LANGUAGE/ ЕЗИК

the-book-of-souls"The Book Of Souls" е заглавното парче на шестнадесетия албум на Iron Maiden. Вдъхновено от цивилизацията на маите, което довежда и до мезоамериканския артуърк на албума. Steve Harris отбелязва, че маите са вярвали, че душите на хората продължават да живеят и след смъртта. Изследователят на маите Simon Martin, който помага на групата за обложката, казва, че независимо от факта, че маите не са имали книга на душите, те са ценяли високо душите, така че заглавието е релевантно за тяхната цивилизация, но като цяло е идея на Iron Maiden.

Simon Martin е експерта, който помага за изписването с йероглифи на имената на песните в албума, така че той е много подходящ да разкаже малко за историята на цивилизацията на маите.

"Маите са живели в централна Америка, включително и днешните южни райони на Мексико. Сведения за тях има от 1200 г. пр. н.е. като техния апогей е в периода 200-900 г. сл. н. е. С течение на времето тяхната цивилизация е ставала все по-развита като са строяли по-големи храмове, изработвали са по-сложни произведения на изкуството и са създавали невероятно сложна система за писане."

Макар че The Book Of Souls не е концептуален албум, в него се съдържат теми относно съдбата и духа на човек. Ценрална фигура за маите бил богът на царевицата. Царевицата е била основната им храна. Вярвали са, че този бог е проникнал под повърхността на земята и е преодолял серия от изпитания в подземния свят преди в крайна сметка да се издигне (подобно на разстение) в небето. За техните разбирания, душата на човек изминава подобен път след смъртта.

"Това е доста по-различно от да речем христинското чувство за изкупление", обяснява Simon. "Ти си изживявал живота си по най-добрия начин, но ключовия момент е колко си добър в справянето с тези предизвикателства в подземния свят. Всеки е трябвало да срещне тези лордове на смъртта, които те задържат там, освен, ако не успееш да се измъкнеш. И ти не се измъкваш защото си по-силен от тях. Измъкваш се, защото си успял да ги надхитриш."

Повтаряща се тема в съвременните изследвяния на маите е човешкото жертвоприношение. Това е причината в някои от илюстрациите за албума, Eddie да е изобразен държейки окървавен нож, но Simon твърдо вярва, че мащабите на тези ритуали са силно преувеличени в редица излезнали наскоро филми, които са вдъхновени не от маите, а от ацтеките.

Metal Hammer (September 2015)

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login