LANGUAGE/ ЕЗИК

tim banner

Стив и групата пробват различни похвати да наложат свой собствен почерк по време на сценичните си изяви много преди първообраза на Eddie да се появи върху корицата на техен албум. След като Dennis Wilcock (бивш техен вокал) напуска групата, един образ наречен Dave Beasly се нагърбва изцяло със сценичното им поведение и скоро се сдобива с прякора Dave Lights (Святкащия Дейв) поради налудничавите си идеи, целящи да подобрят сценичното шоу с всевъзможни атрибути като барут, саксии, светлини и дори части от прахосмукачка. Веднъж той поставя в основата на сцената, зад логото на бандата голяма маска, с която се сдобива в художествената академия и модифицирайки помпа за въздух, обикновено ползвана за аквариуми, постига ефекта на бликаща изкуствена кръв, излизаща от устата на маската по време на песента "Iron Maiden". Феновете кръщават куклата Eddie The Head (Еди Главата) , свързвайки я с добре познатата по онова време шега, която звучи горе-долу така:

" Една жена родила отроче, което имало само глава. Докторът и казал, че не е нужно да се притеснява от този факт, тъй като в промеждутъка на една до пет години на добрия малък Eddie ще му израсне съвсем съразмерно и удобно тяло. Така пет години по- късно бащата на Eddie влязъл в стаята му точно на рожденния му ден и казал: " Е, днес е твоят рожден ден и ето какво момче- ние имаме изненада за теб", след което Eddie проплакал: " О, не! Не още една проклета шапка".

Eddie се превръща в запазена марка на бандата, но все още е само една глава на сцената и нищо повече, до момента в който групата наема Derek Riggs, чрез техният мениджър Rod Smallwood, да направи така дълго чаканото тяло на Eddie. Групата решава да пази "новата" визия на Eddie в тайна от всички, до излизането на първия им албум, ето защо този Eddie, който е на сингъла "Running Free", се крие в сенките.

art_running_free

Там подписът на Derek Riggs може да бъде открит нарисуван на един кашон до кофата за боклук. Същият подпис може да бъде открит във всички обложки на Riggs рисувани за групата. Може би затова често е бъркан от феновете за символ на Iron Мaiden а не за подпис на художника.

Sign_running_free   Graphic1

Действително лицето на Eddie е изобразено още с появата на първия албум и тъй като все още има някак си "чудато" лице, Derek скоро се заема с задачата да го промени.

art_maiden

Sign_maiden

Не след дълго Eddie се появява в британската преса предизвиквайки първата си полемика, дължаща се на обложката на "Sanctuary"(дясната снимка) сингъла, на която Eddie е изобразен как пробожда смъртоносно Британската прайм-министър Margaret Thatcher ,понеже тя вече е скъсала от стената плакат на Iron Maiden. По- късното издание на "Sanctuary" е трябвало да бъде цензурирано и поради това черна лента бива слагана на очите и, но тази лента присъства само в британските издания. В Sanctuary подписът на Derek Riggs е изобразен върху плакат на стената, който Margaret Thatcher е скъсала.

art_sanctuary

Sign_sanctuary

Отмъщението на Маги е бързо, съдейки от обложката на сингъла "Women In Uniform", (снимката в ляво), на която тя причаква от засада, за да застреля Eddie с пушка. Тази обложка предизвиква втора по-неразгорещена дискусия причина за която се явяват шепа обидени феминисти, обвинявайки Maiden в сексизъм. Причината е, че тук Eddie се разхожда, хванал под ръка медицинска сестра и една ученичка. Така или иначе никой не взема присърце този протест.
В "Women In Uniform" подписът на Riggs под десният лакът на Маги.

art_women_in_uniform

Sign_women_in_Uniform

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login