LANGUAGE/ ЕЗИК

Роден : 27 Февруари 1957. Hackney, East London, England
Стилове : Heavy metal Progressive rock
Участия: Urchin, Iron Maiden, ASAP, Psycho Motel, Bruce Dickinson, The Eastenders
Лейбъл: EMI
Години активност 1972 – до момента

Биография:

В училище Adrian бил добър прияел с Dave Murray и заедно сформирали група която се казвала Urchin в която Adrian бил китарист и вокалистПървата си китара той къпил от Dave Murray за 5 лири стерлинг Тя представлявала стар Woolworths' Top 20 който баща му поправил. По-късно Dave Murray напуснал Urchin за да се присъедини към новосформираната Iron Maiden на друг свой приятел Steve Harris. Adrian продължил да ръководи Urchin до момента в който се присъединил към Maiden, като заменил Dennis Stratton към края на 1980 за албума Killers издаден през 1981. Smith започва да пише песни за Iron Maiden през 1982 за албума " The Number Of The Beast"

От тогава той става втория композитор и текстописец в групата. Комбинирането му с Dave Murray и свиренето на двойни водещи китари превръща този стил в запазена марка на Iron Maiden. Някои от най- забележими водещи двойни китарни партии и сола са в песни като: "2 Minutes To Midnight", " Alexander the Great" и " Rime Of The Ancient Mariner". А забележителни самостоятелни сола се забелязват в песни като: " Wasted Years", " Stranger In A Strange Land" и " The Wicker Man".

Солата на Adrian са по скоро композирани от колкото импровизирани. Неговото легато е много плавно и бързо. Дори неговите най бързи пасажи са в пасват идеалено с задните акорди и са продиктувани най често от блус.

Smith издава солово LP с групата ASAP (Adrian Smith And Project), озаглавено „Silver And Gold" през 1989 г. След неговото издаване Smith напуска Iron Maiden през 1990 г. и е заменен от Janick Gers. Смята се, че Adrian е напуснал групата заради несъгласието си с насоката, в която групата е била тръгнала. След като издали експерименталните „Somewhere In Time" и „Seventh Son Of A Seventh Son", Steve Harris решил да се завърнат към по-традиционни хард рок мотиви, което може съвсем ясно да се чуе в албума „No Prayer For The Dying". В този албум Smith за последно участвал в писането на песен заедно с Bruce Dickinson - " Hooks In You".

Коментарът на Bruce Dickinson за Adrian:

Когато той напусна групата през 1990 г., всички бяхме малко изненадани от факта, че той ни липсва толкова много и не осъзнавахме колко много ще липсва той на феновете – невероятно много! Нямаше да се завърна в Maiden ако Adrian не беше там. Просто не мисля, че групата щеше да е цялостна без него. И сега е страхотно да имаме трима китаристи.

По-късно Adrian сформира своята алтернативно повлиана група Psycho Motel . Тя издава 2 албума State of Mind (1996) и Welcome to the World (1997) Той свири и в 2 от соловите албуми на Bruce Dickinson - Accident of Birth и The Chemical Wedding. Неговия прогресив привкус се усеща съвсем ясно в песните на Iron Maiden, написани/ след завръщането му.

На 22 Август 1992 Adrian се появява на сцената заедно с Iron Maiden за да изсвири с тях песента Running free. Това се случва по време на фестивала в Donington.

През 1999 г. Smith се връща в Iron Maiden по време на турнето "The Ed Hunter Tour", което е за промотиране на играта „The Ed Hunter". От тогава Smith и Maiden са издали 3 студийни албума – „Brave New World" през 2000 г., „Dance of Death" през 2003 г. и „A Matter of Life and Death" през 2006 г. Той е в групата и до днес.

През свободното си време той обича да ходи на риболов, както може да се види на DVD-то „Rock In Rio".

Adrian е женен Съпругата му се казва Nathalie . Имат три деца: Син Dylan Smith (роден 1989) 2 дъщери близначки Natasha Smith и Brittany Smith (родени през 1991)

Оборудване

Китари:

Предпочитаната от Smith китара е Fender Stratocaster, въпреки че по време на кариерата си е ползвал много видове, включително няколко Dean модела, поръчков Jackson, Ibanez Destroyer, Stratocasters, Gibson Les Pauls, Gibson Explorer и Gibson SG. На DVD-то към „A Matter of Life and Death" той казва, че първата китара**, която си е купил, е Gibson Les Paul Goldtop и му струвала 235 лири. Купил я е, когато бил само на 17 и все още я ползва. "Това вероятно е най-добрата китара, която имам" казва Smith. Трябвало да работи цяло лято на един строеж, за да си я купи. Сегашният му Stratocaster е оборудван с DiMarzio Super Distortion humbucker в долната част на китарата който ползва почти постоянно. Също така и има и Floyd Rose заключваща се тремоло система. На китарите тип H/S/S strats, с които свири в последно време, той ползва bridge humbucker почти постоянно .

Fender American Stratocaster с Floyd Rose tremolo system и резервен Fender.

 

A Gibson SG и резервен Gibson.

Спецификации

 

За Fender American Stratocaster:

 

Ernie Ball струни (.009, - .046)

 

Настройка : Standard (low to high: E A D G B E)

 

SRV Texas Special Pickups (Гриф и среден )

 

DiMarzio Super Distortion (Бридж )

 

За Gibson SG:

 

Ernie Ball струни (.009, - .046)

 

Настройка : Drop-D (Ниски към високи : D A D G B E)

 

Фабрични Pickups

 

Ефекти , Контролери и процесори

 

Dunlop Wah контролер

 

Yamaha MFC10 Midi Foot контролер

 

Digitech Whammy педал

 

Ibanez TS-9 Tube Screamer

 

Mike Hill B.I.S. Isolation Box

 

Усилватели

 

Два 300-Watt Marshall 1960A Angled-Front 4x12 Cabs

 

Оборудвани с 75-Watt Celestion G12-T75 Говорители

 

Два Marshall 30th Anniversary 6100LM 100-Watt All-Tube Heads

 

Допълнения и тунери

 

Shure U4 Wireless Reciever

 

Whirlwind Multi-Selector 4-Channel Selector

 

Dunlop DCR-1SR Rack Wah

 

Peavey Tubefex Tube Preamp & Multi-Fx Unit

 

Източник : Guitar World December 2006

 

Дискография

 

Iron Maiden

 

Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Live After Death (1985)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
Brave New World (2000)
Rock in Rio (2002)
Dance of Death (2003)
Death on the Road (2005)
A Matter of Life and Death (2006)
Flight 666 (2009)
The Final Frontier (2010)

 

A.S.A.P.

 

Silver and Gold (1989)
Psycho Motel
State of Mind (1996)
Welcome to the World (1997)

 

Bruce Dickinson

 

Accident of Birth (1997)
The Chemical Wedding (1998)
Scream for Me Brazil (1999)

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login