LANGUAGE/ ЕЗИК

semjutsu banner

Източник: IMFC Magazine 99

Величието на Senjutsu започва от невероятно детайлната му обложка. Визия на Eddie, какъвто не сте го виждали до сега - дело на художника Mark Wilkinson. Ето как той и Steve създават този невероятен образ.

КАКВИ БЯХА ПЪРВИТЕ ТИ МИСЛИ КАТО РАЗБРА, ЧЕ STEVE ИСКА EDDIE САМУРАЙ?

Steve ми изпрати нещо което в художествения университет наричахме „Mood Board” или буквално преведено „Табло за настроение“. Това представлява колаж от снимки и материали, който да ми служат за ориентир към това, което той иска за “Senjutsu”. Имаше много снимки на ритуални и Кабуки маски, но той ги смяташе за прекалено театрални и изкуствени. Искаше обаче да пресъздам лудостта и запалителността, която изразяваха. Имаше също и много същества от японския фолклор наричани „Oni“. Те обикновено са изобразявани като огромни същества с рога, син, червен или бял цвят на кожата и огромни зъби, подобни на бивни. Имаше и много самураи, пагоди, предложения за доспехи и брони. “Шведска маса” от идеи – така да го наречем.

mask-with-fangs.jpg

КАК ПРОУЧИ ТОВА КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ И ОТ КЪДЕ ЧЕРПИШ ВДЪХНОВЕНИЕ? КНИГИ, ФИЛМИ ИЛИ ИСТИНСКИ АРТЕФАКТИ?

Не ми се искаше да нарисувам просто Eddie в бродирани доспехи на ранните самураи. Предпочитам по-захабените метални доспехи на войнските племена от по-ниска каста, който се появяват по-късно в японската история. Много плат и обработена кожа, тежки метални нагръдници, боядисани с племенни символи, придържани от боядисано въже. Започнах от лицето, леко боядисано с бяла боя в Кабуки стил и червени черти и акценти. Зъбите на “Oni” съществата добавиха автентичен японски вид и придадоха на Eddie доста заплашителен вид.

Всеки път когато работя със Steve, той винаги е искал да създаде нещо реалистично и дълбоко с Eddie, което да се превърне в най-големия ви кошмар. Той харесваше много черния фон от “The Book Of Souls” и предложи да запазим фона и тук опростен, а да наблегнем на богат и сложен арт във вътрешността на албума.

С червените букви и “Hanko” печата, обложката придоби този автентичен Японски вид от Edo периода, който целяхме.
Елегантността на бойната поза с меча при самураите, съчетан със страховития грим би изплашила всеки враг, който се осмели да застане пред тях. Това е била и целта на самурите, както и на нашето Eddie.

senjutsu im17

Изгледах филмите „Последния Самурай“ и „Седемте самурая“, купих си няколко книги за екипировката на самураите и разгледах страхотните рисунки за играта „Ghost Of Tsushima“. Също така изкарах и цял ден в V&A Музея в Лондон разучавайки самурайската експозиция включваща доспехи и мечове. Исках да разуча шлемовете и да разбера как са направени.

КАКВИ БЯХА ТРУДНОСТИТЕ В ИЗОБРАЗЯВАНЕТО НА САМУРАЙСКИ ДОСПЕХИ С ТАКЪВ ДЕТАЙЛ?

