зарадвате феновете си на изток?

Ами...(след кратко мълчание)
Албума ни ще излезе навсякъде през Септември и турнето ще започне след няколко дни в Полша както ви казах. Никога не сме отивали там и нашите фенове в социалистическите държави имат нужда да ни видят защото се чувстват обезсърчени и забравени от света. Те са гладни за Heavy Metal и никога не са виждали такава група на живо. Затова се запитахме : "Защо не нас?" Същото е и за Унгария. Докато за Югославия нещата са по друг начин. Не сме свирили от доста време там въпреки, че сме доста популярни. Мисля, че ще донесе много позитивни емоции. Всъщност това не е с цел да продадем повече записи в тези държави, а за да разширим обхвата на турнето си.

Не се ли чувствате напрегнати да сте на турне по цяла година? Толкова ли е важно да сте близки със публиката? Не ви ли липсва дома?

Когато сме на турне в щатите понякога изпитвам носталгия ,вярно е. Но като цяло не се задържам у дома за дълго така че...
Миналия Януари успях да съм си в къщи за три седмици... Доста необикновено! Така че това не е основния проблем , с това се свиква. Пътуването е част от нашия живот и толкова много неща се случват докато сме на път. Миналата година например взех със себе си както обикновено комплекта ми за Фехтовка. Нямате си и представа какви проблеми имах по границите. Научих се как да казвам фехтовка на различни езици! И всеки път ме посрещаха с въпроса „ Вие професионален фехтовач ли сте?" . Моят отговор винаги беше: „Не, певец съм!"
Не можем да бездействаме по шест месеца, затова пригодяваме задълженията си към тези на групата. И наистина си заслужава!

Носят се слухове, че MOtley CrUe ще подгряват за Maiden.

Надявам се да е така. Последния път като ги гледах всичко беше много яко

Дочух също, че любимото ви чудовище ще изчезне от сцената. Защо?

Убихме го в Dortmund!
Въпреки това той пак ще е там дори след смъртта си.
Ако погледнете внимателно обложката на "Powerslave" ще разберете за какво говоря. Визуалния концерт за "World Slavery Tour" е Египет. Декора на сцената ще има всичко свързано с него. Дори и точно копие на храма, който виждате на обложката.

Страхувахте ли се, че ще отегчите публиката с "Eddie", или просто сменяте имиджа на групата със смяната на декора?

Не искаме да променяме насоката. "Eddie" присъства повече от всеки друг път. Той представлява злото. И това е логична промяна. С нашите 5 албума публиката имаше време да свикне с нашия маскот. Той е на всяка обложка и се нуждаем да променяме облика му за да го направим по заплашителен. Той еволюира с времето.

metalattack04a

metalattack052Имам технически въпрос Bruce: Колко камиона са ви нужни за такова турне?

Господи! Към четири камиона за Европа и шест за щатите. Там залите са по големи и носим със себе си по голяма система за звук.

Изглежда, че поведението на публиката в Америка е по различно от това на тази в Европа..

Има два типа американска публика. Едни знаят всичките детайли за историята на групата. Те са истинските фенове , който могат да се видят у дома и в Европа. Такива фенове са обикновено в градове като Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис.
От друга страна имате и такива, които просто харесват по твърдата музика без да са фенове. Младежите отиват да гледат GoGos както и Iron Maiden просто защото са имали възможността да го направят. На изток музиката е на второ място и понякога се озовавате пред публика от 3,000 човека, които просто са излезнали да се забавляват с приятели. Чуждестранните групи рядко са популярни там.

Както и да е продадохме над милион копия от "Piece Of Mind" и над 800,000 от "The Number Of The Beast". Това показва, че хората проявяват интерес към групата. Те слушат един албум , харесват го и за почват да търсят други.
От друга страна Iron Maiden не е група като Def Leppard, the Scorpions или Quiet Riot. Американската индустрия е базирана на издаване на сингли и пускане по радиото. Iron Maiden не се впива в този стереотип. DJ-те ни смята за прекалено бързи и не ни пускат по радиото.

