LANGUAGE/ ЕЗИК

tnotb banner

  На 9 април тази година (2002), благодарение на сътрудничеството на Дейв Лайтс, Клайв Бър любезно ни даде специално интервю. Това беше най-голямата чест, защото е единственото интервю, което той е давал за пресата през последните десет години. Този човек със сигурност не говори много, но той се изказва толкова рядко, че ще бъде срамота да изпусна такава възможност. Забавлявайте се

cliveburr02

Как започна кариерата си на музикант?

Винаги съм искал да свиря на барабани. По това време, аз не свирех в постоянна група, свирех в пъбове с различни групи, макар и да нямах необходимата възраст за да вляза. Винаги съм бил луд по свиренето на барабани, но аз успях да стигна благодарение на последователност от благоприятни възможности и срещи

Разкажи ни за първата среща със Стив Харис.cliveburr01

Един ден, ми се обади Денис Стратън, който ми каза че Maiden си търсят нов барабанист. Стив Харис и Род Смалууд тогава дойдоха да ме видят в малкия пъб където свирех по това време. След това те искаха да се срещнат с мен за да могат да видят те самите какъв беше моя стил на свирене. След няколко дена, получих обаждане от тях, този път да отида и репетирам с тях. И така се видях с цялата група и всичко мина толкова добре, че получих работата.

Каква роля взе ти при писането на песните за първите два албума на Maiden?

Никаква. Просто внесох моя стил.

Iron Maiden и Killers до ден днешен са най пънк звучащите албуми на групата. С The Number Of The Beast, Maiden поемат нова посока...

Не, беше естествен прогрес. Групата се развиваше без преднамерено решение да звучи по един или друг начин.

Ние чухме слухове, казващи, че Пол Ди'Ано може да е записал песните за албума the Number Of The Beast..

Не, не мисля така. Но може и да греша, минаха толкова много, много години... Всичко беше ново за този албум. Ние не използвахме предишни идеи. Но още веднъж, моята памет може да ми изневерява..

Какви спомени имаш от трите турнета които си направил с Maiden?

А... Това беше наистина велико. Бяхме откарвани до концерта, после ни взимаха и откарваха обратно в хотела преди да ни закарат в следващия град и така нататък... Ние нямахме време да спираме и мислим какво се случваше. Всичко се случваше толкова бързо, такъв побъркан график: хотел, концерт, хотел, концерт... Когато пристигахме на място, всичко беше наредено, ние само трябваше да излезем на сцената...

За три години си видял много музиканти да идват и да си отиват. Как реагираше на тези внезапни промени в състава?

Знаеш ли, аз бях в ситуация, където не можех да кажа нещо. Аз бях просто член на групата и ако групата решеше да наеме нов вокал или китарист... имам предвид очевидно Брус [Дикинсън] и Ейдриън [Смит] допринесоха много за развитието на Maiden. Още веднъж, това беше естествен прогрес. Поне, така го виждам аз сега.

cliveburr03

Защо напусна групата?

Сложен въпрос... Решението може би бе взето от групата или да бъда по-точен от човека, който винаги е бил начало на Iron Maiden. Разбира се, че говора за Стив Харис. Винаги е било неговата група от самото начало и знаеш ли, не отидох един ден казвайки, "Това е, изтърпях достатъчно, приключвам." Просто приех решението каквото беше. Дорис..

Дорис!!!?

Да... Дорис Дей... Que sera, sera / Каквото ще бъде, ще бъде /... [смее се]

Имаше ли време да работиш малко върху Piece Of Mind?

Не.

Какво направи след като напусна Maiden?cliveburr04

Trust се свързаха с мен. Тъй като баща ми се спомина, аз отидох да видя майка ми и посетих някои роднини в Германия. Останах известно време и не знам как Trust се свързаха с мен предлагащи ми да отида в Париж и да репетирам с тях. Така аз взех колата и се срещнах с тях там. Ние свирихме и после ме попитаха дали искам да участвам в записа на новия им албум [Бележка: Ideal, продуциран от Анди Джонс през 1983].

Свирили на концерт с Trust?

Не, никога. Само им подадох ръка в студиото.

После си се присъединил към Alcatrazz....

That's right. We played together for some time and started to do interesting things, but the band rapidly split.

Защо?

Управленски решения...

Няколко месеца след това се присъединяваш към твоя стар приятел Пол Ди'Ано...

Да, за проекта Gogmagog... трябва да каже че това беше малко като, "Това е следващата група, нещо което ще стане голямо, велико..." и така ... ние си поставихме това като цел. Трябваше просто да запишем първото си EP, I Will Be There/Ще бъда там/, но нашето ръководство не вложи всички сили. Беше същата звукозаписна компания, не искаха да пуснат пропорционална кампания заслужаващо това име във всяка страна. Срам, защото основно беше добра група.

Имахте ли достатъчно материал за целия албум?