Материалите използвани за направата на самурайски доспехи се е променят доста през годините от IV ти до XIX век. От ранните, богато украсени текстилни слоеве подсилени с лак за допълнителна защита, до късните железни брони връзвани с цветно въже. Катана мечовете и формата на бойните шлемове “kabuto” обаче се е променила съвсем малко. Протекторите за ушите „fukigaeshi”, прикрепени към протектора за врат „shikoro“ и горната част на шлема „hatchi” са били изцяло или частично изработени от метал и импрегнирана кожа. Някои са имали и визьор, който аз избегнах за да се вижда лицето на Eddie.

senjutsu-alternate.jpg

Имах честта да почета това невероятно майсторство в доспехите на самураите до най-дребния детайл. Трябваше да е перфектен в която и да е поза на Eddie.
Тъй като от мениджмънта искаха да правят анимационен клип на първия сингъл “The Writing On The Wall”, предложих да наемат моят познат Michael Knowland. Той създаде 3D model на главата и раменете на Eddie базиран на моите дизайни. Така можехме да го въртим и да намерим идеалната перспектива. Michael e чудесен 3D художник, който преди това работеше за Naughty Dog в Сан Диего Върху играта “The Last Of Us”, като главен художник. Сега обаче се беше върнал в Лондон и работеше по фрийланс проекти. Беше подходящо време да работим заедно.

STEVE ОБИЧА ПРЯКОРИТЕ И РАЗБРАХМЕ, ЧЕ Е ЗАПОЧНАЛ ДА ТЕ НАРИЧА „THE TINKERER“ (БЪРНИКАЩИЯТ)

Направих много различни варианти на Eddie - самурай и фонове зад него. Steve винаги разбираше, като съм променил някой детайл. Наричах го „Орловото Око“, когато откриеше нещо, а той мен „Бърникащият“ и някак си остана и дори ме беше записал в телефона си така. Произходът на този прякор е от футбола и треньора на Челси и Лестър Claudio Ranieri. Неговите промени в тактиката и състава на отборите просто са излизали извън контрол и са му донесли този прякор. Аз също подлудявах Steve с постоянното „бърникане“ по детайлите, както го наричаше той.

„Защо си променил това? Харесваше ми както беше.“ „Мисля, че е по-добре така.“ „Не, не е остави го както си беше!“ Доста се забавлявахме.

ОСВЕН ЯПОНСКАТА ЕСТЕТИКА, КОИ СА ДРУГИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В ТОВА ДА ИЗОБРАЗИШ КАЧЕСТВЕНО EDDIE?

Напълно наясно съм, че си имам работа с един от най-разпознаваемите персонажи в музикалната история. Винаги съм казвал, че художниците, които сме дошли след Derek Riggs сме като настойници на неговото брилянтно творчество и ако не го уважаваме ще разочароваме всички. Въпреки това няма никакъв смисъл да пресъздаваш едно и също нещо или да се опитваш да копираш стила на Derek. Това ще е неуважително. Аз мисля, че добавих нещо ново към общата картина. Нещо което ми отне доста време да направя както трябва.

КАКВО МОЖЕШ ДА НИ РАЗКАЖЕШ ЗА ВЪТРЕШНАТА КАРТИНА С ПАГОДАТА. БЕШЕ ДОСТА ПРИЯТНА ИЗНЕНАДА ЗА ФЕНОВЕТЕ КОГАТО ПОЛУЧИХА АЛБУМА.

Steve искаше от самото начало по изчистена обложка за албума и доста по-сложна и голяма картина за вътрешната част (както е в The Book Of Souls) В началото трябваше просто да нарисувам пагода, която започнах след като беше готово първото Eddie. Крайните срокове обаче се смениха заради COVID. Така имах доста повече време да отделя на пагодата и Steve предложи да направим цяла батална сцена.

pagoda-reveal.jpg

Всичко стана доста бавно (както може да се очаква от мен). Бавно, защото правих и няколко допълнителни Eddie-самурай за обложката. Отново се захващах с пагодата и после обратно на Eddie в цял ръст за да може Michael да довърши своя 3D Модел и пак обратно върху пагодата. Stuart Crouch беше направил няколко дизайни за знамена и поискаха от мен да ги добавя към сцената Заедно с мъртви тела. Steve предложи да добавим и двата каменни фенера от двете страни за да запълним място. Този вътрешен дизайн се превърна в доста амбициозен проект. Общо осемнадесет различни версии преди Steve да одобри.

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login