LANGUAGE/ ЕЗИК

tim banner

Издаден на 23 Май 1980

1. Sanctuary (Harris, Di'Anno, Murray)
2. Drifter (live) (Harris, Di'Anno)
3. I've Got The Fire (live) (Montrose)

Sanctuary за пръв път се появява в компилацията Metal For Muthas, но е издадена като сингъл няколко месеца след изадаването на албума. Този запис е подобрена версия на старата песен и достига 29 място в Британските класации. Обложката поражда и първия публичен спор за политическите предубеждения на групата. На обложката е изобразен Eddie надвесил се над тялото на Margaret Thatcher, която преди това е късала плакат на Iron Maiden. Maggie Thatcher е консервативната министър-председателка на Англия по онова време и от пресата и дали прякора „The Iron Maiden" заради тежките й преговори и със СССР. Обложката била лека закачка с съвпадението на имената, но било прието като проява на лош вкус от медиите и според слухове навлякло порицание от страна на говорителите на Margaret Thatcher

Според официалната биография на групата написана от Mick Wall, обложката на Sanctuary е била цензурирана на повечето от синглите с черна лента на лицето на жертвата за да скрие самоличността и. Това предизвикало още по- големи дискусии и спечелило повече популярност на групата.

Обаче в интервю дадено през Май 2001 г. от Derek Riggs за www.ytsejam.com. На въпроса дали е имало натиск върху него или групата за това. Той тоговаря:

„Този натиск беше измислен от мениджмънта на групата. Те си го наложиха и те поставиха черната линия лицето на Maggie за да отидат пред пресата и да кажат .. „ето цензура!". Реално нямаше такава. Тя беше измислена за да спечели популярност. Това е стар номер и винаги продава. Както при рапърите, които постоянно псуват в албумите си. Ако това навреждаше на продажбите им те нямаше да го правят."

Това обяснение наистина има смисъл, като имаме предвид какъв бизнесмен е Rod Smallwood. Пък и е доста невъзможно Riggs да лъже за това дори и 20 години по-късно и след раздялата му с Maiden.

Коментарите на Rod Smallwood са взети от обложката на Best Of The B'Sides от BOX сета Eddie's Archives.

Sanctuary (Harris, Di'Anno, Murray)
Това е същата версия която се появява в албума The Iron Maiden.

Drifter (live) (Harris, Di'Anno)
Това е концертно изпълнение на Drifter записано в The Marquee Club в Лондон на 3-ти Април 1980. Това е песен която звучи невероятно когато се изпълнява на живо и е част от сета им за The Iron Maiden Tour. Много често е включвала част където публиката се разпява с известното "yo yo yo" На края на записа нещо странно се изказва срещу публиката, което не е послание на обратно.

Размазваща концертна версия на тази песен от albuma Killers,която правихме на последните бисове от Killers турнето.

Rod Smallwood

I've Got The Fire (live) (Montrose)
'I've Got The Fire' е песен на Ronnie Montrose от албума му през 1974 Paper Money, която първоначално е записана със Sammy Hagar (Той написва и текста, но не е написан по някаква необяснима причина) Всеизвестно е, че Steve Harris и Dave Murray са големи фенове на Montrose така, че свиренето на техен кавър не е изненада след като по това време им трябват кавъри за да запълнят сет листа си.
Тази версия е на същата страна като Drifter и е записана пак в Marquee Club в Лондон на 3-ти Април 1980 г. Това е енергична песен с невероятно соло от която става чудесен B-Side. Тя показва и невероятното изпълнение и чудесен звук на групата в ранните им години.

PLAY

piece-of-mind-eddie.gif

Members Login