LANGUAGE/ ЕЗИК

death-or-gloryДвадесет години след "Aces High", групата отново разисква въздушни битки в своя песен, само че този път от предходната Световна война. По ирония на съдбата тази пет-минутна енергична песен се създава от строфа, която е част 20-минутната епика, която „затваря" албума – „Empire of the Clouds".

Разполагах с две-три части написани за разлини неща като в една от тях имаше следния ред - "Mist is in the trees, stone sweats with the dew/The morning sunrise, red before the blue," като това описва следната сцена – зазоряване и нещо със сигурност ще се случи. Идеята беше за военни самолети участващи в Първата световна война, които излитат за битка с мисълта, че могат и да загинат по ужасен начин.

Bruce Dickinson

Основно Death or Glory се отнася за въздушния ас от Първата световна война Манфред фон Рихтхофен познат още като „Червения барон".

На 16 януари 1917 г., когато по случай 16-та въздушна победа Манфред Фон Рихтхофен получава най-престижния орден на Германската империя – „За заслуги".

На 6 юли 1917 г., по време на битка получава сериозна травма на главата, в резултат на която получава дезориентация и губи временно зрението си, но възобновява контрол над самолета на време за да направи принудително кацане в приятелска територия. Наложо се да се направят серия от операции. Червеният барон се завръща към активна служба, въпреки забраната на лекарите, на 25 юли. До 1918 г. Рихтхофен се превръща в такава легенда, че евентуална негова смърт е щяла да бъде сериозен удар по морала на немския народ. Той отказа да започне наземна работа след тежката рана, посочвайки, че всеки войник в окопите трябва да изпълнява дълга си към нацията, затова и той ще продължи въздушните сражения.

На 21 април 1918 г. при поредния въздушен бой Манфред Фон Рихтхофен е застигнат от куршум. Успял да приземи самолета си в една нива, Червеният барон умира от раната в областта на сърцето две минути след като е намерен от съюзническите пехотинци.

PLAY

piece-of-mind-eddie.gif

Members Login