LANGUAGE/ ЕЗИК

powerslave banner

Това е връхната точка на албума, песен за умиращ египетски фараон. Египетската митология създава настроение на албума, което е допълнено от обложката и картинките. Това е мощна композиция, която притежава един от най-добрите инструментали, който започва с бавно, но изящно соло, след което следват още две, както и една много добра бас партия. Началото е толкова добро, че износих първата си касетка от непрестанното връщане назад, към този момент.

The Eye of Horus (Окото на Хор), което е и споменато в песента, има доста специфично значение. За древните египтяни, то е мощен символ на закрила, здраве и успех. Horus [Хор] (чието име означава "Този, който е горе") е бил един от най-важните египетски богове - Бог на слънцето и е изобразен като сокол, чието дясно око е Слънцето, а лявото - Луната. Той е син на Osiris [Озирис] (богът на подземния свят и Isis [Изида] (богинята-майка). Osiris е убит от собствения си брат, злия Set [Сет] и Horus се бие срещу него, за да отмъсти за смъртта на баща си. Той побеждава, но губи едното си око в битката. То обаче е върнато на бога-слънце от божеството на мъдростта и луната Thoth това позволило на Хор дари Озирис с прераждане в подземния свят (в песента: "Enter the risen Osiris, risen again)

Интересно е да се отбележи че символа " Rx " ползван в фармацевтичната и медицинската индустрия е тясно свързан с "Окото на Хор" Разновидности на окото на Хор също се забелязват и до днес. Най-ярък пример е всевиждащото око на герба на САЩ. Илюстрация на герба можете да видите на картинката долу, където окото е неразделна част от пирамида.

Символът "Окото на Хор" е използван по време на погребения, както и за декорации. Окото, само по себе си, се състои от шест части: Докосване, Вкус, Звук, Мисъл, Зрение и Обоняние. Конструирането на Окото става под строг ред. Сетивата са подредени според тяхната важност и енергията, която е нужна за тяхното усвояване. Системата за измерване на древните египтяни представлява определяне на нещото като цяло. Самото око, като цифра, представлява 63/64, но е закръглено на 1.

Мерните единици за съответните сетива са :

1/64 heqat – Докосване

1/32 heqat – Вкус

1/16 heqat – Звук

1/8 heqat – Мисъл

1/4 heqat – Зрение

1/2 heqat – Обоняние


Мерната единица, свързана с окото се нарича heqat . Египтяните използвали и друга мерна единица - ро. По дефиниция 320 ро=1 heqat . R о е най-малката единица, с която са измервали вложената енергия и за улеснение са взели предвид равенството 320=5.64. Докосването се изразява с 5 ро, вкусът с 10 ро, 20 ро за звук , 40 ро за мисъл, 80 ро за светлина и 160 ро за аромат. Частите на окото отговарят на усещанията по този начин :

1- Докосване (1/64 heqat или 5 ро)

На рисунката присъства пръчка, посадена в земята. Земята представлява докосване. Да садиш означава физически контакт и докосване.

 

 

2- Вкус (1/32 heqat или 10 ро)

Тази част на окото представлява поникването и узряването на засадената пръчка, както и нейните плодове. Това е храната, която ядем и от там идва елементът, свързан с вкуса. Той е равностоен на Докосване + Форма. Това означава, че различните вкусове идват от различните форми, до които се докосваме. Заради това Бкусът се явява като по-важен елемент в Окото.

 

3- Звук- (1/16 heqat или 20 ро)

На картината ухото е изобразено като човешко. Също така има и форма на рог или на някакъв музикален инструмент. Всеки има някакъв вкус към звука, което поражда предпочитание. Звукът включва в себе си Докосване + Вкус.

 

4- Мисъл- (1/8 heqat или 4 ро)

Това е мисълта. Ние често използваме веждите си, за да показваме мислите си и това е най-близкото до челото нещо, което свързваме с мисленето. Мисъл = Докосване + Вкус + Звук

 

5- Поглед- (1/4 heqat или 80 ро)

Това е нещото, което обяснява дейността на самото око .

 

6- Аромат- (1/2 heqat или 160 ро)

Тази част на Окото много прилича на нос.

 

Умиращия фараон, може би вижда Окото на Хор във връзка с загубата на усещанията си, заради смъртта, а въздигнатия Озирис е като еквивалент на Жътваря в западните страни. Смъртта му напомня за живота му, но той не изпитва угризения от това, че е управлявал страната чрез диктатура . Той дори се надява неговия наследник да бъде посрещнат с " blood and red wine ", за да продължи терора. В последната строфа е споменато известното "Проклятие на Мумията", което е създадено от авторите на фантастика през 19-ти век и разпространено от пресата, след като в началото на 20-ти век арехеолози откриват гробници на фараони. Всичко това си има обяснение, но, разбира се, е свързано с египетския фолклор и историите за отдавна умрели владетели, готови да нападнат всеки, който прекъсне вечния им сън. Терминът " Powerslave " може да бъде свързан пряко с Iron Maiden , защото по това време те започват да стават доста известни и са хванати в клопката на схемата : албум/ промоционало турне. След като тази зависимост продължава докато групата съществува, Bruce Dickinson пише песента като има и това на ум. Въпреки многото възходи и падения, Maiden се радват на над 20 годишна успешна кариера като няма изгледи тя скоро да свърши.

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login