LANGUAGE/ ЕЗИК

"Empire Of The Clouds" е закриващата песен на The Book of Souls. Тя предствлява 18-минутна епика, която е най-дългата песен на групата към този момент.

Текстът е относно британския дирижабъл R101, който е бил най-големия въздъхоплавателен апарат, когато е бил конструиран, но се разбива във Франция при първото си пътуване отвъд морето.

Песента е композирана изцяло на пиано и поради много фактори (твърде дълга, твърде сложна, твърде бавна, не достатъчно ударна) въобще не е била дискутирана за турнето The Book of Souls. Bruce мисли, че песента може да се получи чудесно за еднократно изпълнение с участието на оркестър, заедно с актьори и излъчени кадри на екрани, за да може да се усети изцяло трагедията и драмата, която се е разиграла.

Всеки ден, докато ние си записвахме и свирихме нашите си неща, Bruce свиреше на пиано в кабина от шумоизолиращо стъкло. Като Бетовен допрял ухо на пианото, той съчиняваше този шедьовър. Мисля, че написа всяка нота на пианото. Ние я осмисляхме и записвахме на части. Kevin [Shirley, продуцента] и Bruce седяха в контролната стая и казваха: „Това е твърде блусарско, може ли да го направите да звучи малко по-класически?". Накрая записаха и оркестралната част. Сам по себе си процесът по записване на песента си беше изживяване.

-Adrian Smith, относно процеса на запис

R101 е един от двата британски дирижабъла завършени през 1929 г. като част от програмата на британското правителство за конструиране на цивилни дирижабли, които да се използва за прекосяване на дълги разстояния из британската империя. Когато е завършен, той е бил най-големия въздъхоплавателен апарат със своите 223 метра дължина като не е изместен от това си звание през следващите седем години до конструирането на „Хинденбург".

Дирижабълът се разбива на 5 октомври 1930г. във Франция по време на първият му курс отвъд морето, като загиват 48 от 54-те човека на борда. Катастрофата на R101 води до прекратяване на британското производство на дирижабли.

empire-of-the-clouds

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login