LANGUAGE/ ЕЗИК

killers banner

guitareИзточник: Guitare Magazine n? 8 (Франция) Contributor: Moute (www.losferwords.org)

Техният успех е голям, а техните почитатели още повече. Те събориха стените на Palace [Забележка: Парижката концертна зала] и са готови за турнето из Франция. Техният лидер говори с нас...

guitarmag01Техният успех е голям, а техните почитатели още повече. Те събориха стените на Palace [Забележка: Парижката концертна зала] и са готови за турнето из Франция. Техният лидер говори с нас...

В края на 60-те много тийнейджъри откриха нов музикален стил, неинтелектуален звук, чийто енергия се концентрирала изцяло върху инструментите и чиято сила била пропорционална на дължината на косата на музикантите: Хард Рок. Известни нейни представители са банди като Deep Purple и Led Zeppelin. След това, Хеви Метъла започнал да се разпространява в Щатите и в Обединеното Кралство, благодарение на банди като Aerosmith, Bad Company, Blue Oyster Cult, Black Sabbath, или Status Quo, да не изброявам, достатъчно са. Напоследък трето поколение се появиха и Хард Рока стана всеобхватен, с групи не само от англосаксонски страни, но и от Австрия, Германия, Канада и Франция. Техните имена са AC/DC, Saxon, Offenbach, Judas Priest, Motorhead, Trust или като повечето настоящи от Британия, Iron Maiden, и те продължават нататък. Ние срещнахме Стив Харис, басистът и основател на Iron Maiden, по време на престоя му в Париж на тяхното турне из Франция.

guitarmag02Как върви турнето из Франция?

Досега реакциите бяха фантастични. Ние сме свирили в Париж и Лион когато бяхме отваряща банда за Kiss, но това е първото ни турне във Франция, когато ние сме хедлайнери. Френската публика не реагира така силно като тази във Великобритания, но това сигурно е защото не ни познава много добре все още. Там сме направили четири турнета и хората знаят повече от песните ни и пеят с нас по време на концерта.

Кажи ни нещо за началото на групата.

Беше трудно! Започнах преди пет години в източната край на Лондон. По това време не можех да намеря никакви музиканти или договори, затова с Дейв Мъри(китара) и Ди'Ано(вокали) свирехме в пъбове в източния край, които вече не съществуват или дори в клубове. Тогава подписахме с EMI, точно в средата на Пънк ерата. Нашите шансове бяха много малки, но първия ни сингъл, Running Free, имаше въпреки това добър успех, което ни позволи и да запишем нашия първи албум Iron Maiden.

Защо "Iron Maiden"?...

Аз имах идея, когато гледах филма където има инструмент за измъчване наречен iron maiden (желязната девица), някакъв вид ковчег със остри шипове отвътре, който се забиват във жертвата. Помислих си, че ще си пасне със музиката, която пишех (Забележка: Стив Харис е написал почти всички песни на групата) и тъй като обичам филми на ужасите, това е основното откъдето взимам своето вдъхновение. Така написах 'Murders In The Rue Morgue' или 'Phantom Of The Opera'. Ние свирим агресивна музика и избирах тази тема, ужасът изобразяващ се в киното или комиксите, като други ада, например. И аз мисля че затова толкова деца си изкарват супер с нас..

Обложката на последния ви албум, Killers, е особено насилствена: показва някакво зомби държащо кървава брадва.

Да, но там е направено отново в духа на комиксите. Дерек Ригс нарисува тази обложка и аз мисля, че той разбира много добре нашия стил за какво е. Ние дори имахме и маска направена за тази обложка и я използвахме по време на концерта. Killers върви доста добре. Записахме го Февруари, точно преди излизането на албума на Judas Priest, с който направихме турне в Великобритания. Той се изкачи до номер 4 в класациите. Това от части е благодарение на нашия продуцент, Мартин Бирч, който също е работил с Deep Purple. Той просто намери подходящия звук за нас.

 

guitarmag03  guitarmag04

Какви са твоите планове за бъдещето?

Точно сега ние сме на турне до края на август, ето защо трябваше да отложим записването на нашия трети албум. Нещата за нас се подобриха през последните петнайсет месеца, но ние сме били на турнета за последните четири години като полу-професионалисти. Ние имаме доста опит на сцена и ние обичаме. Мисля че нашия четвърти албум ще е лайв...

Източник: Guitare Magazine n? 8 (Франция)
Contributor: Moute (www.losferwords.org)

PLAY

shaman-eddie.gif

Members Login