LANGUAGE/ ЕЗИК

final frontier banner

 

steve_harris_picture2012Лидерът на Iron Maiden Steve Harris ще издаде дебютния си солов албум British Lion през септември.

В продължение на над 12 години, десетте песни събират Harris в сътрудничество с нова група - вокалиста Richard Taylor, китаристите Graham Leslie и David Hawkins и барабаниста Simon Dawson, като проекта е описан от басиста като „повлиян от 70-те британски-звучащ хард рок".

Говорейки специално за Classic Rock от Монреал по време на Северно-американското турне на Maiden „Maiden England tour", Harris обещава, че British Lion ще съдържа някои изненади за феновете на Maiden, отбелязвайки: „Нямам представа какво очакват хората, но вероятно не е това."

Хората може би ще останат изненадани да разберат, че е на път да излезе самостоятелен албум на Steve Harris.

Да и мисля, че това е за добро – това е единствения ми шанс да запазя нещо в мистерия. Албумът се оформяше в абсурдно дълъг период от време, но ние успяхме да го опазим в тайна, което е доста забавно.

От къде дойде стимулът за създаването на British Lion?

Началото беше, когато Graham Leslie дойде при мен с една касетка с песни, което показва колко отдавна е било това, като ми се сториха много добри, така че му казах, че ще се опитам да помогна на групата му да направят нещо. В крайна сметка ги менажирах, продуцурах и писах песни с тях, макар че запазих този факт в тайна до степен, че някои от членовете на групата нямаха никаква представа за това. И така, когато групата се разпадна си помислих: „Е, трябва да направя нещо с това.", защото мислех, че песните са прекалено силни.

През 1992 каза за списание Raw, че наставляваш млада група с името British Lion. Това същата група ли беше?

Да, така започна всичко. През годините държах връзка с Richie и Graham, след това Richie работеше с друг китарист на име David Hawkins, който е много талантлив и ние започнахме да композираме песни заедно. Така че в албума има шест песни написани с Richie и David, има една написана само от мен и Richie, а останалите са от мен, Richie, Graham и още двама човека, които бяха с нас по това време.

Защо сега е моментът за поява на соло албум на Steve Harris?

Защото той е готов, най-накрая е готов. Момчетата търпеливо ме изчакваха през годините като това беше досадно на моменти, но какво мога да направя при положение, че съм прекалено зает с Maiden. Някои хора вече ме попитаха – „Ще се занимаваш с това вместо с Maiden?", а аз отговарям:"Естествено, че не!". Maiden винаги ще бъде приоритет, винаги е бил и винаги ще бъде, но е интересно и вълнуващо да пробваш нови неща.

Никой, който чете това няма да е чувал все още British Lion. Как би го описал?

Ами, какво аз си мисля и какво ще си помислят хората може би са две различни неща, но аз бих казал, че е повече мейнстрийм рок, отколкото метъл, с типичното британско звучене, повлиян от 70те и леко комерсиален, но в добрия смисъл на думата. Премесени са в него много неща, с препратки към The Who, UFO и други класически британски рок групи, но не е прогресивния рок, който някои може би очакват.

Забелязва се едно носталгично чувство на места в албума. Представлява ли British Lion израз на уважение и почит към музиката, с която си израснал?

Предполагам, че може да се каже така, но вероятно можеш да кажеш същото и за Maiden. Но е факт, че, колкото повече остаряваш, толкова по-носталгичен ставаш. Ставаш по-притеснен относно собственото си съществуване и започваш да си мислиш странни и прекрасни неща, особено, когато си пил няколко пинти с Guinness!

steve-harris-british-lion

Може би неизбежно в албума също така има елементи от класическия звук на Maiden. Какво те спря песен като Us Against The World да попадне в албум на Maiden?

Понеже е писана с други хора. Няма начин да вкарам в албум на Maiden нещо, което е писано с външни хора, защото просто няма смисъл. Има много чудесни композитори в Maiden и нямаме нужда от външна помощ.

Някои хора ще бъдат объркани защо въобще ти е нужно да правиш солов албум, при положение, че Maiden винаги е била твоята група. Сигурно в Maiden може да правиш, каквото си пожелаеш?

Ами не, Maiden не функционира точно така. Да, в първите албуми повечето песни са мои, но при преминаването ни през различни периоди с различни хора, се наблюдават все повече различни колаборации между членовете на групата. Мисля, че за Maiden е важно да се процедира по този начин, от колкото аз да диктувам всичко. Имам толкова много идеи, че не мога да ги реализирам всичките през моя живот като в този проект пробвах няколко различни неща, защото имах време за експерименти.

Ще изнасяш ли концерти в подкрепа на British Lion с групата?

Да, все пак какви са ми алтернативите – да свиря на акустичен бас сам самичък? Определено ще има турне, но все още няма никакви сигурни дати, защото все още не знаем точно с какво разполагаме. Знам, че ще свирим в клубове, което е страхотно, защото не съм свирил в клубове от много години. Но дали ще свирим пред 200 човека или 400, или 600? Ще бъда изключително щастлив да свирим пред 200 човека, това ще бъде превъзходно, но просто не знам.

Какви са ти очакванията за албума?

Честно казано си нямам и представа какви реакции ще предизвика, като това за мен е доста вълнуващо. Дори с Maiden аз нямам очаквания, а това е нещо напълно различно. Това е преминаване отвъд сигурната Maiden територия и откриване какво става в реалния свят.

steve-harris-british

Дали British Lion ще даде повод на други музиканти от Maiden да издадат още солови неща?

Мисля, че Bruce ще направи още един солов албум. Неотдавна говорихме за моя албум и това мисля, че го накара да се замисли, че са изминали десет години от както за последно е издал самостоятелен запис. Така че може би е време за направа на нов. Може би това ще докаже на всички, че може да си в Maiden и същевременно да правиш други неща. Очевидно искам да реализирам още много неща с Maiden, но ако някои от останалите реши, че не иска да се правят толкова много, то аз ще имам и този проект. Това ще е моя резервен вариант, защото с какво друго мога да се занимавам? Искам да създам, колкото се може повече неща преди да гушна букета.

* British Lion ще бъде издаден от EMI на 24 септември

Интервю: Paul Brannigan
Източник: Classic Rock Magazine
Превод: Илиян Ковачев

PLAY

shaman-eddie.gif

Members Login