LANGUAGE/ ЕЗИК

x factorr banner

single28a_manontheedge1_a_smallИздаден на 25 Септември 1995

1. Man On The Edge (Bayley, Gers)
2. The Edge Of Darkness (Harris, Bayley, Gers)
3. Judgement Day (Bayley, Gers)
4. Blaze Bayley Interview, Part I (Wilfort, Bayley)
— I Live My Way (Harris, Bayley, Gers)

Това е първа част на сингъла Man On The Edge, който е издаден като Box set с 5 пощенски картички и място в кутията за 5 диска първа и втора част на Man On The Edge , първа и втора част на Lord Of The Flies (втората никога не е издадена) и самият албум The X Factor.

Най- забележителната пеен на диска може би е Judgement Day – композиция на Bayley и Gers, която не влиза в албума. Обложката е ужасяващ кадър от лоботомията на Eddie която е включена и в нецензурираната версия на албума. Разбирайки и приемайки начина по който картинката се вписва в митологията на Eddie, нейният реализъм е малко плашещ. Комиксовия хорър стил на Riggs беше доста по-приемлив пред този вид конкретност. За сметка на това сингълът си заслужава.

Коментарът на Rod Smallwood е взет от обложката на Best Of The B'Sides в Eddies Archive Box

Man On The Edge (Bayley, Gers)
Това е същата версия на песента която се появява и в албума X Factor

The Edge Of Darkness (Harris, Bayley, Gers)
Това е същата версия на песента която се появява и в албума X Factor

Judgement Day (Bayley, Gers)
Judgement Day е песен която не влиза в албума The X Factor въпреки че е много добра песен и достойна да бъде включена. Основния мотив на песента е че начина по който изглежда човек не е идентично с това какъв е характерът му. Това вероятно загатва за лошото, което съществува зад сърцата и умовете на всички „красиви" хора. Музикално песента има сравнително бърз риф, който се опитва да избегне прекалена забързаност която понякога разваля хубавите песни.

И двете песни Justice Of The Peace и Judgement Day бяха написани по времето на албума The X-Factor, но не влезнаха в албума, защото един диск побира 74 минути музика

Rod Smallwood

Blaze Bayley Interview, Part I (Wilfort, Bayley)
Това е интервю с Blaze Bayley, което е взето малко след издаването на албума The X Factor. Темата на дискусията е прослушването на Blaze и впечатленията му от стила на писане и записване на Maiden. За съжаление това не е пълно интервю. То започва някъде по средата и завършва след няколко минути. Може би щеше да е по добре да включат цялото след като има предостатъчно място на диска.

I Live My Way (Harris, Bayley, Gers)
Тази песен може да бъде намерена единствено на Picture disk изданието на сингъла и в Японското 2CD издание на албума The X Factor което е срамота защото това е едно доста добро рок парче. Текста основно се отнася за това че трябва да оценяваме всичко в живота и дава малко надежда за тези, които нямат доверие в себе си