LANGUAGE/ ЕЗИК

killers banner

През 1981 се появява Killers и неговата обложка буквално заковава изображението на Eddie го превръща в символа толкова уважаван и до днес.

Тук Derek Riggs е концентрирал всичките си плахи опити до сега в една изпълнена с гняв и величие обложка която не случайно е избрана за лице на албума. Водейки се от името "Killers" Eddie e изобразен надвесил се на току що покосената си жертва, а в ръката държи окървавена брадва което малко или много ни подсказва намеренията му и развръзката. Според много фенове именно на тази обложка Eddie e изобразен най-зловещ същевременно е първичен и усъвършенстван до най-малкия детайл. Дори и днес (близо 30 години след излизането на албума) обложката на Killers може да бъде видяна в магазини за мърчандайз татуировки значки и какво ли още не. Това доказва колко безсмъртна творба е създал художникът Derek Riggs.

art_killers

Обстановката около Eddie e познатият ни от албума The Iron Maiden – мрачен Лондон от началото на 80-те, Ruskin Arms също e там

В сградата зад Eddie можете да забележите дори и стая с плътно затворени червени завеси ... Дали там не се подвизава самата Charlotte The Harlot?
Е, ако е там то явно е заета защото не е чула какво става на вън, и че Eddie вероятно е убил нейният следващ клиент.

Ако това ви се струва абсурдно загледайте се и в номерата на входовете, съвсем ясно ще различите числото 22 което напомня много на песента „22 Acacia Avenue" което всъщност e и адресът на порочната девойка.

От апартамента със зелените завеси от долу ще можете да видите дори да се подава една любопитна фигура и плахо да наднича през прозореца.

На най-долния прозорец където лампите не светят ще откриете и подписа на художника и силует който наподобява черна котка което е символ който няма да срещаме за пръв път в обложките на Riggs.

Sign_killers

Twilight zone е първият сингъл на групата от албума Killers. Тук още веднъж обложката на Derek Riggs предизвикала спорове и обвинения в сексизъм от медиите който отказали да разберат смисъла на Twilight zone. Както обикновено тези спорове и дискусии единствено привлекли вниманието към групата. В музикалния бизнес няма такова нещо като лоша медия. Концентрирайки се върху изображението лесно можем да намерим смисълът. Eddie като привидение от отвъдното се протяга към любимата си. И тук отново можем да забележим ясно закачките на художника.

single_twilight_zone_iron_maiden_t

Мики Маус, който ни маха иззад снимката на бюрото. Смъртта дебнеща през прозореца и върху картата таро в ръката на момичето, както и котката която се е излегнала на леглото.

death1  death2  cat

Забележете и че на фона ще видите веещите се от вятъра червени завеси. Това поражда въпросът: Дали това не е самата Charlotte The Harlot.

Друг интересен символ е чупещият се будилник върху скрина който показва че в момента на действието е Полунощ. Може би е от развинтената ми фантазия, но ми се струва че всъщност часовника показва 2 минути преди полунощ, което найистина би било невероятно съвпадение.

clock_copy

Подписът на Riggs може да въде намерен издълбан на скрина.

sighn_tw_z

Следващият сингъл от албума Killers e Purgatory Рисунката за The Number of the Beast била направена за този сингъл, но на групата им се сторил твърдехубав и накарали Derek да нарисува картинката с Eddie-Дявол вместо нея.

Самата рисунка е доста идейна и изобразява лицето на Дявола което се разпада, а зад него можем да видим самият Eddie. Това е лек намек на идеята която е заложена и в албума The Number Of The Beast, че Eddie е нещо повече от Дявола. Всичко това може да ни покаже и колко напред във времето предвижда Steve Harris.

art_purgatory

Подписът на Derek Riggs може да бъде открит под дясното ухо на Дявола.

Sign_purgatory

1981 е и годината когато е заснето първото видео на групата то е озаглавено кратко и ясно Live At The Rainbow и представлява ......часов концерт на групата заснет в популярният Rainbow club през.1981 г. Седмици преди излизането на албума Killers. Обложката на въпросното видео издание отново изобразява Eddie като една агресивна натура. По това време групата използвала членове на екипа дегизирани с маски на Eddie, които излизали на сцената се прожектори или машини за дим в ръцете. На обложката е изобразено Eddie коъто е скочил към публиката с китара в ръце с цел да удари някой.

art_live_at_the_rainbow

В краят на 1981 година излиза и концертното EP Maiden Japan записано по време на турнето на групата в Япония. Обложката изобразява Eddie със самурайски меч. Тъй като малко след излизането на това EP Paul DiAnno бива уволнен. Обложката на изданията които все още не са пуснати на пазара (Венецуела) бива сменена с изображение на Eddie който държи отрязаната глава на Paul DiAnno. Това издание е много рядко и сега е с колекционерска стойност Подписът на Derek Riggs и на двете издания може да бъде открит в долната дясна част до кракът на Eddie

art_maiden_japan

art_maiden_japan_2

Sign_art_maiden_japan_1   Sign_art_maiden_japan_2