LANGUAGE/ ЕЗИК

final frontier banner

Можем да кажем, че обложката на “The Final Frontier” е една от най-дискутираните от “X Factor” насам. Истината е, че същото важи и за обложките на “Virtual XI”, “Dance Of Death”, че дори и “A Matter of Life and Death”. Заради Derek Riggs, феновете са изградили толкова ярка и ясна представа за Eddie, че границата между хубаво и лошо след него е съвсем осезаема. Когато видях „нещото“, което се предполага, че ще бъде на обложката, останах с доста смесени чувства, но както всичко с Maiden, се научих, че трябва да му дам време да отлежи.

final frontier full artwork
Художественото оформление на „The Final Frontier“ e поверено на добре познатия ни Melvyn Grant, работил по обложките на „Fear Of The Dark“, „Virtual XI“, „Death on The Road“, „From Fear To Eternity“ и сингъла „Reincarnation Of Benjamin Breeg“. Самия т Grant споделя, че никога не е харесвал стила на Riggs и винаги се е опитвал да се разграничи възможно най-много от него, до колкото групата и мениджмънтът му позволяват. Това, разбира се, води и до брилянтни резултати като „Fear Of The Dark“, и доста противоречиви като „Virtual XI“ и „The Final Frontier“.

Един мой познат художник, който вече рисува няколко ивент-тениски за нашия клуб, ме открехна за нещо доста странно. По-нормалните и не толкова сюрреалистични Eddie-та на Grant, в лице доста приличат на разгневени маймуни или тварите, които трепеше Ларн в легендарната анимация „Огън и Лед“. Не се бях замислял за това, но определено е нещо, което веднага ми изниква в съзнанието, когато видя конкретните обложки.

mokey biznez
Да се върнем на темата. Какво в крайна сметка е това на обложката на „The Final Frontier“? В интервю за Examiner Magazine, Grant споделя, че за пръв път това не е Eddie, а по-скоро извънземно същество и е „възможно класическият Eddie да се появи скоро“. За съжаление целият концепт на албума и турнето се завъртат около тази зла гад, която по някакъв начин ни подсказва, че това е поредното превъплъщение на Eddie – Кръстоска между хищника и пришелеца.

Първоначалните скици и рисунки, които прави Grant изключително много се харесват на групата и Rod Smallwood. Тематиката е космическа и Maiden искат Eddie (или каквото и да е това) да се промъква в космически кораб, където се виждат скелетите на екипажа. Grant споделя, че първоначално идеята не е била космическият кораб да е разбит, а просто да е с отворен шлюз и Eddie да се вмъква през сенките към мъртвия екипаж. В крайна сметка всичко е ескалирало до този финален вариант, който виждаме на обложката.

final frontier scetch 01 final frontier scetch 02 final frontier scetch 03

Както се забелязва в по-първите скици съществото има доста по-цялостна форма, но от групата искат Grant да му добави всички тези ефекти като рани или изгаряния. Вероятно още тогава се ражда идеята и сценарият за самия клип към заглавната песен „The Final Frontier“. Там Eddie и космически пилот се преследват в стил Индиана Джоунс за извънземен артефакт . Това ни дава обяснение и какво представлява този странен предмет в юмрука на Eddie. Да, вече ще го наричаме така, тъй като и в краткото интро на клипа съвсем ясно ни се каза, че това е Eddie!

Друга интересна дискусия, която се водеше около обложката е ясният факт, че скелетите в космическия кораб определено не са човешки, а стила на скафандрите ни връща към графичните новели от 50-те и 60-те години на XX век. Лично аз бях в абсолютен възторг от синглите и промотата, които излязоха покрай този албум. Обложките им бяха издържани точно в този ретро комикс стил и бяха нещо, което феновете не бяха свикнали да виждат. За мен бяха доста разчупени и умело направени. Тези артове са дело на младия илюстратор Anthony Dry, който има опит с комикс Sci-Fi илюстрации от работата си по изданията на „Doctor Who“ на BBC.

eldorado sketch  eldorado artwork

the final frontier single artwork  comming home artwork

comming home shirt eldorado shirt

EL DORADO е пуснат официално на 8 юни 2010 за безплатен даунлоуд, а физически копия на сингъла са били разпращани само на избрани медии. Останалите два арт-а също са ползвани единствено за промо дискове до различни медии. Това е и причината в момента физическите копия на тези сингли са доста редки и скъпи. На по-късен етап групата пуска и тениски с картинките от “El Dorado” и “Coming Home”, които да си признаем седят меко казано нелепо върху нещо друго освен диск или плоча.

В този период доста често засичаме и минималистичния crossed keys арт, който се ползва просто като символ, подобно на crossed Guns от “A Matter Of Life and Death”.

crossed keys artwork
Виждаме и доста страхотни рисунки на ивент тениски правени от Herve Monjeaud. Където дори няма и следа от пришелеца Eddie, но определено можем да направим връзката с „The Final Frontier“ благодарение на Crossed Keys елемента. Herve е доказал, че е точно обратното на Grant и неговите рисунки стриктно следват пътя на Riggs, че дори и носят конкретни препратки, към неща, които маестрото вече е правил. Лично за мен е изненадващо, че няма повече обложки на албуми (осен преизданието на Maiden England 2013) поверени именно на Herve, който като че ли предимно се е съсредоточил върху ивент рисунки.

2011 argentina shirt 2011 brazil shirt 2011 france shirt

2011 Germany shirt 2011 japan shirt 2011 mexico shirt

2011 scandinavia shirt 2011 texas shirt 2011 transylvania shirt

Разочароващ или не, артуъркът към The Final Frontier ще си остане част от историята на групата. Mel Grant също си остава страхотен художник, но както казват някои от по-старите фенове на бандата.. „Прекалено стари сме вече за нови неща!“ И както казах още в началото, феновете на Maiden веднага ще направят разлика между хубава и лоша обложка. В книжката на албума са ползвани няколко скици и илюстрации на Melvyn, които ни оставят с повдигната вежда и можем да сме благодарни, че не са се озовали като обложка.

Ще оставя коментара на вас.

FF inner art 1  FF inner art 2

ff inner art 3  ff inner art 4

Автор: Никола Петрас

 

PLAY

shaman-eddie.gif

Members Login