LANGUAGE/ ЕЗИК

sht banner

1979

1979_lineup

Тhe Soundhouse Tapes е най-първият запис на Iron Maiden. Този запис включва три от първоначалните четири песни от демо касетата Spaceward, която е записана за период от 24 часа на 31 декември 1978. (Студиото щяло обикновено да бъде празно около Нова Година, и групата е могла да го спазари за малка сума). Четвъртата песен от сета, "Strange World", не е била включена в The Soundhouse Tapes защото групата не била доволна от качеството на записа. Затова, версията от Spaceward на "Strange World" не е била издадена, докато години по-късно се появява в компилацията Best Of The Beast.

The Soundhouse Tapes била важен елемент от бъдещия успех на Iron Maiden, и послужил в края на краищата за сдобиване с договор за запис с EMI. Той бил издаден независимо от лейбъла Rock Hard Records, име взето от Род Смолууд: идея "If it ain't Rock Hard, it ain't worth a fuck." - („Ако не е здрав кат камък, значи не си струва усилието"). Нийл Кей, неизвестен Soundhouse D.J. съчинява текста към изданието, който е както следва:

От време на време една специална група изплува от масата незнайни и неосъществени талантливи банди, които заливат света на рок музиката. Iron Maiden е подобна група, носейки със своята поява, стил в рок музиката, толкова твърд, смел и честен в своята същност като само успехът може да измери техния сериозен труд!

Песните в това E.P. са първите изобщо записани от групата и са автентичните неремиксирани версии взети от демо записа направен в Spaceward studios в Cambridge на 30 декември 1978, в последствие представени ми в The Soundhouse седмица по-късно.

След първото слушане беше ясно, че Iron Maiden ще се превърнат в едни от лидерите на съвременната хеви метъл сцена, комбинирайки такова количество талант и целеустременост, които музикалния свят никога не може да пренебрегне.

Нийл Кей


Заради само 5000 копия направени The Soundhouse Tape, се е превърнал в "Светият Граал" за колекционерите на Iron Maiden. 7 E.P. винил е бил достъпен само чрез директна поръчка по пощата и бил бързо разпродаден. Въпреки, че няколко звукозаписни компании направили поръчки за 20 000 копия всяка, групата решила да откаже, чувствайки, че опаричването в този момент, щял да унищожи магията на The Soundhouse Tapes. Забележете, че Дейв Мъри е направил всички китарни партии за The Soundhouse Tapes, тъй като групата изпитвала проблеми с намирането на втори китарист, който да се съчетава с възможностите на Дейв.

Поради изключителната рядкост на този запис има доста бутлег версии мотаещи се и Maiden колекционерите трябва да са изключително предпазливи и да се убедят, че купуват оригинала.

Това е първата записана версия на тази песен която ще стане запазена марка на Iron Maiden. Този запис е много по-суров от версията която впоследствие се появява в първият албум с по-бавно темпо и почти изглежда, че изостава малко на места. Въпреки това показва първоначалната мощ и енергия в ранните записи на Iron Maiden.

"Invasion" е друга от ранните композиции на Харис, и е била записана за първи път тук в Soundhouse Tapes. Това е песен за викингската инвазия, която по-късно е издадена като b-side към сингъла Women In Uniform, който по-късно еволюира в "Invaders" в Тhe Number Of The Beast album. Тази версия на "Invasion" има малко по-бавно темпо отколкото тази в по-късния вариант, но е също толкова добра.

Това е най-ранна версия на "Prowler", класическа песен на Iron Maiden невероятно запомняваща се мелодия. По-късно е презаписана с по-бързо темпо за албума Iron Maiden, което подобрява по някакъв начин тази необработена версия, чието по-бавно темпо изглежда, че се провалчва на места. Чудесното китарно соло на Дейв Мъри е тук обаче, заедно с първичната енергия, която характеризира най-ранните записи на Maiden.

PLAY

seventh-son-eddie.gif

Members Login