LANGUAGE/ ЕЗИК

if-eternity-should-fail"If Eternity Should Fail" е откриващата песен от албума The Book of Souls. Тя е първата и до този момент единствена песен на Iron Maiden извирена в drop D настройка (шеста струна –Ми е свалена в Ре). Първоначално песента е била написана за соло албум на Bruce Dickinson, но в последстие намира място в албум на групата.

Демото беше направено, а групата просто копира това, което аз и Roy [Z, дългогодишен сътрудник на Bruce] бяхме записали у тях. Малкото откъсче, изсвирено на синтезатор в началото, е мое дело.

-Bruce Dickinson, интервю за сп. Kerrang!

Изречените думи в края на песента е всъщност началото на историята, която е била замислен за соловия албум на Dickinson и ни представя един от героите – Д-р Некроолис. Аз попитах Steve: „Има ли значение, че това присъства в песента, а до края на албума не се случва нищо свързано с тази история?". А той ми отговори: „Няма никакво значение понеже става въпрос за души, а и звучи страхотно."

- Bruce Dickinson, интервю за Rolling Stone

Dickinson описва, че "If Eternity Should Fail" е относно машина проектирана от злия Д-р Некрополис, кояко краде душите на хората. Началото на песента разкрива отнемане на душа. Споменатата бяла дреха символизира нейната чистота. Вместо да се доверява на науката и да извършва експерименти, д-р Некрополис разговаря с шаман или шут и вижда/чува черното куче (в британския фолклор, под „черно куче" се визира видение често свързващо се със сатаната).

Припевът изразява безпокойство относно бъдещето на душата. Очакването на края на света разкрива религиозното вярване за апокалипсис. Провалът на вечността се отнася до кражбата на душата от Некрополис. Подкрепяйки убеждението в божествено спасение е описано като нищо повече от запътването с пълна скорост към забвение или пасивно очакване за края, ако науката е способна да надвие вечното.

 

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login