LANGUAGE/ ЕЗИК

virtual xi banner

"The Clansman" е инспирирана от легендарния филм „Смело Сърце", в главната роля – Мел Гибсън. Друг филм, разказващ за историята на Шотландия излиза пак през 1995, наречен "Rob Roy" , и Стийв казва, че той също е подпомогнал вдъхновението за песента. Но, докато William Wallace е действителен герой за Шотландия и е подпомагал усилено борбата срещу Англия, Роб Рой, въпреки че е смятан за герой , не е бил нищо повече от крадец, двоен агент и измамник, който в интерес на истината никога не е направил нещо в борбата за свободата на родината си!

Песента описва борбата на шотландските кланове да се освободят от английско потисничество, а злонамерените хора, които се опитаха да намерят аналогии с Ку-Клукс-Клан в текста, грешат изключително много. Това е песен за свобода, за опълчение срещу поробител, и няма какъвто и да е намек за расизъм в нея – тези, които мислят, че има, нека отново прочетат текста! Припевът сам по себе си напомня изключително много за последния вик на William Wallace, гласящ простичкото „Свобода!" (в действителност, това едва ли е било повече от тих шепот, имайки предвид, че вътрешностите на горкия човек са били изкормени напълно). Това е типично епична песен в стила на Харис, равностойна на всички минали подобни парчета, включвайки "Rime of the ancient mariner " или "To tame a Land ". Всъщност, песента ще се впише прекрасно в който и да е от албумите на бандата от тяхната „златна ера".

„Започна като две различни идеи, които комбинирах, и проработи! Песента има леко келтско звучене от музикална гледна точка, и точно затова написах текст за шотландските кланове. Текстът на песента беше силно повлиян от филмите "Braveheart" и "Rob Roy".

Steve Harris


PLAY

seventh-son-eddie.gif

Members Login