Именно ! Стилът ви става все по-тежък, а вие все по-популярни

Е мисля, че просто сме много добри (голям смях). Аз съм изключително горд от това,което съм. И групата се справя отлично!
Сериозно, нашата работа като музиканти изисква истински способности за да се върши работа.
Със всеки запис се опитваме да зарадваме нашите фенове и да им дадем това, което искат. Ако вземете Rush за пример , тяхната музика е много философска и сложна, и много хора я обожават именно заради това. По същия начин ние се опитваме да радваме феновете си. Но не можете да накарате хора да слушат стил, който не им харесва. Именно обратното трябва да ги окуражавате да слушат нещо различно и по този начин да се прогресира.

Музикалната еволюция в Iron Maiden върви към нещо все по технично...

От първия албум насам се опитваме да се придържаме с всяка песен към стила с който сме почнали.
Powerslave има силата и енергията на концертен албум. И затова е чудесен албум. От друга страна и барабаниста ни Nicko вкарва техника която е просто фантастична. Той свири бързо и точно и звучим много по-добре.

metalattack06aКакво мислиш за новите Heavy групи?

Има толкова много нови групи, че не знам от къде да започна
Старая се да не ги слушам защото мога да загубя креативността си. Затова просто се изолирам за да мога да запазя вдъхновението си.
Не съм като някой музиканти се чувстват длъжни, че трябва да изслушат всичко което е издадено. Не съм загрижен за това

Iron Maiden сега са достигнали славата на звезди. Трудно ли е да се задържите на върха?

Не сме запознати с напрежението около нас. Най важното не е да си на върха, а да даваш всичко от себе си и да работиш по най-професионалния начин.
Всичко е спокойно в групата тези дни. Не бяхме репетирали заедно 6 месеца и свирихме само 4 дни в щатите.
После решихме да спрем защото не понасяхме да свирим напразно. Всичките ни рефлекси се бяха върнали незабавно, което е чудесно!

Не усещате ли, че работата ви поробва? Имам предвид, че феновете стават все по настойчиви.

(След пауза). Не мисля така
Не винаги осъзнаваме колко много феновете ни искат да ни видят. На турне сме цяла година и през цялата година се срещаме със същите фенове, но на различни места. Понякога мислим, че сме на няколко места едновременно.
С новия албум искахме да променим навиците си. Не искаме да обикаляме в кръг: всяка година албума се издава на определена дата и турнето започва на друга .. Това става скучно понякога
Феновете винаги искат повече защото се нуждаят от нови емоции и сензации и да видят групата от плът и кръв. Можем да направим Eddie още по кръвожаден. Можем да го взривим на сцената, но това ще убие шоуто. Можем да прогресираме повече.
С албума "Powerslave" искахме да увеличим важността на Eddie. За да го направим повече присъстващ в съзнанието отколкото пред очите.

metalattack07aЛипсва ли ти Samson?

Не. С Paul все още сме добри приятели и имам невероятни спомени като певец защото бях на 20. Все още харесвам записите, но съм горд, че съм в Iron Maiden никога не съм пял по-добре.
Как можете да си представите да спрете с Rock 'n' Roll?
Със всичките дейности които можете да вършите около Rock 'n' Roll-а , изобщо нямате време да се отегчите. (смее се)
Все още имам много време пред себе си. Аз съм най-малкия от групата. През Август ще стана на 26.

Ти си зодия Лъв?

Да

Щастлив ли си ?

Да. Най-голямото ми желание е да не се разболявам. Имам предвид тези проблеми с гърлото, с които всички певци се сблъскват рано или късно. Това винаги се случва с нас в един моменти от кариерата ни!
Когато сте на турне по цяла година има вечерим, в които просто не можете да говорите. И като цяло най-добрата терапия е да стоите в къщи в леглото и да не говорите с никой. Необходими са ви 3 дни да си върнете гласа обратно и после 10 дни терапия!

С тези думи Bruce се изправя и налита на тортата предложена за годишнината на Metal Attack . А аз си мислих, че лъвовете са най-кръвожадни ....

This Intreview is taken from the Iron Maiden Commentary
Превод: Никола Петрас (Dragontear)

PLAY

seventh-son-eddie.gif

Members Login