LANGUAGE/ ЕЗИК

virtual xi banner

iron maiden virtualxi artwork

Илюстрацията на албума отново е дело на Melvyn Grant и връща любимия ни комикс стил на рисуване. Grant e трябвало да изобрази нещо свързано с виртуална реалност, а по-късно е трябвало да добави футболното игрище като елемент. Тогава групата решава да свърже издаването на албума с световното първенство по футбол във Франция.

virtual xl
Оригинална илюстрация на Melvyn Grant

Първоначално феновете не харесват обложката, но аз смятам че това е една от най-интересните и многопластови рисунки от „Seventh Son…“ насам! Стилът на Melvyn Grant е уникален и ми напомня на някои от любимите ми хорър и Sci-Fi книги от началото на 90-те. Можем да забележим уникалните детайли на рисунката: Странната мъртвешка - Eddie фигура в среда e разкъсана между реалността и виртуалността. Градовете са обгърнати от пламъци, докато Eddie протяга ръката си към момчето, което е потънало във виртуалния си свят. Друг интересен детайл са Облаците в небето, които наподобяват мозък излизащ от главата на Eddie – една препратка към Piece of Mind и Seventh Son. С годините започвам да оценявам музиката и обложката на този албум все повече!

VIRTUAL XI бележи и първия път когато групата променят логото си, като премахват удължените части на буквите “R”, “M” и “N”. За съжаление този албум бележи и неуспешния опит на Maiden да влезнат в „дигиталната ера”. Ставаме свидетели на изключително смешен компютърен клип към песента “The Angel And The Gambler”, който в наши дни е направо болезнено грозен за гледане! Същите „пластмасови” изображения на Eddie можем да видим на много мърчандайз и сингли като “Futureal” “The Angel And The Gambler”, както и самата игра и турне към “Ed Hunter”, година по-късно. Нямам нищо против компютърната графика, стига да е направена както трябва. В тези ранни години обаче, според мен не е сериозно група от ранга на Maiden, особено с такива титанични обложки зад гърба си, да разчита на толкова иновативни технологии. Всичките 3D графики от този период са дело на Synthetic Dimensions (У-у-у-у)

  

Synthetic Dimensions работят с Iron Maiden върху разработването на играта Ed Hunter, a също така правят всички илюстрации за турнето „The Ed Huntour“. Това турне е предназначено да промотира играта и анонсира завръщането на Bruce Dickinson в Iron Maiden

В крайна сметка от периода на Virtual XI имаме и следа от Derek Riggs. Той е автор на две илюстрaции, които са на втората част на сингъла The Angel And The Gambler. Седем инчовата плоча на сингъла и тур тениски също са с неговия артуърк.

 iron maiden the angel and the gambler

 iron maiden the angel and the gambler 2

Друг интересен артуърк е вътрешния постер на сингъла Futureal. Това е един от първите дигитални опити на Derek Riggs и наподобява доста нещата на GAMMA RAY. За Ваша информация Derek е автор и на няколко от ранните обложки на GAMMA RAY. Въпреки това е много по-добро от 3D недоразумението, което е използвано за обложка.

iron maiden derek riggs futureal

В по-късни години MAIDEN така и не се учат от грешката си да използват компютърно генерирани обложки и мърчандайз, който буквално след година ще изглеждат смешно. Забелязваме това да се повтаря в обложката на Dance Of Death (2003)- със смешните човечета направени на Poser. Сингъла Different World (2006) и абсолютно всичко свързано с играта Legacy Of The Beast

virtualxi legacy of the beast

Автор: Никола Петрас

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login