LANGUAGE/ ЕЗИК

semjutsu banner

senjutsu im17  iron maiden 2022

Senjutsu (на японски: 戦術, което в свободен превод означава "тактика и стратегия") е първият албум на групата от почти шест години (макар, че беше оставен на изчакване над две години), следващ The Book of Souls (2015г.), което се превърна в най-голямата времева разлика между два студийни албума на Iron Maiden. Това е също така техният втори двоен студиен албум и първият след Powerslave (1984г.) без участие на китариста Dave Murray в написването на песните, както и първият след Virtual XI (1998г.) съдържащ повече от една песен написана изцяло от Steve Harris.

Името на албума е изписано в дясната страна на обложката чрез японското вертикално изписване на думата "senjutsu" (戦術), а от лявата страна е изписано на английски с шрифт напомнящ японски символи.
Senjutsu е един от най-успешните албуми на Iron Maiden по отношение на позициите му в музикалните класации по продажби. Той се озова на първата позиция в 23 държави, но стана първият албум на групата след A Matter of Life and Death (2006г.), който не достигна върха на класациите в Обединеното Кралство достигайки второто място. Той все пак достигна върха в британската класация Rock & Metal Singles and Albums Charts. Албумът осигури на групата най-високото ѝ място в американската класация Billboard Top 200 Albums Chart и номер едно в класацията за продадени физически копия Billboard's Physical Albums Chart.

Той е записан в Guillaume Tell Studio в Париж от дългогодишния продуцент на бандата Kevin Shirley и копродуциран от Steve Harris. Бандата използва паузата от турнето Legacy Of The Beast през 2019г., за да запише албума. За съжаление COVID пандемията се разпростря из Европа през следващата година, което доведе до отлагане на концертните планове и затова Senjutsu беше оставен буквално на сигурно място. Никой от членовете на групата не разполагаше с копие на албума (освен Steve Harris, разбира се) до 2021г.

Лейбъл: Parlophone, BMG
Дата на издаване:
3 September 2021

Сингли:

Iron Maiden Writing on the Wall stratego packshot 1000

Траклист


CD 1
1. Senjutsu (Smith/Harris) 8:20
2. Stratego (Gers/Harris) 4:59
3. The Writing On The Wall (Smith/Dickinson) 6:13
4. Lost In A Lost World (Harris) 9:31
5. Days Of Future Past (Smith/Dickinson) 4:03
6. The Time Machine (Gers/Harris) 7:09

Времетраене: 40:15

CD 2
7. Darkest Hour (Smith/Dickinson) 7:20
8. Death Of The Celts (Harris) 10:20
9. The Parchment (Harris) 12:39
10. Hell On Earth (Harris) 11:19

Времетраене: 41:38


Състав:

Bruce Dickinson – вокали
Dave Murray – китари
Adrian Smith – китари
Janick Gers – китари
Steve Harris – бас китара, клавишни
Nicko McBrain – барабани

Технически състав

Kevin "Caveman" Shirley – продуцент, миксиране
Steve Harris – копродуцент, художествено оформление, дизайн
Denis Caribaux – звукорежисьор
Ade Emsley – мастериране
Stuart Crouch Creative – художествено оформление, дизайн
Mark "The Tinkerer" Wilkinson, Michael Knowland – илюстрации
Ruth Rowland – калиграфия
Moe Iwata – превод от японски

PLAY

piece-of-mind-eddie.gif

Members Login