LANGUAGE/ ЕЗИК

Blaze Bayley (роден Bayley Alexander Cook, 29 май 1963 г. в Бирмингам, Англия) е вокалист на хеви метъл групата Blaze. Въпреки това той е най-добре познат като певецът на Iron Maiden от 1994 до 1999 г. В началото Bayley е бил вокалист на рок легендите от Тамуърт - Wolfsbane. Когато Bruce Dickinson напуска Iron Maiden през 1993 г., той е избран за заместник. След лоша катастрофа с мотоциклет, която го оставя извън строя за година, неговия първи албум с Iron Maiden e The X Factor, излязъл през 1995 г. Bayley тръгва на турне с групата за промотиране на албума. През 1998, той е още с Iron Maiden, и записват албума Virtual XI.

Двата албума на Iron Maiden от времето на Blaze в групата се класират много по-надолу в класациите отколкото предишните студийни албуми. The X Factor достига осмо място в британската класация, а Virtual XI шестнадесето, правейки го най-слабо класираният студиен албум на Maiden след Killers (12-то място). Напоследък албумите на Blaze с групата се считат за „не толкова слаби, колкото си мислят хората", въпреки че ревютата са все така критични при сравнения на гласа му с този на Paul Di'Anno и най-вече на Bruce Dickinson (вероятно нечестно – Dickinson е един от най-известните фронтмени в рок музиката и е познат с това, че има не постоянен тон на гласа, правейки трудно за много певци да пеят песни на Iron Maiden). Част от тези медийни провали (за високите стандарти на Maiden) може би са продиктувани от съкращаваните турнета, заради честите разболявания на Blaze и по-прогресивното и мрачно звучене на новите албуми.

През февруари 1999 г., когато групата обявява че Bruce се завръща в Iron Maiden, Blaze напуска. Той остава най-дълго престоялият член на групата, който не е неин настоящ член. Следващата година Bayley пуска на пазара своя пръв албум с новата му група B L A Z E. С тази група досега той е пуснал три студийни албума и един концертен албум, съответно Silicon Messiah, Tenth Dimension, As Live As It Gets и Blood & Belief.

Въпреки неговото отсъствие от групата, Iron Maiden все още периодично изпълняват песни от периода на Blaze с групата, включително Man On The Edge и Futureal, в чиито композиране той участва.

На 14 февруари 2007, Blaze се жени за Debbie, неговата дългогодишна приятелка, на остров Gran Canaria

На 27 септември 2008 Debbie умира от удар.

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login