LANGUAGE/ ЕЗИК

final frontier banner

single44_the-final-frontier_200

Още от тук, групата ни въвежда в сферата на научната фантaстика. Това е може би най-странното интро създадено от Iron Maiden. Не е ясно дали са използвали дръм машина или две партии са изсвирени от Nicko и след това са насложени. Но Steve спомена в интервю, че Adrian е предложил демото на песента и тя в общи линии се е озовала в този си вид в албума, така че е доста вероятно Nicko въобще да не свири в него.

Разстроените китари и барабанни удари могат по някакъв начин наподобят космическа битка. Това се връзва и с продължението към следващата част, където астронавтът се носи из космосът към смъртта си. Гласът на Брус идва след кратка пауза и интрото продължава с агресивен барабанен ритъм и тежки китари преди да спре изведнъж.

След това песента поема по праволинейна чисто рокаджийска посока в типичен Maiden-стил, а лириките се отнасят за последните мисли на пилот носейки се из космоса. Той може да се озове на Слънцето или просто да му свърши въздуха за дишане, изглеждайки, че космическия му кораб е понесъл сериозни повреди. Ако навигационната апаратура е разрушена, системата за пречистване на въздуха може би също е повредена. Тази част от песента, която дава и името на албума, беше издадена на 13 юли 2010 на официалния уебсайт като видеоклип – при това доста добър!

Философският аспект на умиращ човек, който размишлява за преживяното се появява отново, както често се случва в песни на Iron Maiden, например в "No More Lies". Тук, персонажът няма за какво да се разкайва, само ако можеше да се сбогува със семейството си. Изглежда, че е изживял добре живота си в по-голяма степен, от колкото един нормален човек. Той очевидно не удобрява нагласата на голямо болшенство от хората, които пасивно очакват нещо приятно да им се случи в живота, което рядко се случва. Той е живял пълноценно и много апатични хора, които просто живуркат, вместо да водят смислен живот, трябва да вземат пример от него. Както и да е, героят е готов да срещне истинската крайна граница - смъртта.

Името на песента е съставено от две отделни части, както и самата песен, като числото 15 очевидно символизира 15ия албум на Iron Maiden, а споменаването на „последната граница” е шега на Bruce, зараи която много фенове помислиха, че това може би е последния албум на групата, което по-късно беше отхвърлено като възможност. Във всеки случай това е много добра песен, (която спокойно е можело да бъде разделена в две отделни парчета), със стандартна тежка част, предшествена от нестандартно и изненадващо интро.

PLAY

shaman-eddie.gif

Members Login