LANGUAGE/ ЕЗИК

Име – Janick Robert Gers
Роден на 27 Януари 1957 в Хартълпул, Англия
Жанрове – Heavy Metal и Progressive Metal
Свирил в: White Spirit, Gillan, Gogmagog, Fish, Bruce Dickinson, Iron Maiden
Лейбъл : EMI
Свири от 1990 година - досега

Janick Robert Gers е един от тримата китаристи на Iron Maiden в момента и автор нанякои от песните на групата. Баща му, Boleslaw е бил офицер в Полск ия военноморски флот . Gers е бил водещ китарист на групата "White Spirit" преди да се присъедини към "Gillan", група създадена от бившия вокалист на Deep Purple Ян Гилан. След разпадането на "Gillan" започва да свири в групата "Gogmagog" (с бившия вокалист на Maiden – Paul Di'Anno и барабаниста Clive Burr – странно съвпадение, като се има предвид с ко го започва да свири по-късно) и с различни музиканти включително Fish of Marillion. През 1990, Janick е китарист ът в първия солов албум "Tattooed Millionaire" на вокалиста на Iron Maiden Bruce Dickinson,. По време на записването на албума е поканен да се присъедини към Iron Maiden на мястото на напускащия Adrian Smith. Оттогава т ой е с групата , дори след като Smith се връща отново в групата през 1999 година

Солата му са бързи и яростни, но Gers е и изкусен композитор. Най- голямо вдъхновение черпи от Ritchie Blackmore от Deep Purple, от когото взема някои сценични стойки и солови атаки, и ирландската блус легенда Rory Gallagher. Прочут е с огромното си сценично п рисъствие , както се вижда в ДВД-то “Rock in Rio”: там той често енергично подскача надолу и нагоре ( заедно със Steve Harris), и от време на време прави трикове с китарата си - завърта я около тялото си, докато свири, или я хвърля нагоре, хваща я, и веднага започва да свири отново. Gers е футболен фен на “Hartlepool United”.

Мнението на Dave Murray за Janick:

Видях Janick на сцената преди всъщност да се запознаем и това беше, когато той свир е ше в “Gillan” на “Wembley Arena”. Гледах как то зи ярък музикант-шоумен великолепно свиреше на китара танцувайки на сцената и ми се стори наистина забележителен . След това той дойде на няколко наши концерта и аз се запознах с него в бара зад кулисите и се разбрахме почти веднага – той бе наистина приятен човек.

През 1990, когато Adrian напусна групата, Janick тъкмо работеше по соловия албум на Bruce (“Tattooed Millionaire”) и очевидно бе , че той щеше да го замести . Спомням си обаче, , че в началото Janick всъщност защитаваше Adrian – той беше разстроен , че напус ка групата и ми се струва , че се опит а да го накара да се върне , което показва колко добър човек е той.

Той дойде на репетиция, а китарните усилватели бяха нагласени едни срещу други, покриващи целия под, и се получи онова безизходно положение като в у естърн а “Добрият, лошият и грозният”, с изключение на това, че и двамата искахме да сме Clint Eastwood ! Изсвирихме “The Trooper” - за почнахме направо, нямаше “Хайде да го изсвирим първо тихичко”, Стана така: едно, две, три, четири ............ бум! фрас! тряс! дан! И незабавно запрехвърчаха искри навсякъде из помещението! Веднага стана ясно, че ще се сработим . Вълнуващо бе да се свири с него и и то й добре раздвижи групата.

Той е истински, земен човек, много умен мъж с голямо чувство за хумор. Много общителен симпатяга. Обича да ходи наперено , особено по време на турне. Прави 35-километрови разходки, като на връщане гледа да влезе във всеки бар по пътя!

Той е добра душа. Умее да успокоява много добре нещата, ако изведнъж ситуацията излезе извън контрол . Може да накара нещата да се сработят и да накара всеки да вижда нещата правилн о . Много е добър в изразяването, той е много дипломатичен човек .

Когато свири, свири докрая на предела си и се отда ва изцяло. Свиренето му има две страни. Може да бъде добре контролирано или много спонтанно , но това е естествено – нали именно той свири по-голямата мелодичн а част . Притежава много добър усет, голямо умение и плавност . Така че той е много добре балансиран китарист, който може да свири от едната крайност до другата. Той обхваща всички видове свирене, от тихата чиста акустика до яката жица. Може да свири всичко и е страхотен шоумен .

Негово е парчето “ Dance Of Death ” и в него има всичко, от тихата мрачна мелодична китара през истинската китара, до наистина тежките рифове, но написано в най-сложния , красив , приятен и хеви начин, с наистина много добър вкус. Ако това парче беше азбуката от А до Я, то в нея се съдържа всяка буква от нея.

Оборудване

Китари 4 Fender Stratocasters със Seymour Duncan Hot Rails pickups

Ernie Bull Heavy picks and customized strings (.10 - .46 hybrids)

Ефекти Peter Cornish effects rack inc.

Boss graphic equalizer

1 Ibanez tube streamer

Усилватели

8 Marshall amps and 4x12 cabinets with Celestion speakers

Gallien Krueger amps Korg tuners

Превод: Тодор Стоянов (courage)
Редакция : Катина Василева (Perfect Stranger)

PLAY

trooper-eddie.gif

Members Login