LANGUAGE/ ЕЗИК

tim banner


Издаден на 8 Февруари 1980

1. Running Free (Harris, Di'Anno)
2. Burning Ambition (Harris)

Running Free е първия сингъл на групата, който се продал в над 10,000 бройки още през първата седмица и вслиза в класациите на 44 място. Това е много необичайно за сравнително неизвестна група, без никакво радио участие. Това е първото официално издание на Maiden след техния легендарен Soundhouse Tapes и последван от компилацията Metal For Muthas. Обложката също е от голяма важност, защото е първата рисунка на Derek Riggs за групата, както и първият път, в който е изобразен Eddie.

Коментарите на Rod Smallwood са взети от обложката на Best Of The B'Sides от BOX сета Eddie's Archives.

Running Free (Harris, Di'Anno)
Това е същата версия, която се появява в албума The Iron Maiden.

Burning Ambition (Harris)
Това е една от най-ранните песни на Steve Harris, написана по времето докато бил в Gypsy's Kiss. Другите музиканти от групата не можели да се справят с сложния акорд и промените в темпото на песента и след няколко концерта я намразили. Всъщност това е една доста добра песен и не е учудващо, че тийнейджър, който може да напише такава песен ще постигне такъв успех

Първата песен която Steve написа изцяло сам. Текста има много общо с отношението му към групата и всичко което сме постигнали през последните 20 години. Тогава беше времето на пластмасовите винили с по една песен на страна и груба хартиена обложка. Също на този сингъл Eddie направи първата си поява, макар и скрит в сенките

Rod Smallwood

Издаден на 23 Май 1980

1. Sanctuary (Harris, Di'Anno, Murray)
2. Drifter (live) (Harris, Di'Anno)
3. I've Got The Fire (live) (Montrose)

Sanctuary за пръв път се появява в компилацията Metal For Muthas, но е издадена като сингъл няколко месеца след изадаването на албума. Този запис е подобрена версия на старата песен и достига 29 място в Британските класации. Обложката поражда и първия публичен спор за политическите предубеждения на групата. На обложката е изобразен Eddie надвесил се над тялото на Margaret Thatcher, която преди това е късала плакат на Iron Maiden. Maggie Thatcher е консервативната министър-председателка на Англия по онова време и от пресата и дали прякора „The Iron Maiden" заради тежките й преговори и със СССР. Обложката била лека закачка с съвпадението на имената, но било прието като проява на лош вкус от медиите и според слухове навлякло порицание от страна на говорителите на Margaret Thatcher

Според официалната биография на групата написана от Mick Wall, обложката на Sanctuary е била цензурирана на повечето от синглите с черна лента на лицето на жертвата за да скрие самоличността и. Това предизвикало още по- големи дискусии и спечелило повече популярност на групата.

Обаче в интервю дадено през Май 2001 г. от Derek Riggs за www.ytsejam.com. На въпроса дали е имало натиск върху него или групата за това. Той тоговаря:

„Този натиск беше измислен от мениджмънта на групата. Те си го наложиха и те поставиха черната линия лицето на Maggie за да отидат пред пресата и да кажат .. „ето цензура!". Реално нямаше такава. Тя беше измислена за да спечели популярност. Това е стар номер и винаги продава. Както при рапърите, които постоянно псуват в албумите си. Ако това навреждаше на продажбите им те нямаше да го правят."

Това обяснение наистина има смисъл, като имаме предвид какъв бизнесмен е Rod Smallwood. Пък и е доста невъзможно Riggs да лъже за това дори и 20 години по-късно и след раздялата му с Maiden.

Коментарите на Rod Smallwood са взети от обложката на Best Of The B'Sides от BOX сета Eddie's Archives.

Sanctuary (Harris, Di'Anno, Murray)
Това е същата версия която се появява в албума The Iron Maiden.

Drifter (live) (Harris, Di'Anno)
Това е концертно изпълнение на Drifter записано в The Marquee Club в Лондон на 3-ти Април 1980. Това е песен която звучи невероятно когато се изпълнява на живо и е част от сета им за The Iron Maiden Tour. Много често е включвала част където публиката се разпява с известното "yo yo yo" На края на записа нещо странно се изказва срещу публиката, което не е послание на обратно.

Размазваща концертна версия на тази песен от albuma Killers,която правихме на последните бисове от Killers турнето.

Rod Smallwood

I've Got The Fire (live) (Montrose)
'I've Got The Fire' е песен на Ronnie Montrose от албума му през 1974 Paper Money, която първоначално е записана със Sammy Hagar (Той написва и текста, но не е написан по някаква необяснима причина) Всеизвестно е, че Steve Harris и Dave Murray са големи фенове на Montrose така, че свиренето на техен кавър не е изненада след като по това време им трябват кавъри за да запълнят сет листа си.
Тази версия е на същата страна като Drifter и е записана пак в Marquee Club в Лондон на 3-ти Април 1980 г. Това е енергична песен с невероятно соло от която става чудесен B-Side. Тя показва и невероятното изпълнение и чудесен звук на групата в ранните им години.

Издаден на :27ми Октомври 1980

1. Women In Uniform (Macainsh)
2. Invasion (Harris)
3. Phantom Of The Opera (live) (Harris)

Women in Uniform е тртия сингъл на групата. И е единственият сингъл в историята на групата които е кавър песен. Това е и последния запис с китариста Dennis Stratton. Сингъла е и с още една невероятна творба на Derek Riggs, където възкръснала Margaret Thatcher причаква в засада Eddie и приятелките му. Въпросът е какъв е мотижът й – отмъщение или ревност. Във всеки случай сингъла достига 35-то място в английските класации.
Коментарите на Rod Smallwood са взети от обложката на Best Of The B'Sides от BOX сета Eddie's Archives.

 

Women In Uniform (Macainsh)
Този кавър оригинално е записан от Австралийска група наречена Skyhooks през 1979. Оригиналната песен има кратък диалог за интро, което групата не е ползвала. Интрото представлява следното:

Hello there sailor
Hi there Lili Marlene
Good morning school girls
Welcome to the team

 

[...Здравей моряче!
Здравей Lili Marlene
Добро утро ученички
Добре дошли в отбора...]


Това е малко женствена песен и не пасва на стила на групата и на тяхната представа. Групата е била подтикната от издателите си (Zomba) да го издадат като сингъл с надеждата да стане хит. Това е решение за което групата съжалява и до днес. Women in Uniform става и първия клип на групата с концертен видео материал в Rainbow Club.

Invasion (Harris)
Invasion също е една от ранните комозиции на Steve и първоначално е била записана на легендарните Soundhouse Tapes. Това е една много хубава песен в която става въпрос за викингско нашествие, която по късно еволюира в Invaders в албума The Number Of The Beast . В сравнение с мудната Women In Uniform, Invasion е отлична песен с невероятно китарно соло и запаметяваща се мелодия която ще ви остане в съзнанието с дни. Определено трябваше да бъде основна песен в сингъла. Това е по-бързa версия от тази в Soundhouse Tapes, но е трудно да се каже коя е по добра.

Една от ранните песни на Steve – нов запис на парче от The Soundhouse Tapes. Мисля че е за викингско нашествие, една от ранните песни на Steve свързани с история.

Rod Smallwood

Phantom Of The Opera (live) (Harris)
Това е концертен вариант на Phantom Of The Opera и е записана в Marquee Club в London на 4 Юли 1980. Песента е просто отлична – мисля че не съществува запис на тази песен който да не е хубав. Какво друго може да се каже за една от най-добрите песни на групата.

PLAY

tour-eddie.gif

Members Login