LANGUAGE/ ЕЗИК

Име: Michael Henry McBrain
Роден на: 5 Юни 1952 в Hackney, London, England
Стил: Heavy metal
Инструмент: Барабани
Години на активност: 1983-до момента
Свързан с: Iron Maiden, McBrain Damage

Michael Henry McBrain е барабаниста на Iron Maiden.Прякорът 'Nicko' идва от детството му, когато неговото любимо плюшено животинче било наречено 'Nicholas the bear'. Заради това родителите му го наричали 'Nicky'. Прякорът 'Nicko' бил "създаден", когато с пианиста Billy Day се срещнали с мениджър от CBS Records. Billy го представил като "Моя италиански барабанист – неговото име е 'Neeko'". Michael харесал прякора, така че решил да го използва за сценично име, след като леко преработил правописа му.

През 70-те Nicko свири на барабани в няколко албума на Pat Travers, и също свири за Streetwalkers през 1975 до 1976 г.Също така се появява в групата McKitty в началото на 80-те години. По време на турне с McKitty в Белгия среща за първи път басиста и основател на Iron Maiden - Steve Harris. Nicko се присъединява към Iron Maiden през 1983 година за албума Piece of Mind, като заменя Clive Burr. Преди това първата група на Nicko - Trust била съпорт група по време на турнето на Iron Maiden през 1982 г., Като част от това турне, Nicko се обличал като дявол и плашел публиката преди тя да зястане лице в лице с Eddie. Една вечер по време на това турне той замества Clive Burr и оттогава е с Iron Maiden. В качеството си на барабанист на Iron Maiden той е посочен като вдъхновение от много модерни барабанисти в различни стилове.
Първата авторска песен на Nicko с групата е песента „New Frontier" от техния 13-ти албум Dance of Death (2003 г.). Nicko също написал песен и за албума „A Matter of Life and Death", но се срещнал с групата по-късно в техния период на писане и нямало място в албума за нея.
Той заснел няколко кратки филма за официалния сайт на групата и води дневник, когато групата е на турне.Тези дневници показват привлекателното му чувство за хумор и неговата обич към феновете.
Неговото присъствие оказва голямо влияние в звученето на Iron Maiden, което веднага се усеща още в първия албум,който записва с групата, а именно „Piece of Mind". Nicko бил способен да свири разнообразни стилове например като 9/8 риф в „Alexander the Great", 7/8 риф в песента „Brighter Than a Thousand Suns" и 15/8 риф, който следва след втория припев в песента „The Longest Day".
За разлика от много барабанисти, Nicko не използва два басови барабани или двоен педал, откакто решил, че е "твърде сложно" и „не-барабанистко" Вместо това той развива много бърза техника и използва един басов барабан. Единствената песен, в която Nicko McBrain използва двоен педал, е „Face in the Sand" от албума „Dance of Death".
В последствие той казва, че това е било едно от най-трудните неща, които трябвало да изсвири. По тази причина песента не била включена в сетлиста на Dance of Death World Tour.
Nicko обикновено използва барабани Premier и чинели Paiste. По-рано използвал дълго време барабани Sonor, но в края на 90-те започнал да използва Premier. За албума „A Matter of Life and Death" той взел неговите "сверски"* snare барабан Той бил купен през 1975 година, което го прави най-стария му барабан в комплекта му.
Nicko се обръща към християнството през 1999 г. след странно преживяване в Spanish River Church близо до неговия дом в Boca Raton, Florida. Неговата жена Rebecca (християнка) се молела за него. Когато Nicko влязъл в църквата започнал да плаче и възприел това като "повик". Разказвайки за случката той казал:
"Аз просто седях там и мислих. Не пих нищо вечерта.........защо не можех да стоя на краката си? Любовта ми към Христос изпълваше сърцето ми".
Nicko е запален голфаджиия.
Освен че свири на барабани в Maiden, той свири и в неговата група McBrain Damage. Също така е сформирал и страничен проект - група наречена 7x70 с Dan Spitz от Anthrax и Vanilla Ice, но те не са активни вече.
Сега той менажира/ръководи и метъл банда от New York наречена Voices of Extreme (или V.O.X).
Nicko също така се появява като гост в детското телевизионно предаване Sooty and Sweep.

Дискография:

Pat Travers
Making Magic (1977)
Putting it Straight (1977)

 

Trust
Savage (1982)

 

Iron Maiden
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Live After Death (1985)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
No Prayer for the Dying (1990)
Fear of the Dark (1992)
Live at Donington (1992)
A Real Live One (1993)
A Real Dead One (1993)
The X Factor (1995)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Rock in Rio (2002)
Dance of Death (2003)
Death on the Road (2005)
A Matter of Life and Death (2006)
Flight 666 (2009)
The Final Frontier (2010)