LANGUAGE/ ЕЗИК

Име: Stephen Percy Harris
Роден на Март 12, 1956 в Leytonstone, London, England
Стил: Metal, Hard Rock, Jazz, Rock
Инструмент: Бас китара, Клавири, Китара, Хармоника, Понякога и барабани.
Години на активност: 1973–до момента
Лейбъл: EMI
Свързан с: Iron Maiden, Gypsy's Kiss, Smiler

Stephen Percy Harris или известен просто като 'Arry за феновете си е басиста и основния композитор на Iron Maiden. Toй основава групата през 1975 още като тийнейджър и е единствения останал оригинален член, след 30 години активност.

Преди това работил като архитектурен чертожник в Източен Лондон, но се отказал от работата си заради Iron Maiden . През 70-те Steve бил футболист в младежкия отбор на West Ham United . Той е талантлив футболист и приятелите му от групата казават, че ако не се е занимавал с музика със сигурност е щял да има кариера в професионалния футбол.

Harris е самоук басист. Първата му китара е копие на Fender Precision Bass и я е купил за около 40 лири, когато бил само на 17 години. После я е сменил със signature Lado "Unicorn" модел и известния 1950s Fender Precision Bass със струни RotoSound. Сега ползва собствен Flatwound модел струни RotoSound. Това е странно, защото Flatwound моделите не звучат „плющящо” и чисто. Но всъщност запазения звук на Steve идва от металния звук на струните, които се удрят по прагчетата.

Harris е повлиян от много други басисти, като Chris Squire от Yes, John Deacon от Queen, Mike Rutherford от Genesis, Geddy Lee от Rush, Andy Fraser от Free и John Mayall & the Bluesbreakers, Martin Turner от Wishbone Ash, Geezer Butler от Black Sabbath и John Entwistle от The Who. Един от най- големите му любимци е Pete Way от UFO за който Steve казва, че го вдъхновява най – много.

Първата група на Harris се казва Influence, но после си сменя името на Gypsy’ s Kiss.  По-късно се присъединява към Smiler, където всички членове били няколко години   по-възрастни от него. Той бил принуден да напусне след като членовете на Smiler му казали, че не искат басист който тича по сцената и пише песни. След Smiler Steve започва сформирането на Iron Maiden. Името му хрумва от наименованието на уред за мъчение във филма „The Man In The Iron Mask” („Човекът с Желязната маска”).

В Iron Maiden Steve е основен композитор и текстописец. Неговите творби се характеризират с галопиращ басов ритъм и дълги епични песни които претърпяват много промени в темпото. Това е повлияно от прогресив-рок групи от 70-те като King Crimson и Genesis. Harris често пише песни за митология, история или на теми, вдъхновени от книги и филми. Той отбелязва, че има разлика между прогресив музиката от 70-те и сегашния прогресив.

Steve Harris често е смятан за един от най-добрите и най-влиятелни басисти в хеви метъла. Неговите галопиращи ритми се характеризират с 3 бързи ноти – една осмина и 2 шестнайсетини, които той свири с 3 пръста. Преди изпълнение той често омазнява пръстите си, за да е по лесно за свирене. Това може да се види на бонус DVD диска от албума A Matter Of Life And Death. Освен това той е много смел в свиренето си и изпълнява изключително сложни акомпанименти в много от песните на Maiden. Също така в някои песни се срещат и много акорди. Harris завява,че никога не е ползвал перце и никога не загрява преди концерт.

Той свири на специално боядисана китара, която е участвала във всеки албум на Iron Maiden. В момента е с логото на Ф.К. West Ham United. Китарата е преминала през 3 цвята от създаването си. Оригинално е била бяла , след това черна, синя , а сега е кремава с кант в светло синьо и логото на футболния отбор. Плочката на тялото е метална. Известно е също, че носи шал на West Ham United на колана на китарата си

Други музикални таланти:

Музикална продукция/миксиране

Режисиране на клипове

Режисиране на концертни клипове

Клавири

Бек вокали

Струнни и басови синтезатори

Steve Harris е и основен кийбордист в групата (освен на концерти където свири Michael Kenney), като  за пръв път са използвани клавири в албума Somewhere In Time. Те започват да се използват все по малко с развитието на Maiden. За пръв път в албума A Matter Of Life And Death, Steve е написан – Бас китара и Клавири.
Освен доказан клавирист Steve също проявява и заложби на барабанист. Понякога е показвал неща на Nicko McBrain, които иска от него да изсвири.
Steve Harris е известен и с това че играе важна роля в миксирането на албумите на Iron Maiden, както и в продуцирането им. Той се занимава с това от албума Fear Of The Dark. Той също така режисира и редактира повечето от клиповете на групата и отчасти концертите. Harris има ферма с помещения, които е пригодил за звукозапис

Той взима участие като бек вокалист в някои от песните на Iron Maiden. След като Adrian Smith напуска групата, Harris не е бил изписван като бек вокалист по обложките. Въпреки това той продължава да припява на песните на групата по време на концерти.

Любопитни факти:

В документалния филм към DVD-то „The Early Days”, Steve разкрива че първоначално искал да бъде барабанист, но живеел с баба си и нямал достатъчно място за барабани.

Harris измислил логото на групата, което се ползва и до днес и е се вижда на всички албуми на Iron Maiden.

От по-ранните концерти на групата Steve свикнал да бъде център на вниманието. С пристигането на Bruce Dickinson в групата това предизвикало малко търкания между тях, защото и двамата искали да са в средата на сцената. Bruce споменава, че Steve Harris постоянно го блъскал с лакти и го избутвал встрани на сцената, a той му връщал услугата като го спъвал със стойката си за микрофон, която нарочно била удължена.

Мрачната атмосфера на албума „The X Factor” често е свързвана с проблемите в личния живот, които Steve Harris имал, докато го е писал. Скоро преди това той се бил развел, а баща му починал.

Неговата най-голяма дъщеря Lauren Harris е певица и е в процес на издаване на дебютния си албум. Групата й се появява като съпорт на турнето на Iron Maiden за албума им „A Matter Of Life And Death”.

През 1996 Fender продават специален модел бас китари направени специално за Steve Harris. Тялото на китарите е в матово синьо с гриф от Ясен и специални покапи /пикапи?/. Този модел не се произвежда вече и е много труден за намиране.
 

Дискография с Iron Maiden

* Iron Maiden (1980)
* Killers (1981)
* The Number of the Beast (1982)
* Piece of Mind (1983)
* Powerslave (1984)
* Live After Death (1985)
* Somewhere in Time (1986)
* Seventh Son of a Seventh Son (1988)
* No Prayer for the Dying (1990)
* Fear Of The Dark (1992)
* A Real Live One (1993)
* A Real Dead One (1993)
* Live at Donington (1993)
* The X Factor (1995)
* Virtual XI (1998)
* Brave New World (2000)
* Rock in Rio (2002)
* Dance of Death (2003)
* Death on the Road (2005)
* A Matter of Life and Death (2006)
* Flight 666 (2009)
* The Final Frontier (2010)

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login