Никой от нас не пишеше освен Джонатан Кинг, който написа всички парчета. Още веднъж, това беше негова идея, беше неговата група. Ние просто свирихме песните, които ни предостави в студиото.

cliveburr05

След това се присъединяваш към Far Corporation...

Точно така. Продуцентът на Boney M, Франк Фариан, се свърза с мен. Тогава се върнах в Германия, където не беше предвидено да свиря, но аз просто изимитирах една песен. Ние свирихме с плейбек. Това беше за тези германски телевизионни шоута. Песента се казваше 'Sebastien' и е била записана преди това. Беше забавно и в по-голямата част приятно доколкото аз бях заинтересуван.

В началото на 90-те, взимаш участие в проекта на Дий Снайдер – Десперадо.

Ето пак, това беше добра група. Бърни Торм участваше. Но се озовах в ситуация, където недостатъчно пари бяха инвестирани в групата. Още повече, звукозаписната компания внезапно реши, че няма да продуцира повече албуми на рок групи. Така че, още веднъж всичко отиде на вятъра. Мисля, че групата подписа с друг разпространител, който купи главните записи, но мисля че презаписаха целия албум от А до Я. [Забележка: Грешно. Албумът излиза в оригиналната версия на малкия разпространител, Destroyer Records, през 1996.]

Откакто напусна Maiden, ти даде много малко интервюта. Ти също така отказа да вземеш участие в проекта на Мик Уол за последната биографична книга на групата наречена Run To The Hills. Защо така?

Вероятно, Мик Уол е опитал да се свърже с мен и аз предполагал съм му казал да се маха... Честно, аз не си спомням. Не мисля че реагирах така... Ако така съм направил, то не съм бил аз...

Какво ще кажеш за проекта Rock Classic /Рок Класики/ с ДВД на "създаването на" The Number Of The Beast?

Компанията която прави тези неща се свърза с мен. Аз получих писмо чрез Musician Union /Музикален Съюз/, на който аз съм член, защото никой не знае моя адрес. Писмото казваше, "Ние в момента се подготвяме видеото за правенето на The Number Of The Beast, ще се съгласите ли да вземете участие и да дадете интервю?" Съгласих се с желание.

cliveburr06Как сегашните членове на Maiden разбраха за твоята болест? Кой взе решението да основе тази благотворителна кампания, MS Trust?

Maiden бяха. Дадох интервю за видеото и попитах продуцента дали мога да вметна едно, "Здравейте, това е Клайв Бър. В момента страдам от множествена склероза." Исках да го направя, така че феновете щяха да знаят и се опитах да го направа колкото е възможно по-кратко. Когато редакторът изпрати крайния продукт на Стив Харис за да потвърди проекта той чу моята нотка. Така той научи за моето здраве. Стив тогава ми се обади, както и ръководството на групата. Те решиха да направят нещо за да ми помогнат и имаха идея да организират два концерта в Брикстън.

Беше ли изненадан?

Да ти кажа наистина, бях. Бях наистина изненадан и възхитен. Спрях да работа преди около 18 и внезапно се появяват два концерта. После трети 'щото първите два се разпродадоха много бързо. Всичко това ми се виждаше невероятно за мен

Какво мислиш за тези концерти?

Разбира се присъствах на всичките три концерта. Бях изключително трогнат. Но отново, просто Дорис, всичко е съдба. Беше невероятно да видя Maiden на сцена отново. Не ги бях виждал да свирят с трима китаристи. Всъщност не ги бях виждал да свирят откакто напуснах групата през 1982

И всички тези фенове?

Едно голямо семейство, което мислех че не част от мен повече. Ето пак те ме посрещнаха с отворени обятия...

Защо не се обърна към тях с реч?

[Смее се] Ще ти кажа защо... 'Щото мислех, че всички тези фенове са пътували за тези три концерта за мен, да ми помогнат и подкрепат. Не се виждах да грабна микрофона и да започна, [с носов глас] "Благодаря на всички че сте тук тази вечер!" Не... Аз предпочитам да изляза на сцената и да благодаря на феновете с цялото си сърце. Много дойдоха за Maiden, но голяма част дойдоха допринесе за MS Trust.

Какви са твоите планове?

Да се отърва от тази шибана болест или поне да направа каквото мога да я преодолея с надеждата, че някой ден ще грабна палки и закова барабаните както преди. Това са моите планове..

Клайв, последни думи?

Искам просто да кажа, че наистина съм трогнат от подкрепата на феновете и съм изключително благодарен за всички подкрепящи съобщения, които ми изпращат. Аз оставих Maiden преди толкова години, но те не са ме забравили. Това е просто невероятно

Благодаря ти за желанието да отговориш на всичките ни въпроси.

Няма проблем!

cliveburr07

Това интервю е взето от The Iron Maiden Cometary
Превод: Morgoth

PLAY

piece-of-mind-eddie.gif

Members Login